Sørnett

Agder-tilknyttede uniformer vises offentlig for første gang

FØRSTE UNIFORM PÅ PLASS: Konservator Simon Mawdsley viser fram en Hirdmann-uniform fra 1945. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

FØRSTE UNIFORM PÅ PLASS: Konservator Simon Mawdsley viser fram en Hirdmann-uniform fra 1945. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

Lørdag åpner den sterke utstillingen «Unik og uniformert» på Odderøya.

Publisert:

Kristiansand kommune kjøpte i 2015 til sammen 80 militæruniformer og andre militærhistoriske gjenstander av den private samleren Bjørn Furuborg. Uniformene er fra tidsperioden 1890 til 1990. Disse er nå deponert til Vest-Agder-museet, og inngår i en langsiktig og nøye planlagt utstilling som skal deles opp i flere runder.

Nå vises samlingen for første gang for offentligheten. Sørnett har fått en spennende sniktitt under de siste forberedningene før den offisielle åpningen lørdag ettermiddag.

Fant gamle sigarettsneiper i lommene
Vest-Agder-museets ustillingsgruppe har hatt store ambisjoner for utstillingen, og legger vekt på de sterke historiene til menneskene som har båret nettopp disse uniformene. Flere av uniformene og gjenstandene har nemlig tilhørt både norske og tyske offiserer med tilknytning til Kristiansand og Agder. Konservator Simon Mawdsley har spilt en sentral rolle i planleggingen.

[img175697_2RM]

- Det har vært utrolig spennende å jobbe med gjenstandene og historiene bak. I noen tilfeller har vi til og med funnet gamle sigarettsneiper og navnelapper i lommene på uniformene. Det gikk fort opp for oss at noen har faktisk eid og brukt disse. Tenk på alt de har vært gjennom, forteller Mawdsley entusiastisk.

Blant de 25 uniformene som stilles ut i denne runden finner vi motstandsmann og senere Bygland-ordfører Osmund Faremos sersjantuniform fra 1945 og tidligere Milorg-sjef Jens Ropstads uniform fra 1978. Deres historier, sammen med mange andres, står skrevet under de respektive uniformene.

Aktuelt for både unge og eldre
Uniformene stilles ut i spesialproduserte beholdere skjært ut av ventilasjonsrør designet av Per Grimsgaard. Han sier at «Unik og uniformert» er ment for hovedsakelig to målgrupper.

[img175697_3RM]

- Dette er nok spesielt attraktivt for de som er interesserte i krigs- og militærhistorie generelt, og som kanskje også samler på gjenstander fra krigsperiodene. Men det er også ment for ungdommer som fortsatt prøver å finne ut av hvem de er og hvem de skal bli, sier Grimsgaard.

Grimsgaard forteller videre at tanken bak det spesielle designet er å gjøre publikumsopplevelsen mer personlig og sentrert for hver enkelte uniform.

Oppfordrer til samfunnsrefleksjon
Utstillingen skal etter planen inngå i Den Kulturelle Skolesekken for elever i videregående skole. Konservator Thorunn Lunde forteller at noe av meningen med utstillingen er å reflektere rundt oss selv i dagens samfunn.

- Vi har alle en tendens til å strebe etter å være unike. Samtidig er vi så like på så mye. Hva vi gjør, hva vi kler oss i, hvilken musikk vi hører på, og så videre. Kanskje vi egentlig er ganske uniformert i vår «unikhet» likevel, undrer Lunde.

«Unik og uniformert» åpnes av ordfører Harald Furre klokken 13:00 førstkommende lørdag på Lasaretthøyden på Odderøya. Deretter vil utstillingen være åpen hver søndag fram til påske.