Enter the ad code for 468x60 ad spot

Dårlig billettsalg, på tross av ros

Av Aleksander Hømanberg Send e-post til forfatteren - Publisert: 7. mai, 2013

Forestillingen Thranes Metode ved Kilden høster mye ros, men sliter med billettsalget.

Hovedpersonen Thrane spilt av Morten Svartveit Foto: Kilden

Thranes metode som blir dramatisert i disse dager i Kilden er en ny norsk dramatikk som er bygd på Øystein Lønn’s prisvinnende novellesamling fra 1993. Hovedpersonen i stykket er Thrane og er spilt av Morten Svartveit som tidligere har vært å se i Kaptein Sabeltann og den forheksede øya.

Kildens salgs og informansjonskonsulent David Holme er litt skuffet over billettsalget men storfornøyd med  Kildens egen dramatikksatsing Thranes Metode.

-Vi er fantastisk godt fornøyde med forestillingen, men med den store oppsetningen av Evita samtidig drar nok litt fokus vekk fra Thranes Metode.

Billettsalget har ifølge Holme ligget på 30-40 prosent solgte billetter. Han forteller videre at de er veldig stolte av forestillingen men samtidig litt triste for at denne gode historien ikke blir sett av flere.

-Det er en energisk forestilling som kan tilby noe annet til teaterpublikummet.

Forestillingen bygger på boken og filmatiseringen av denne, men starten er en monolog som forfatter Øystein Lønn sier var den opprinnelige starten til boken han skrev.

Skuespillerne Morten Svartveit, Kjærsti Odden Skjeldal, Jørn-Bjørn Fuller-Gee og Anne Ma Usterud spiller rollene i stykket og fikk ifølge Holme stor frihet til å utvikle det dramatiske stykket selv.

-Sammen med regissør Jon Tombre kunne skuespillerne velge seg en Thom Hell sang som ble oversatt til norsk og skrevet inn i stykket.

Lokalt samarbeid

Thom Hell’s sanger i samspill med Øystein Lønn’s monologer har skapt en sterk forestilling som Fedrelandsvennen’s anmelder ga terningkast 5. Forfatter Øystein Lønn har flere ganger vært selv tilstede under utviklingen av forestillingen og ga et klart svar til Agderposten på spørsmål om hvordan det var å se sitt eget verk i et teateroppsett.

-Jævlig gøy, historien blir større enn seg selv. Skuespillerne bygger opp det hele fra bånn, slik en forfatter jobber fram en tekst.

Med både historie og musikk fra sørlendinger er forestillingen blant de David Holme er mest stolt av å ha fått frem ved Kilden de siste årene.

I Kilden spilles dramaet på ”Intimscenen” og hadde premiere 30. april. den vil forsette å gå frem til den 16. mai.

Prisvinner

Novellesamlingen er skrevet av den lokale forfatteren Øystein Lønn og har tidligere blitt belønnet med Brageprisen og Kritikerprisen i 1993. I 2006 hadde Dagbladet en kåring over de 25 beste roman og novellesamlinger i de siste 25 årene, og blant disse fant man Thranes Metode. Lønns romaner og noveller har nådd langt utenfor Norges grenser, han er oversatt til dansk, svensk, finsk, islandsk, engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, russisk, tsjekkisk, latvisk og litauisk.

Novellesamlingen ble i tillegg filmatisert i 2002 av Unni Straume og er et kjent verk i Norge.

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand