– Kjedelig at vi kaster så mye

Nordmenn kaster 300 000 tonn spiselig mat hvert eneste år.

Det kommer frem i en undersøkelse utført av Forbrukerrådet. 1 av 4 handleposer med mat vi handler går rett i bosset. Det utgjør omtrent 20 000 kroner for en vanlig familie. Tallene får kundene til å riste på hodet.

FRUSTRERT: Lars Øyvind Steen synes nordmenn burde klare å bruke mer av maten de handler.

Lars Øyvind Steen har akkurat unnagjort dagens handletur. Han må ta betenkningstid da han får opplyst de voldsomme tallene.

– Vi har selvfølgelig mer mat enn vi trenger, det blir nok en del sløsing. Alle burde vel prøve å bruke mer av maten. Det er litt kjedelig at vi kaster så mye, sukker han.

Steen synes det er vanskelig å svare på hvilken mat som havner i søppelet.

– Det er mat som havner inn i kjøleskapet, og blir stående til den går ut på dato. Og også en del frukt og grønt, sier han.

Han peker på at de store inntektene til nordmenn flest også øker forbruket. Tidene forandrer seg, og det er nå en utbredt aksept for å kaste mat man ikke har bruk for. Flere av de Sørnett snakket med sier seg enig i den påstanden.

– Jeg tilhører den generasjonen som ikke tillater oss å kaste mat. Jeg gir restene til bikkja, skyter en forbipasserende i det han haster mot bilen.

Provoserende
– Ser du hva jeg har kjøpt?

Bent Arild Noreid peker frenetisk mot handleposen. Varene er merket med tilbud og prisreduksjon.

PROVOSERT: Bent Arild Noreid synes både butikker og forbukere har et lettvint forhold til maten.

– Butikkene selger mat billigere fordi den liksom har gått ut på dato. Jeg går alltid rett til de kurvene med mat som er utgått. Det er mye kvalitetsmat der, sier han.

Noreid lar seg provosere av at både kunder og butikker kaster store mengder mat.

– Det sitter folk her og tigger, og det er ikke alle som har like god råd i Norge. At vi kaster så mye mat er derfor både uansvarlig og forkastelig, mener han.