Tvangslidelser med humor

Torsdag er verdensdagen for psykisk helse. For å få dette frem i lyset har teatergruppen "Teater Via Alma" satt opp en forestilling som på en humoristisk måte tar for seg tvangslidelser.


Forestillingen er basert på et forskningsprosjekt om tvangslidelser, og tar for seg noen av de vanligste tvangslidelsene i håp om å skape mer åpenhet rundt psykisk helse. De tre medlemmene i «Teater Via Alma», Ida Fugli, Marit Wergeland-Yates og Øystein Flemmen, mener at det er viktig å få psykiske lidelser frem i lyset for å gi folk mer kunnskap om dette.

Gjennom dette teaterstykket håper gruppen på at de kan gjøre det lettere for folk å snakke om psykisk helse. I stykket viser de hvordan tvangslidelser fungerer i hverdagen, og hva det kan gjøre med et menneske. I tillegg legger de vekt på at det er håp, og at det er mulig å komme seg ut av tvangslidelsene.

 

– Vet lite om psykiske lidelser

Kristian Landmark har slitt med ulike tvangslidelser, noe som i perioder av livet hans har gått hardt utover arbeidet. På det verste ble arbeidsmengden hans redusert med 70-80%.  Han har selv opplevd at folk vet svært lite om psykiske lidelser, og synes det er viktig at noen bringer problematikken frem i lyset.

-Når jeg holdt på der, er det som å se den karakteren i forestillingen. Man bygger seg et nett av ritualer og bygger dagen sin rundt det, sier Landmark.  Han synes at «Teater Via Alma»  godt har klart å fange øyeblikkene slik som han opplever det, der man på mange måter skaper en liten konkurranse med seg selv.