Syklister flyr høyt på Hånes

I skogen bak Hånes skole har det vært hektisk aktivitet de siste månedene. Etter måneder med arbeid er det endelige resultatet ferdig; «skolegården», en splitter ny bmx-bane. Nå håper guttene bak prosjektet at flere skal få øynene opp for både banen og sporten.

Da Karl Ruben Gaasø og Christian Arne Skollevoll flyttet sammen tidligere i år, var noe det første de gjorde å se etter et sted de kunne drive med bmx-sykling. Begge to driver aktivt med bmx og planen var å finne et lite skogholt hvor de kunne trene litt og kanskje bygge et hopp.

Christian Arne Skollevoll er en av to som har bygd opp den nye bmx-banen. Foto: Vegard Aulstad

– Det var da vi fant banen på skolen hvor det allerede var en liten sti som de lokale kaller for «crossløypa», men nå er plassen døpt om til «Skolegården» med tanke på at folk fra hele landet lett skal kjenne igjen plassen og navnet. Så da startet det hele og vi begynte å snakke med skolen om vi kunne få love til dette, sier Skollevoll.

Større miljø

Etter kort tid fikk guttene lov til å bygge banen, men noe støtte utenfra var det ikke snakk om. Det eneste de fikk av økonomisk støtte var 3000,- fra skolen, resten måtte de gjøre selv. De skaffet noen gode avtaler og fikk en del gratis hjelp, men hovedsakelig gjorde de jobben selv. Gaasø og Skollevoll brukte 2000 arbeidstimer, 200 tonn grus og 18 tonn jord på banen før den var ferdig. Da guttene startet med prosjektet var det kun de to som drev med bmx i Kristiansand, men i følge Gaasø har dette endret seg.

– Siden banen sto ferdig tidligere i høst har vi sett en enorm økning. Hver gang vi kommer hit er det alltid en gjeng som sykler rundt på banen. I starten var vi bare to, men vi er allerede blitt en fin gruppe på 15 aktive syklister. Jeg tror noen av grunnen til dette er at vi er så åpne og ønsker alle velkommen inn i miljøet.

Karl Ruben Gaasø. Fotto: Vegard Aulstad

Det foreløpige høydepunktet for «skolegården» har vært et arrangement tidligere i høst som het «Høst Sessions», hvor de samlet syklister fra hele Norge.  Selv om planen kun var å lage et par hopp til egen trening, samt ruste opp den gamle sykkelstien for skolen, har det utviklet seg til å bli langt mer enn bare det.

– Hele poenget med denne plassen begynte med at vi selv skulle få litt trening og at kanskje ett par nye ville komme inn i bildet, men når vi ser interessen satser vi fullt på rekrutering. og det er denne plassen helt perfekt til! Vår visjon er å gi barna idag ett tilbud vi aldri hadde da vi var yngre og vokste opp med sykling. Denne plassen har artet seg til å bli en av de aller beste plassene i Norge, bare i byggeperioden la jeg merke til at mange unge i området skaffet seg bmx.  Jeg tror dette er noe av det største og beste som har skjedd for de unge på Hånes noen gang.