Ministerbesøk for full musikk

Oddernes skolemusikkkorps fikk storfint besøk av Hadia Tajik.

Det var en fornøyd gjeng som fikk besøk av kulturministeren tirsdag kveld. Foto: Karoline Nerdalen Darbo

– Ikke rør dere en millimeter! Tamburmajor i Oddernes skolekorps er streng. Det må man også være når man får storfi nt besøk. Om et par minutter ankommer kulturminister Hadia Tajik skolegården ved Oddermarka skole. De yngste i korpset vet ikke annet enn at det kommer en kjendis.– Jeg visste ikke hvem hun var, men mamma hadde fortalt meg om henne på forhånd, så jeg visste hun var kjendis, sier tredjeklassing Randi Leer-Salvesen.

Spennende og skummelt
Kledelig forsinket kjører det to sorte kortesjer inn på skolegården. Tre sikkerhetsvakter stiger ut. Barna står oppstilt likt som de skal gjøre på selve nasjonaldagen. Nå er det Hadia Tajik som skal få nyte tonene av nystemte klarinetter og fløyter. Hun liker det hun hører. – Så flinke dere er, utbryter kulturministeren når seansen er over.

Kulturministeren blir stående å stille spørsmål til koret. Den journalistutdannede politikeren får mange enstavelser i svar. Det er tydeligvis spennende, og litt skummelt, med besøk av en kjendis. – Det er klart det er gøy at selveste kulturministeren kommer på besøk, det er jo ikke hver dag, forteller dirigent Charlotte Svidal.

Lovende drillpike
Hadia Tajik blir med inn på Oddermarka skole. Her går praten i korps, og kulturministeren virker til å ha god peiling på hva som rører seg i miljøet. Oddernes skolekorps tar en runde rundt området, for å vise ministeren at de kan spille mens de marsjerer. – Det er vel ti år siden, men jeg var en gang en ganske så lovende drillpike, forteller politikeren, til rungende latter fra de som har samlet seg inne i amfi et på skolen. De fremmøtte er lutter øre når den 29 år gamle politikeren taler om deres favorittema. – Det er for mye negativ fokus, vi må være med på å snakke korpsene opp, sier ministeren, noe alle på Oddermarka skole denne dagen er skjønt enige i.

Trend-greie
Tajik tok turen til Oddermarka skole for å søke inspirasjon til det nye kulturløftet, og hun mener det er flere grunner til at korpsene sliter med rekrutteringen. – Det er en trend-greie. Det som er kult i dag, er ikke nødvendigvis kult i morgen, og det den ene gjør gjør også den andre, og da vil det gå i bølger. Samtidig tror mange foreldre at korps består av utallige timer med dugnadsarbeid, men jeg er av den formening at en korpsmamma ikke nødvendigvis må jobbe mer enn en fotball- eller håndballmamma, sier kulturministeren til Oddernes Avis. Hun mener at korpsene i dag ikke kan drives uten hjelp fra frivillige foreldre. – Ingen frivillige, ingen korps. Så enkelt er det. Derfor er det flott å være her og se at det er så mange foreldre som er med og bidrar til at korpset er så bra som det er i dag. Kulturministeren er uansett klar for feiring av nasjonaldagen og er avhengig av én faktor for å få ordentlig god stemning. – Ingen korps, ingen 17. mai, fastslår Tajik.