KLAR for livet

Å være KLAR-selger er ikke noe A4 liv. Lange dager og liten inntekt preger hverdagen til KLAR-selgeren Roger.

BLID: Rogers smil er det flere som har lagt merke til. FOTO: Tina Halvorsrød
BLID: Rogers smil er det flere som har lagt merke til. FOTO: Tina Halvorsrød

En litt sliten, men blid mann står utenfor Sørlandssenteret. Han heter Roger, og vil helst ha etternavnet for seg selv. Han har stått på Sørlandssenteret i hele sin syv måneders lange KLAR-karriere, og legger til at i byen er man mer utsatt for saker og ting. Dette er også den eneste jobben han har og som han må klare seg med. Roger er oppvokst i Trondheim, men flyttet til Kristiansand på grunn av rehabilitering. Senere havnet han opp i den lille byen Farsund, som ligger et lite stykke unna Kristiansand.

Orden på livet
Han har vært nykter i 9 år, men i fjor sommer sprakk han. Han skjerpet seg og kom seg på beina igjen, og kom i kontakt med magasinet KLAR.

– Hvorfor har du valgt å selge KLAR?
Det er for å dekke utgiftene mine. Den lille inntekta jeg har er for å prøve å dekke regninger, og til livets opphold generelt. Det gir mening, og det betyr at jeg har noe å gå til og leve for.

– Møter dere mange fordommer?
Det er utrolig mange koselige mennesker som kommer bort og prater med meg. Mange ganger når jeg står med tårene i øynene, er det godt å oppleve at folk bryr seg. Mange har vært i min situasjon selv og vet hva jeg prater om.
De som jobber på Sørlandssenteret er også veldig koselige mennesker og har ikke noe
imot at jeg står her, sier Roger.

Et ordtak han er veldig opptatt av er ” If you see someone without a smile, give them yours back”. Han synes dette er et ordtak han lever opp til, og sier at det er flere som kommenterer at han smiler og er glad hele tiden.

Tapsprosjekt
Roger forteller at inntektene han får på én dag er lite. Hele uka har vært et tapsprosjekt. For å kunne selge magasinene, må selgerne selv kjøpe dem, og så selge dem videre. KLAR koster i dag 50 kr og halvparten går til selgeren selv.
Det stilles heller ingen krav til å bli KLAR-selger, ifølge Roger. Så lenge man har en bakgrunn som narkoman eller rusmisbruker og er villig til å stå og selge magasinet, så får de lov til det.

Hvilken sak i denne utgaven av KLAR vil du anbefale meg sterkt å lese?
– Helt ærlig har jeg ikke fått lest det enda. Jeg har lange dager på jobb og er sliten når jeg kommer hjem etter en lang busstur. Men jeg pleier å lese hva som står inne i bladet, men har bare ikke rukket det denne gangen!

Dagen til Roger starter 05.15 om morgeren. Da tar han bussen 06.20 fra Farsund til Kristiansand for å selge gatemagasinene. Dagen avsluttes med å ta bussen 17.15 fra Sørlandssenteret, og videre med bussen til Farsund som går 18.15. Det er en lang dag for Roger, og han er ikke hjemme før 20.45.

Klikk her for intervju med Oddmund Harsvik og Silje Frøystad.