Vil at foreldre og barn skal være aktive sammen

Spesialist i idrettsvitenskap oppfordrer foreldre til å være aktive sammen med barna.

Mamma Monica er aktivt med når Lars Oscar er på trening. Foto: Silje Halvorsen

 

– Når barna skal på orientering, pleier jeg å løpe med dem, forteller Monica Klungland Torstveit. Hun er førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved UIA, og mor til aktive Lars Oscar Torstveit (8). Torstveit mener foreldre bør bli med barna på aktivitetene deres, og selv holde seg i bevegelse. Vi treffer henne mens hun er ned sønnen på et orienteringsløp.

 

 Bli med ungene

– Jeg pleier å trene selv, eller følge guttene. Hvis de står fast, kan jeg hjelpe til. Dette gjør jeg istedenfor å stå og se på, sier Torstveit.

Lars Oscar Torstveit er vant til at foreldrene er med på aktivitetene hans. Mamma Monica er med hele veien, på alt fra kartlesing til løping.

– Pappa jogger også når jeg er på trening, sier Lars Oscar.

 

Ikke sitt stille

Torstveit forteller at poenget er å gjøre noe, istedenfor å sitte stille.

– Alle trenger ikke å løpe. Det handler om å bevege seg, enten man går, jogger, sykler eller drar på treningssenteret. Det er helse i hvert trinn, forteller hun.

 

Tidsklemma

– Den største utfordringen for de fleste er tid. Jeg mener at man har tid til det som kreves, man må bare prioritere. Det skal ikke så mye til for å ha en god helse, forteller hun.

Og det er ikke bare tid som er problemet, mener Torstveit. Det finnes mange andre grunner til at folk ikke kommer over dørstokkmila.

– Jeg tror mange lager unnskyldninger. Det er lett å si at man ikke orker, eller at det er dårlig vær. Da har jeg to gode råd: lag avtaler med andre, og bare bestem deg seg for å fullføre. Det er ikke alltid like gøy å pusse tennene, men vi gjør det hver dag likevel, sier hun.

Torstveit mener den viktigste for foreldrene er å være gode forbilder.

– Som foreldre må man ta ansvar og være gode rollemodeller for barna. De vanene de får, tar de med seg videre i livet. Det er nå man legger grunnlaget. Det er det viktigste vi kan gjøre for barna våre, sier Torstveit.

 

Press skaper stress

– Tror du mange foreldre kjenner på et press?

– Ja, og det skaper stress. Mange går rundt med dårlig samvittighet hele tiden, og jeg råder alle til å prøve å snu det. Det er bedre å være fornøyd med det man klarer å gjøre. Får man til fem av syv familiemiddager er et topp. Og klarer man to av tre treninger, bør man være fornøyd med det. Mange tenker at alle andre får til alt, men sånn er det ikke, avslutter hun.