Allsidig vårmote

Dagene er lysere og gradvis varmere i luften. Våren står for tur. Det er snart på tide å pakke bort ullgensere og tykke jakker, og i stedet finne frem vårklærne.


Under moteukene i New York, London, Paris og Milan ble det vist et hav av stiler da vår – og sommermoten ble presentert. Alexander Wang viste frem plagg med utskjærte deler, det franske motehuset Louis Vuitton sin vårkolleksjon var fylt med markante ruter og kolleksjonen til Dolce & Gabbana var en fargefest av de sjeldne.


Noe for enhver

I vår er det mange ulike trender. Christina Kobbeltvedt (23), ansatt på Retro, sier at print, sort og hvitt, duse og sterke farger, cut out-plagg og maskulint er stikkord for vår- og sommermoten i år. Selv liker hun Celine sin vår – og sommerkolleksjon.

– Den består av løse og delikate snitt. Jeg er spesielt begeistret for Celines maskuline dresser. De har utrolig kule snitt!

Herreinspirerte dresser er en stor trend i vår. En sesong uten at alfakvinnene viser sin styrke på catwalken, er ingen god sesong. Møtet mellom det maskuline og det feminine har nådd nye høyder i år. Trenden var representert hos blant annet Victoria Beckham og Yves Saint Laurent da de viste frem sine kolleksjoner for vår og sommer.

Dette er trendene i vår og sommer:

  • Farger
  • Transparent
  • Cut out
  • Maskulint
  • Print
  • Striper/ruter
  • Skinn
  • Svart og hvitt

Setter prikken over i-en
Tilbehør er i vinden som aldri før. Designerne kombinerer tilbehørene på ulike måter. Chanels sjefdesigner, Karl Lagerfeld, har brukt perlekjeder som belter i livet på kjoler og shortser.  Hos Valentino og Dior er gulvlange kjoler pyntet opp med glitrende diamanter og krystaller. Kobbeltvedt er også glad i tilbehør, men denne sesongen er hattene til Saint Laurent favoritten. Hun legger til at fargerike pumps er også noe hun vil gå for i vår.

– Jeg har en veldig minimalistisk og enkel stil. Mitt tips for i vår er skinny jeans, en t-skjorte og noen fargerike pumps som bryter opp. Og så kanskje en hatt eller caps. Tilbehør setter prikken over i-en, og kan gjøre et hvert antrekk kult, forteller hun.


En klassiker

Svart og hvitt er en av trendene som alltid kommer tilbake i motebildet, og er en av de største trendene i vår. På catwalken under moteukene i New York, Paris og Milano var svart og hvitt godt representert. Trenden er alltid en klassiker, men noen år blir den en stor trend. I år kommer trenden i ulike variasjoner, både med grafiske element og stilrene kontraster. Kobbeltvedt kan fortelle at svart og hvitt blir kombinert på ulike måter

– Svarte og hvite ruter var en gjenganger hos Louis Vuitton. Sjefdesigner, Marc Jacobs brukte svarte og hvite striper da han viste sin egen kolleksjon. I tillegg er svart og hvitt print også populært, sier hun.

Hvitt, som er utrolig lekkert til gyllenbrun hud, er alltid en sikker vinner når det begynner å bli varmere i luften. Sist sommer var fargen i skuddet, og dersom vi skal tro årets moteuke i København blir hvitt mer populært i vår og sommer enn noen gang tidligere.

Retro begynner å få inn vårklær allerede i desember, forteller Kobbeltvedt.

– Så langt har vi fått inn en del hvite plagg. Hvite gensere, bluser, topper og bukser er bare noe av det!


Fargefest

Som flere motehus viste på catwalken er farger stort i vår. Farger som kongeblå, neongult, olivengrønt, korall og rødt kommer til å være populære i tiden som kommer. Balenciaga sin vår- og sommerkolleksjon bar preg av mye blått og rødt.
Lene Eriksen (34), butikksjef på Gina Tricot, kan fortelle at hun er spesielt glad i farger når temperaturen begynner å stige.

– Sterke og duse farger er det jeg kommer til å gå for i sommer. Kanskje spesielt olivengrønt, avslutter hun.