Dopingseminar på Sør Arena

Kampen mot doping er et viktig tema i idretten, men også i samfunnet generelt. I går kveld holdt flere personer foredrag på Sør Arena.

I mange år har doping vært utbredt i idretten, og spesielt i friidretten og i sykkelsporten. Det toppet seg i vinter da Lance Armstrong tilsto å ha dopet seg da han vant sine sju seire i Tour de France. Vi har også hatt dopingavsløringer her i Norge. Steffen Kjærgaard som syklet sammen med Lance Armstrong i US Postal-laget innrømmet doping i fjor høst. Han var daværende sportssjef i Norges Cykleforbund. Kampen mot doping har vart i mange år og sykkelsporten er kanskje den idretten som har tatt mest tak i problemet de siste årene.

I går kveld holdt tidligere dopingmisbruker Morten Heierdal et foredrag på Sør Arena i forbindelse med Ærlig talt-kampanjen i regi at Norges idrettsforbund og Antidoping Norge.

Det var mange meninger om temaet. Foto: Tonje Steen

– Jeg har tatt en alternativ vei, jeg har tatt en alternativ modningsprosess, forteller Heierdal.

Han legger til at han i etterkant av dopingbruken måtte finne seg selv på en ny måte. Finne ut hva han egentlig står for.

 

Antidoping Norge samarbeider

Antidoping Norge ble en uavhengig stiftelse i 2003 og det har vært et viktig skritt for kampen mot doping her i Norge.

– Vi har et samarbeid med tre fylkeskommuner nå, sier Einar Koren.

Han jobber for Antidoping Norge og er blant annet en av dopingkontrollørene. Han sier også at de forsøker å få til et samarbeid med Agder-fylkene.

 

En del av skolepensum

Kampen mot doping er nok uendelig og vil alltid være et tema i toppidretten.

– Jeg tror både kroppsøving og samfunnsfag kan passe inn i temaet om doping, sier Heierdal.

Dette er ikke et problem bare for idretten, men også et samfunnsproblem, som man burde tenke på å ta inn i pensum på skolen.

 

TV2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad holdt også et foredrag på seminaret om sine erfaringer i sykkelfeltet, og sine betraktninger om kampen mot doping.

 

Under kan du se en reportasje om dopingseminaret. Intervjuet i videoen er Einar Koren fra Antidoping Norge og tidligere dopingmisbruker Morten Heierdal.