Bondens marked på torvet

Regnet la en viss demper da årets første Bondens marked på torvet i Kristiansand ble holdt i dag.

Årets første Bondens marked ble i stor grad preget av været, en grå himmel og tunge regnskyll skremte Kristiansands innbyggere fra å fylle gatene i byen. Det er i hvert fall liten tvil blant selgerne om at været la en stor demper på salgsmulighetene for dagen.

– Det er klart at været påvirker oss. Vi hadde håpet på mange flere kunder, sier en betenkt Dag Øyvind Jensen fra Austlid frilandsgartneri.

Han kan også opplyse om at det egentlig skulle være flere boder på dagens Bondens marked, men de av ulike årsaker meldte de forfall.

Utvalget er det likevel ikke mye å si på. Fra nystekte munker (en småkake særegen for Sørlandet), urter og sylter, egg og oster, viltkjøtt og honning, og ikke minst «Norges beste eplemost».

 

Langreist prisvinner

Anders og Karine Nybøle har reist helt fra Gvarv, i Telemark for å delta på årets første Bondens marked i Agder.

– Vi prøver å få med oss det vi kan av de forskjellige markedene i både Agder og Telemark. Men sånn været er i dag får vi bare håpe vi klarer å tjene inn igjen reisepengene våre, sier Karine Nybøle

Eventyrmost heter eplemosten Nybøle produserer, og har flere år vært på pallen av Aperitifs kåring av Norges beste eplemost. I 2012 gikk de helt til topps på «Norsk Eple fest». Diplomene som viser at de er blitt kåret til Norges beste eplemost ligger godt synlig i boden.

– Det må være noe vi gjør riktig, hva det skal være er jeg ikke helt sikker på. Vi er påpasselig med når vi høster, og når vi presser, sier en fornøyd Anders Nybøle.

 

Med pappa på marked.

Det er ikke første gang Anna (12) og Are (8) er med pappa Alf Løvjomås på Bondens marked.

– Jeg har vært på Bondens marked i åtte år nå. Min datter Anna, har vært med meg samtlige åtte år. Selv om hun ikke er med på alle markedene prøver hun å få vært med hver gang det er mulig, sier Alf.

Selv om Anna ikke syns noe om regnværet i Kristiansand, er det fremdeles mulighet for å kose seg med en soft- is, eller varme seg på biblioteket.

– Når hun var mindre likte hun å gjemme seg under bordet her, smiler Alf.

Anna selv sier at hun trives godt sammen med pappa på marked, men ikke når det er kaldt og dårlig vær.

 

Sitt siste marked

Dette er det siste markedet til Miriam Hulsbeek & Rob Dekker. De står bak Iveland Gårdsysteri, og har vært fast inventar på Bondens marked de siste årene. Nå selger de unna siste rest av oster.

– Melkeprodusenten vår stopper produksjonen så det blir for dyrt for oss å hente en ny, sier Rob Dekker.

Dette betyr at det ikke vil være økonomisk forsvarlig å fortsette driften av Iveland Gårdsysteri.

– Det er rart at dette er vårt siste Bondens marked. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal gjøre nå, sier Miriam Hulsbeek.