Fullspekket med festivaler

Aldri har Kristiansand opplevd så mange stjerneartister på en sommer.

David Guetta headliner Odderøya Live denne sommeren.

Et tosifret antall store musikkfestivaler skal pryde sørlandsidyllen i sommersolen mellom juni og august. Blant høydepunktene i Kristiansand finner vi Odderøya Live og Palmesus. Den første uken i juni byr også på musikk helt fra Tromøya utenfor Arendal. Der går Hovefestivalen av stabelen. Flere hundre artister skal i løpet av feriemånedene by på sin tolkning av hva musikk er rundt i Agder-fylkene.

Ekte varer for Åmli
Allerede førstkommende fredag ønsker Åmli velkommen til «Norges triveligste festival». I hvert fall sier visjonen det og skal man tolke artistene, deriblant lokalhelten Jonas Alaska og den folkekjære Odd Nordstoga så det duket for folkefest. Også Mikhael Paskalev og Unni Wilhelmsen gjester også festivalen.

De virkelig store navnene stiller til Ravnefest i Ravnedaken i Kristiansand. Idol-vinner Kurt Nilsen og årets Spellemann Kaizers Orchestra er blant navnene som spiller om en liten måned. Mikhael Paskalev reiser nedover fra Åmli for å underholde også under Ravnefest.

Sommerens høydepunkt
Få dager etter Ravnefest har pakket ned skinner sola over Tromøya utenfor Arendal. En langhelg fullbooket med verdensstjerner venter når en av Norges aller største festivaler, kanskje den største, Hovefestivalen, bryter ut. Man kan tro at musikken høres helt ned til Kristiansand når Bullet For My Valentine og Kings of Leon står på scenen. For de som ikke er like begeistret for en helg med bare rock, ikke frykt av den grunn. Hovefestivalen er blitt et alternativ og mangfoldig konsert hvor populære artister som Calvin Harris og Frank Ocean også spiller. Sistnvente har over 14 millioner avspillinger på Spotify.

Overraskelser og skuffelser
I fellesferien går det i berg- og dalbaner i Kristiansand sentrum. Odderøya Live har kuppet den ene store stjernen etter den andre, mens Palmesus har kommet til dels i skyggen og blitt slags dj-festival uten de altfor ferske navnene på plakaten. Store artister som er over toppen eller navn som ble kjent verden over for mange år siden.

Odderøya Live tjuvstarter festivalen sin med David Guetta, Swedish House Mafia-stjernen Steve Angello og Laidback Luke som kick-off fem dager før selve festivalen begynner. Men de har aldeles ikke brent opp kruttet av den grunn.  Danske Kim Larsen, årets komet Bigbang og amerikanske Lissie.

Fra årets suksessartister til gamle og delvis oppbrukte helter. Palmesus feirer jubileum når blir fem år dette året. De foregående årene har festivalen vært en bærebjelke og desidert større enn blant annet Odderøya Live. Nå som nevnte Odderøya Live har utviklet seg til en virkelig slager har Palmesus tapt seg og stiller med mange tidligere stjerner. Headliner Nelly Furtado har solgt over 40 millioner album og vil garantert trekke mye folk til Bystranda. Jeg skal selvfølgelig ikke trekke Palmesus ned i gjørma, for så dårlig er den ikke. Med LidoLido, Alina Devcerski og franske Fedde le Grand er det flere tiltrekkende musikere tilstede. Men når festivalen frontes med blant annet Karpe Diem, Sirkus Eliassen og Ørjan Nilsen, så er det ingen tvil om at lista har blitt senket de siste årene.

Avsluttes med et skrik
Festivalsommeren strekker seg helt ut til månedsskiftet juli-august og Kristiansand slår til med skikkelig hardrock når det igjen rigges opp på Odderøya, denne gang for Måkeskrik. Landets hardbarkede rockeentusiaster samles rundt flere profilerte band på landsbasis. Kvelertak, Oslo Faenskap og Dråpe lager liv og røre for de som gjennom en lang festivalsommer ikke kommer til å få nok av å forminske hørselsevnen sakte men sikkert.