Storkoste seg med Wildenvey

Nærmere hundre mennesker møtte opp i Kilden for å høre Lene Bragli lese utvalgte dikt av den poetiske dikteren Herman Wildenvey.

Konsentrert: Lene Bragli leser opp tolv utvalgte dikt av Herman Wildenvey. Foto: Christian A. Schjelderup

– Dette stod absolutt i stil med forventningene våre, sier Målfrid Wikøren.

Fornøyde venninner

God stemning: Berit Hortman og Målfrid Wikøren trivdes godt under diktopplesningen. Foto: Christian A. Schjelderup

Klokken er 12, en tirsdags formiddag i februar. Nærmere 100 mennesker har samlet seg i foajeen i Kilden teater- og konserthus for å høre den kjente skuespilleren Lene Bragli lese tolv dikt av Herman Wildenvey. De aller fleste tilstede er med i SeniorKilden, et kulturtilbud for den eldre garde.

Berit Hortman og Målfrid Wikøren sitter bakerst og trekker på smilebåndet. Venninnene forteller at de er veldig fornøyde med Lene Braglis fremførelse av Wildenveys dikt, og at de kjenner seg igjen i flere av diktene.

– Det er første gang vi hører noe av Lene. Hun fikk Wildenveys ordspill veldig godt fram, sier Wikøren.

Herman Wildenvey

  • Født 20. juli 1885 i Nedre Eiker, Mjøndalen, død 27. september 1959.
  • Utga 44 egne verker og gjendiktet store diktere som Shakespeare og Hemingway.
  •  Wildenvey blir regnet som sentrallyriker; han skrev ofte om kjærlighet og kalles gjerne vårens og forelskelsens dikter.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/ Herman_Wildenvey
Godt kjentskap til Wildenvey

Venninnene kjenner godt til Wildenveys verker, og Hortman forteller at hun har vært på hjemstedet hans i Nedre Eiker, Buskerud. Hun opplyser videre at Wildenvey bare er et kunstnernavn.

– Han endret etternavnet sitt til Wildenvey en gang han gikk seg vill på en vei, sier hun entusiastisk.

– Noe for alle

Den drøye 20 minutters lange fremførelsen blir tatt godt i mot av publikum. Bragli er selv veldig glad i Wildenveys tekster og skjønner veldig godt hvorfor sørlendingene liker ham.

– Jeg har inntrykket av at kristiansandere er glad i Wildenvey, og det skjønner jeg godt. Tekstene hans er veldig sjenerøse, dype og vakre. Det er noe for alle, og de er lett å kjenne seg igjen i, forteller Bragli.

Fornøyd: Skuespiller Lene Bragli er godt fornøyd med hvordan publikum tok i mot henne. Foto: Christian A. Schjelderup

Fokus på kjærlighet

Skuespilleren har valgt ut tolv dikt som beskriver tanker og følelser fra ung til moden kjærlighet. Bragli sier at hun kjenner seg selv igjen i diktene, og forteller at kjærligheten har gitt henne inspirasjon.

– Kjærlighet er et så stort ord, og det er sjelden man hører snakk om selve ordet. Å formidle kjærlighet til publikum gir meg inspirasjon. Ingenting er jo som kjærlighet, sier hun.

Det er ikke første gang Bragli fremfører dikt. Gjennom teatergruppen Fotspor har hun tidligere lest opp dikt, men det er første gang hun tar for seg Wildenveys tekster. Hun trekker frem «Som en der kommer fra fest» som det diktet som berører henne mest.

– Det er utrolig nakent, og Wildenvey er veldig flink til å strukturere og lage rytme i diktet. Det bare flyter av gårde, avslutter Bragli.