Boligskatt kan bli hodebry

Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett inneholder flere punkter som kan skaffe vanskeligheter for den nye regjeringen.

Sigbjørn Sødal Foto: www.uia.no

 

– Boligbeskattningen på bolig er interesant å se nærmere på, mener Sigbjørn Sødal som er professor i samfunnsøkonomi ved UiA avdeling Kristiansand.

Regjeringen foreslår å øke likningsverdiene på næringseiendom og utleieboligerbolig fra 50 til 60 prosent av anslått markedsverdi, i tilleg til en økning på 10 prosent på fritidsbolig. I følge regjeringens sider mener de at dette vil dempe insentivene til å plassere pengene i flere boliger for å spare skatt.

Gevinst ved salg av egen bolig skal fortsatt være skattefri har man eid boligen i minst ett år, og bodd der i minst ett av de to siste årene. I tillegg til dette vil den skattefrie gevinsten avgjøres av hvor lenge man selv har bodd i boligen man selger.

Et detaljert regelverk vil gjøre det svært vanskelig å selge flere boliger skattefritt, skriver Fedrelandsvennen.

– Hvis dette forslaget går igjennom vil jeg tro at det vil bli oversalg av boliger, i tillegg til at mange vil miste flere tusen i gevinst, mener Sødal.

– Men jeg syns det er rart at de har lagt det inn i et budsjett til å begynne med, legger han til.

Videre mener Sødal at Sørlandet har lite å glede seg over i statsbudsjettet.

– Det viktigste denne landsdelen kunne fått hadde vært hvis vi hadde fått midler til utbyggelse av E39, men det er ikke overaskende at vi ikke fikk det, sier professor Sigbjørn Sødal.