– Hyggelig å bidra med en kopp kaffe

For Fredrik Gillberg og Sebastian Hornnes er en kopp kaffe i kantinen på UiA en helt vanlig start på dagen. De var ikke klar over at de med det støtter studentenes fredspris.

Tone Helene Vådal gjør kaffemaskinene klare for en hektisk lunsj.

– Fredspris? Det hadde jeg ikke hørt om, sier Gilleberg, som akkurat har tatt seg en slurk fra kaffekoppen sin.
Sammen med kompisen Sebastian Horrnes slapper han av før forelesning. På lange dager blir det fort mer enn èn kopp.
– Det blir fort en kopp i timen de dagene vi er på skolen, forteller de.

Det betyr at de to 21-åringene er blandt de største bidragsyterne til fredsprisen som deles ut av den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

Med å sette opp prisen på kaffe med en krone i perioden 28.januar-15.februar samles det inn penger til fredsprisens fond.
– Ved å betale én krone ekstra for kaffen er du med på å støtte alle vinnerne av Studentenes fredspris. Pengene går til fredsprisens fond, og det er dette fondet som gjør at vi kan fortsette å dele ut prisen, forteller Therese Høstad, leder for Studentenes fredspris til studentpeaceprize.org.

Kantinen betaler
I utgangspunktet skulle prisen opp, men kaffemaskinen tar kun tikroninger, så kantinenen holder oversikt over hvor mange kaffekopper som blir solgt.
– Tidligere har det blitt rundt fem tusen kopper i denne perioden, forteller virksomhetssjef Jon Egil Andersen.

Årets vinner:
Majid Tavakoli er en iransk student, som for tiden soner en ni år lang fengselsstraff for sin kritikk av det iranske regimet og sin kamp for demokratisering og menneskerettigheter gjennom taler og publikasjoner. 7 desember 2009, på studentenes dag i Iran holdt han en tale hvor han kritiserte myndighetene og tok til ordet for et fritt Iran.