FrP ønsker å ta fra voksenunderholdning

FrP ønsker ta penger fra de voksnes kulturunderholdning og heller prioritere idrett og aktivitet til unge.

Medlem av kulturstyret og bystyret for FrP, Bjarte Vestøl forklarte under kulturstyrets møte at man i mindre grad burde støtte kulturunderholdningen, og heller prioritere idrettstilbud for barn og unge.

– Vi prioriterer aktivitet fremfor passiv underholdning. Ønsket vårt er å få unge til å utvikle sine evner, sier han.

Kilden teater- og konserthus er avhengig av offentlig støtte om det skal gjennomføres aktiviteter. FOTO: Jørgen Steffensen

Ellen Rudnes, medlem av kulturstyret og representant for Rødt, er enig med Vestøl.
– Idrett er et populært tiltak. Tilskuddsmidler til dette er bare bra, tilføyer hun.

Motstander
Bjarte Vestøl forklarer at FrP er motstander av Kilden, men ikke av selve kulturtilbudet. Han mener voksne kan ta fra egen lomme, fremfor at kommunen skal være overformyndere.

– Kulturtilbudet er flott, men vi synes ikke det trengs å bli brukt offentlige subsidier, som man gjør. Underholdningstilbudet er stort nok fra før, forteller han.

Han fortsetter med å fortelle at kommunen støtter Kilden med 33 millioner i året, i tillegg til 120 millioner fra stat og fylke. Dette mener han er feil prioritering.

– Med støtte fra både kommune, stat og fylke får Kilden litt over 150 millioner kroner. Dette synes vi er helt feil, når det kan bli fordelt annerledes.

Muligheter
Kildens administrerende direktør, Bentein Baardson argumenter med at de er avhengig av den offentlige støtten dersom det skal gjennomføres aktiviteter. Han mener de fortjener det på lik linje med landets øvrige teatre, operaer og konserthus.

Baardson er veldig fornøyd med støtten de får fra kommunen, og mener det har gitt dem mange muligheter.

– Støtten har gjort det mulig å drifte aktivitet i Kilden. Vi har, i løpet av de tre siste årene, ansatt nærmere femti nye medarbeidere og hadde over tohundre tusen  besøkende i fjor, sier han.

Årets tilskudd
Under kulturstyrets møte, som foregikk 22. mai, ble det vedtatt et tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner samt private grendehus, med en totalsum som blir fordelt på 1,285 000 kroner. Det tildeles 1,185 000 kroner til barne- og ungdomsorganisasjoner. I år kom det inn 88 søknader som fikk driftstilskudd. Pengene gikk blant annet til  Kristiansand Motorcross Klubb og Hånes Barnekor.

100.000 kroner ble tildelt til syv private grendehus. I år var det åtte søkere, men Kristiansand Sjø av NFS fikk avslag. Grunnen var at klubbhuset ikke var åpent for alle.

– Når det er et klubbhus og ikke grendehus, faller de ikke innenfor retningslinjene, forteller kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Noen av de heldige grendehusene var Flekkerøy Bedehus og Døvesenteret Solheim.