Flere vil fjerne tatoveringer

På en laserklinikk i Kristiansand, har antallet som fjerner tatoveringer, doblet seg de siste to årene.

– Det har vært en økning av folk som vil fjerne tatoveringer, spesielt etterhvert som folk får vite at det faktisk er mulig å fjerne dem, sier Pedro Sait, ansvarlig lege ved Sait’s Klinikk.

Forskning fra USA viser at hele 17 prosent  av de som tar en tatovering, angrer allerede ett år etter at de fikk den. På Sait’s Klinikk i Skippergaten i Kristiansand, kommer flere pasienter for å fjerne tatoveringer. Dette gjøres med laser, og det er en lang prosess før tatoveringen er helt fjernet.

Sait forteller at det kan ta mellom ett til to år før en tatovering er fjernet.

Ansvarlig lege ved Saits klinikk, Pedro Sait

– Da kommer man tilbake hver åttende uke for ny behandling, forteller Sait.

 

For å fjerne en tatovering, er laser det beste alternativet per i dag. Det skal bli minimal arrdannelse etter endt behandling, og er minst skadelig for hudvevet. Laseren bryter blekkpartiklene opp i små biter, og forsvinner gjennom de hvite blodlegemene. Det er derfor anbefalt å drikke litt ekstra vann samme dag som behandling pågår.

 

Økt antall

Daglig leder ved Kjøita laserklinikk, Anita P. Bergstøl, informerer om at antall laserbehandlinger for å fjerne tatoveringer, har doblet seg siden 2011. Det har gått fra rundt 30 pasienter til nærmere 70 pasienter på to år, da alle pasientene har vært jevnlig innom klinikken for behandlingen. Hun legger til at de har rundt fire pasienter i uken, som skal fjerne en tatovering. 

Laserfjerning av tatovering

  • Laserapparatet kom til Norge for 10-15 år siden
  • Det er fortsatt ingen beviste helserisikoer ved laserbehandling
  • Fjerning av tatoveringer kan ta mellom 1 og 2 år, med jevnlige behandlinger
  • Pris varierer fra hvilken klinikk som behandler, størrelse på tatovering, farger og hvor dybt tatoveringen sitter

 

Flest jenter

Ifølge forskning gjort i USA, Statistic Brain, viser det seg at det er flest jenter som ønsker å fjerne tatoveringer. Dette er ofte som følge av kosmetiske tatoveringer, der unge kvinner tatoverer på permanente øyebryn og sminke.

Tidligere pasient ved Sait’s laserklinikk, Eli Shikabaei, hadde tatovert på øyebryn i utlandet.

Til venstre: Etter laserfjerning. Til høyre: Før laserfjerning. Foto: Pedro Sait

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet etter laserbehandlingen, men jeg har tatovert på nye øyebryn som jeg vil fjerne igjen. Det skal jeg gjøre på samme måte som sist, med laser, sier Eli, og viser hvor øyebrynene var første gang. Hun nevner også at det er lurt å passe på hvilket land man tatoverer seg i, da spesielt Thailand og Nederland bruker blekk som er vanskelig å fjerne med laser.

 

Fortsetter å tatovere

På tatoveringsstudioet Kai’s Tattoo i Dronningensgate, er det likevel mange som ønsker seg nye tatoveringer. De får også i oppdrag å forandre tatoveringer til folk som er misfornøyde med tidligere tatoveringer.

– De fleste som angrer er de som har gjort tatoveringen for liten i forhold til motivet, eller så er det den klassiske med navnet til ekskjæresten, sier Kai Møller, eier av Kai’s Tattoo.

 

Under kan du se en videoreportasje om laserbehandling på tatovering, laget ved Mediehøgskolen Gimlekollen.