– Jeg liker de som er annerledes.

Manusforfatter Mads Eriksens kortfilm «Min Bror, Mikael» er en av filmene som vises på Film i Sør på fredag.

I 2010 begynte det, Stavangermannen Mads Eriksen vant manuskonkurransen på Barnefilmfestivalen for manuset sitt «Min bror, Mikael.» Med dette kom støtten på 100.000. Pengene gjorde det mulig å gjøre manuset om til film.

De to brødrene gir hverandre en klem i filmen. FOTO: Mads Eriksen

Opptakene til filmen ble gjort på Dønnestad og Strai og samtlige av skuespillerne er fra Sørlandet. Kortfilmen på 16 minutter er et samarbeid mellom Mads Eriksen og Sanden Media. Og samarbeidet har ikke opphørt: de er allerede i gang med planleggingen av en ny film, også denne gangen står Eriksen for manus.

– Vi håper å kunne gå i innspilling med Spray enten sent i år eller tidlig neste år.

 Uten å røpe for mye, forklarer han filmen som vises i morgen slik: Et brødrepar bor på et øde sted og har bare hverandre. Lillebroren til Mikakel, Joakim, har Downs syndrom. En dag dukker det opp en nabogutt, og dette setter forholdet mellom brødrene på prøve.

 – Jeg har alltid vært opptatt av de som er annerledes, forteller Eriksen.

Historien som senere skulle bli manus og deretter film, dukket først opp i hodet hans mens han gikk på filmskolen på Lillehammer.

– Jeg måtte bare skrive den, forteller han.

Filmplakaten. FOTO: Mads Eriksen

Regissør- ambisjoner

Eriksen er utdannet manusforfatter, men har alltid hatt ambisjoner om å regissere. Så når personen som opprinnelig skulle regissere plutselig ikke kunne, var han rask til å melde seg.

Hva er så hemmeligheten bak alle prisene og den økonomiske støtten han har mottat? Han er opptatt av de nære, personlige historiene. Han håper at filmene hans inneholder en emosjonell substans som folk kan knytte seg til, forteller han. Dessuten er han svært opptatt av at manuset ikke skal være tørt og kjedelig, men at det kan stå på egne bein.

– Jeg forsøker å skrive så levende og bildevekkende som mulig.

Lillebroren i filmen, Øystein Kostøl, har selv Downs Syndrom. Eriksen skryter av prestasjonen hans.

 – Det var veldig imponerende å se han spille. Han har ingen tidligere filmerfaring.

Førstkommende fredag skal sørlendinger på Film i Sør få se resultatet av ideen som dukket opp i manusforfatterens hode. Da får Eriksen se om manuset som har vunnet så mange Sørlandspriser også vinner Sørlandshjerter.