Sørlandets Kunstmuseum med feministisk utstilling

The Beginning Is Always Today er den første feministiske utstillingen i Norge.

I sammenheng med 100-års jubileet til kvinners stemmerett har Sølandes kunstmuseum åpnet en utstilling om feminisme. Utstillingen har vært planlagt lenge, og temaet er noe som har vært en rød tråd gjennom hele utstillingsprogrammet i år.

Kurator for sørlandets kunstmuseum, Else-brit Kroneberg.
Foto: Emilie Haugaa

– Det er første gang det lages en utstilling med feminisme som fokus. Vi hadde lyst til å gjære noe som


ikke hadde blitt gjort før, og feminisme er et veldig uberørt felt, sier kurator for SKMU Else-brit Kroneberg.Å gjøre noe som ikke har blitt gjort før har bydd på forskjellige problemer for kuratorene.


– Det har vært mye arbeid for oss, blandt annet med å finne ulike kunstnere og få oversikt over hvilke
tematikker som går igjen i de forskjellige verkene, sier Else-brit Kroneberg. Vi har vel jobbet med dette i halvannet år nå.I tillegg til en omfattende utstilling med hele 40 kunstnere involvert, har kurator Else-brit Kroneberg og museumsdirekør Karin Hindsbo skrevet en bok sammen med skribenter fra Danmark, Norge og Sverige som handler om feminisme.-Det vi ville med denne boken var å se på likestillingssørsmålet i kunstverdenen og samfunnet forøvrig.

Vi har hentet inn mye statistikk for å få tall på dette, forteller Kroneberg

Denne boken, samt utstillingen skal forhåpentligvis være med på å fortsette med å endre de negative

konnotasjonene enkelte kan ha til ordet feminisme.

– Det folk tenker når vi bruker ordet «feminisme» er mange sinte kvinner som er misfornøyd og klagete,

The Beginning Is Always Today

men det vi ser på kunstfelter at det er mye som har endret seg siden 70-tallet med tanke på kamp om likestil rettigheter også den type bilder man får når man tenket på feminisme, sier Kroneberg.
De har fått bra tilbakemelding fra publikum, og det har vært masse aktivitet fra både skoleklasser og universitetsstudenter. Den gratise inngangern i høstferien ga i tillegg masse trafikk. Også varaordfører Jørgen Kristiansen har tatt seg turen innom utstillingen.

-Han fikk en egen omvining med meg og Karin Hindsbo, så det satt vi veldig pris på. Da han så utstillingen sa han ”dette er jo noe jeg kan like,” og det var jo veldig gøy han var opptatt av denne likestillingstematikken syns vi, avslutter kuratoren.