Vil ha flere spillopuser

Fire lyse stemmer glimter til. En akkord slås på et godt brukt piano. Nyansatt dirigent, Marie Hov, har sin første øvelse for koret Spillopus.

Ny dirigent: Marie Hov (21) er ny dirigent for Spillopus. Hun ser frem til nye utfordringer: – De er jo så gode, så dette blir bare gøy, sier hun.

– And again, and again, and again, and again.

– Nei, filleren! Den skulle bare synges tre ganger, sier den nye dirigenten og ler.

Tidligere «spilloppe» ble redning
Denne helgen feiret studentkoret «Femmes Spillopus ad Libitum» 25 år. Men jubileet var det bare så vidt de fikk feiret.
– Det var ikke langt unna vi måtte legge ned hele koret, forteller Claudia Alejandra Leiva, som for tiden er nestleder i sebrastyret. Hun forteller at det var tidligere student og «spilloppe», Trine B. Gausland som stilte opp for koret.
– Hun reddet oss, sier Leiva.

Mollbevisste sebraer
De siste årene har koret slitt med rekrutteringen. I sammenlikning med 80- og 90-tallet, hvor koret måtte si nei til flere håpefulle jenter, er det kun seks stykker igjen i damekoret som ikler seg zebrastriper og rødt.
Man skulle tro at det var på grunn av sine høye krav, at rekrutteringen har vært dårlig til koret.
– Men det eneste du trenger å like er sebraer, være mellom 18 og 81 år, og enten ha lys eller mørk stemme, forteller Tale.
– Også bør du ikke være helt tonedøv, legger dirigenten til og flirer.

Skap-sanger
Marie Hov er kun 21 år, og allerede dirigent. For et halvt år siden bestemte hun seg for å ta årsstudium i musikk ved Universitetet i Agder. Selv hevder hun at hun ikke er noen sanger.
– Jeg er en sånn «skap-sanger», sier hun og ler.
– Nå må vi fokusere igjen, vi tar den fra toppen, kjapper hun seg til å si.

Koret trengte egentlig ti medlemmer for å få støtte fra Studentorganisasjonen i Agder. Nå er de kun seks medlemmer, og takker Trine Gundersen for at koret overlevde. Foto: Karoline Nerdalen Darbo

 

Friersang
Du har sikkert sett koret; med sine gjenkjennelige sebrastriper og røde bukseseler – med krysset foran i stedet for bak. Men ikke i kveld. I kveld er det både stjerner, ruter, og litt striper.
– Vi er på øvelse nå, forteller jentene.

Flere medlemmer: 17. mai-bildet fra 2008, illustrerer forskjellen på antall medlemmer i koret. (privatfoto)

Det er to uker til sebrajentene har sin første konsert med den nye dirigenten, og for første gang skal de øve gjennom hele sangen.
– I could be your girlfriend, synger de.

– Drit i naboen
Når sangen har blitt sunget gjennom et par ganger, avslutter jentene øvelsen. Likevel har dirigenten noen sangtips til jentene, før de pakker sekkene sine;
– Gå hjem og øv i dusjen.
– Og drit i naboen, sier hun og ler.
– Ungdommen har dårlig tid
Også i Kristiansand Damekor er de i overkant interessert i damer. Jorunn Pauline Løkås, kan fortelle at også dette koret sliter med rekruttering av nye medlemmer.
– Vi håper vi kan klare å holde oss på beina til det tar seg opp igjen, sier hun.
Løkås tror årsaken bak det synkende medlemstallet, ligger i at ungdommen har svært dårlig tid.

Sliter med stemmene
For rundt tjue år siden, hadde Kristiansand Damekor sin storhetstid. Da var koret helt oppe i 36 medlemmer, mens de nå ligger på 13. Det kan by på utfordringer.
– Vi er tre stemmer, og bør helst ha noen på hver, sier Løkås.

Brøler oppover
I motsetning til begge damekorene, går det kun oppover med guttekoret «Brølet». I gruppen sin på Facebook, har de over 90 medlemmer på listen. Og kanskje har det noe med beskrivelsen av koret å gjøre:
«Kor – det vil si: en unnskyldning for å drikke seg dritings og gaule høylytt på sanger man ikke kan, en gang i uken (eller flere).»

Claudia Alejandra Leiva i Spillopus ler av beskrivelsen.
– Vi fokuserer også på å ha det moro sammen, avslutter hun og ler.