Høststemning hos folk og dyr i Dyreparken

Sommeren er over. Turistene har forlatt Kristiansand Dyrepark, og roen har senket seg over parken og dyrene.

Løver
SØVNIG: To av løveungene koser seg på den Løvenes konge-inspirerte klippen. FOTO: Kristin Skogheim

I Dyreparken er det veldig stille, nesten litt dødt. Du blir ikke møtt av stressa foreldre, store barnevogner og unger som løper i alle retninger. Fra Afrikaområdet høres afrikansk musikk. Tenk å kunne besøke selveste Afrika bare ved å gå 20 meter. En av de store løvene som ligger på en stein i løveanlegget, ser ut som om den også nyter det fantastiske været. Himmelen er skyfri og solen varmer litt i det som ser ut til å bli en fin høstdag. En mor med to barn har fått oppmerksomheten til en av giraffene og får virkelig føle på det å komme nærme dyrene i Dyreparken. Barna strekker seg etter giraffen for å gi den noe grønt. Den vakre høststemningen ligger over parken med blader i høstens farger, som sammen med barnåler flyr langs bakken.

Inne på spisestedet Soko, stiger lydnivået. Det er visst midt i lunsjen til personalet. På et langbord inne i restauranten sitter mange turkiskledde ansatte med godt humør og god matlyst. Det virker som de har en god tone seg i mellom og det høres både latter og gode kommentarer. De gode bollene de solgte denne dagen, er et av samtaleemnene mellom de ansatte. Selv om sommeren er over, er det tydelig at folk fortsatt er glade når de er i parken.

GIRAFF: Nærmere kommer du ikke giraffene.
GIRAFF: Nærmere kommer du ikke giraffene. FOTO: Kristin Skogheim

Parken som turområde

Therese Fossnes, ansvarlig for souvenirbutikken, Eventyrskogen, sier at det kan fort bli litt kjedelig når det ikke er så mye folk i parken.

– Man får mulighet til å prate mer med gjestene nå enn om sommeren når det kan være opptil 17.000 mennesker i parken. Det blir på en måte to helt forskjellige verdener, sier Therese.
Hun forteller at på denne tiden av året har de også mulighet til å komme nærmere dyrene.
– En kan bruke parken som et turområde. Fra oktober kan en være med på bålbrenning i Nordisk villmark på søndager. Med værforbehold da selvfølgelig, sier Therese.

25. juni 2010 åpner ”Vannvittigland”. Flere ansatte er enige om at det blir en kjempebra attraksjon. Therese mener bestemt at det trengtes en oppgradering ute på Sommerøya.
– Nå kan gjestene få en bedre opplevelse enn det Sommerøya ga, og det vil bli mer tilpasset antall gjester enn det det var tidligere.

STILLE: Therese Fossnes synes det er stille i parken etter sommeren.
STILLE: Therese Fossnes synes det er stille i parken etter sommeren. FOTO: Kristin Skogheim

Parken for seg selv

Dyrepasser Maria Tårnesvik jobber for det meste i området de har kalt Asia, Nordisk villmark og på heia. Den sterke fjøs-liknende lukta treffer ansiktet, idet hun forteller at dyrene er mer rolig og avslappa nå. Hun er fornøyd med at hun får tid til å kunne gjøre det hun ikke får tid til om sommeren.

– Dyrene merker også at det er mindre folk på denne tiden. Spesielt de som blir klappa og dratt i, har det nok litt bedre på denne tiden av året. Det er også en annen tid og roligere for dem, som for oss, forteller Maria.
Hun forteller også at hvis man har interesse for dyra, så har man en unik mulighet til å få kommet nærmere dem på denne årstiden.

– Man får parken omtrent for seg selv, forteller Maria Tårnesvik.

– Du får parken omtrent for seg selv, og du har mulighet til å få tatt masse bra bilder, avslutter hun i det hun må gå tilbake til jobb.

Ute om vinteren

Klokken nærmer seg 13:30, og det er snart klart for løvepresentasjon ved løveanlegget. I dag er det dyrepasser Michael Jansen som skal fortelle om løvene. Dyrepasseren tar seg god tid til å prate med de fremmøtte gjestene. Løvene skal nå få litt snacks, som oftest består av hest. Det mange kanskje ikke vet, er at løvene går ute også om vinteren. Grunnen til at de kan dette, er fordi de klarer å tilpasse seg klimaet så bra. Michael forteller de fremmøtte at de hver morgen sjekker løveanlegget før de kan slippe løvene ut.

LØVESNACKS: - Hest er best, sier Michael Jansen
LØVESNACKS: - Hest er best, sier Michael Jansen. FOTO: Kristin Skogheim

– Dette er for sikkerhetens skyld, forklarer Michael.

Det er kanskje like greit sånn at det ikke oppstår noe uforberedt i løpet av dagen. Hver kveld blir de sluppet inn i huset sitt igjen. Han forteller at løvene oppfører seg ganske likt sommer som vinter.
– De bryr seg ikke så mye om folkene i parken. Det er nemlig de ansatte de følger med på, forteller Michael.
Kanskje ikke så rart, siden det er de som gir dem mat. Som de fleste vet er løver sultne, og på grunn av det har de måtte sette noen av hunnløvene på en diett.

Det blir kjøligere i luften. Solen har beveget seg bak skyene, og vinden sniker seg sakte innpå. Jeg bestemmer meg for å forlate parken for denne gang.