– Hvorfor ikke begynne tidlig i livet med å lage musikk?

Åsmund Mjåland (16) fra Marnardal produserer dancehall-musikk, en sjanger få i Norge utøver. Han går under artistnavnet Junior Hype.

Junior Hype ble introdusert for dancehall-sjangeren gjennom hiphop. FOTO: Kristian Hole

– Hvorfor ikke begynne tidlig i livet med å lage musikk? sier marnardalingen som går på skole i Kristiansand.

Mjåland er en av få dancehall-produsenter på sørlandet. Han har allerede jobbet med artister fra Jamaica, Kenya, Canada og Ghana. Den unge produsenten er medlem av Guerrilla Republik, en internasjonal bevegelse som strekker seg fra Amerika til Skandinavia. Republikken får frem budskap om rettferdighet gjennom klesmerket og musikk. I Kristiansand er blandt annet Junior Hype, Lethal Injection (Sheepy og Yenemesis) og Capital X med i bevegelsen.

Junioren er selv musikkprodusent, og lar andre artister i sjangeren bidra med vokal på låtene sine. Fra sitt hjemmestudio i Kristiansand produserer han instrumentalene som artistene bruker verden rundt.

Dancehall har sin opprinnelse fra Jamaicanske danseklubber. Sjangeren utviklet seg musikkmessig fra 1970-tallet, hvor inspirasjonen utviklet seg fra rootsreggae.

Noen av de mest kjente utøverne av sjangeren er i dag Elephant Man, Beenie Man, Sean Paul og Busy Signal. Dancehall har også lånt bort sjangertrekk til popartister som Rihanna, Beyonce og Shaggy.

http://youtu.be/6yrfjd6EyTU

Her kan du høre en av låtene Junior Hype har produsert. Med seg på låten har han dancehall-artistene HutHead & Meekie Humble fra Kenya.

Liten scene i Norge

Dancehall har ikke etablert seg enda som allemannseie i Norge, men i Oslo har kulturen vokst frem. Raggabalder Riddim Rebels og Jah Ark Manifest er to såkalte «soundsystems» som utfører sjangeren. Kjente artister som Admiral P, Nico D og Jabaman har også tilknytninger til miljøet og musikken.

– Oslo gjør det bra innenfor sjangeren. Dessverre er det ikke like stort miljø for dancehall her i Kristiansand. Likevel har Frk. Larsen noen temakvelder hvor det spilles slik musikk, men konserter er fraværende.

Den unge musikkelskeren legger ikke skjul på hvilken artist han hadde likt å booket til sørlandet.

– Om vi hadde fått Elephant Man hit hadde jeg blitt sykt fornøyd. Det hadde vært veldig stort for dancehall i Norge med en slik event.

 

Guerilla Republik representanten Junior Hype. FOTO: Adelisa Mehmedovic

Forbilder

– Når det gjelder dancehall produsenter jeg digger er det Stephen «Di Genius» McGregor, Don Corleone, og de legendariske Sly and Robbie, smiler Mjåland.

 

Disse er store forbilder for meg som dancehall-produsent.

Mjåland mener at Jamaica er mekka for dancehall.

– Tenk at en så liten øy i Karibien kan oppfostre så mange taleneter. Artistene står på rekke og rad og det er utrolig å se utviklingen på musikkscenen der borte.

 

Nettverker på Facebook

Mjåland setter pris på nåtidens muligheter til å sammarbeide internasjonalt.

– Jeg sender mine låtideer på Facebook. Det er der jeg nettverker og kommer i kontakt med artister og opprettholder samarbeid med de jeg har jobbet med før. Sosiale medier er måten å gjøre det på i dag.

Gjennom å sende instrumentaler til artister han kjenner på Facebook får Junior Hype en kjapp måte å lage låter på.

– Jeg sender min musikk videre til dancehall-artister jeg liker. Senere spiller de inn i sitt studio på Jamaica eller rundt om i verden. Dette er måten å lage musikk på i 2013.

 

Planlegger EP i 2014

Mjåland tar seg god tid med å levere sin første EP.

– Jeg tror ikke den kommer i 2013, jeg er for perfeksjonist. Min debut-EP kommer jeg til å bruke tid på, så jeg vil heller spå at den kommer i 2014. I mellomtiden vil jeg produsere låter for andre talenter innenfor sjangeren.

Junior Hype kommer også til å bruke kreftene sine på Guerilla Republik.

– Vi skal ha liveshow i London i mars, det blir heftig, sier unggutten som til daglig går på Media & kommunikasjon på NorOff i Kristiansand.

 

 

Se intervju med produsenten på Radio Sør: