– Vet aldri når man får bruk for det

Torsdag lærte kvinnene som deltok på selvforsvarskurset på Samsen hvordan de skal forsvare seg dersom de blir angrepet. Deltaker, Lana Simic, meldte seg på for å være beredt.

I AKSJON: Her tester deltakerne på hverandre hvordan man skal komme seg ut av grep, med slag og spark. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

– Jeg er ganske liten, så man vet aldri når man får bruk for det, sier Simic.

På Samsen kulturhus ble det torsdag arrangert et selvforsvarskurs for kvinner. Her lærer deltakerne hvordan de skal handle dersom de skulle bli angrepet. Forebygging er også en del av kurset.

Dette er femte gangen på rad at kurset blir arrangert. På de fire foregående har det vært fullt i lokalet på Samsen kulturhus, og det har vært godt over 20 kvinner på kursene. Kvinner mellom 15 og 25 år er målgruppen, og kurset er noe kvinnene har ønsket selv.

Lærerikt kurs 

Det var syv damer til stede på kurset denne gangen, og student ved UiA, Simic, synes det å kunne forsvare seg selv er veldig betryggende.

– Jeg synes dette er veldig greit å vite noe om, og det er veldig lærerikt, sier Simic.

Hun sier at det som står skrevet i mediene om overgrep og voldtekter er en grunn til at hun har valgt å delta.

– Ikke at jeg tenker at dette kommer til å skje, men man vet jo aldri. Så det å lære litt om dette er nok veldig lurt.

– Går ikke rundt og er redd

19-år gamle Ingrid Nordahl (19) deltok også på kurset. Hun synes det å være bedre forberedt på selvforsvar er nyttig å lære, men sier hun ikke frykter å måtte ta det hun har lært i bruk.

SPARK: Her øver Ingrid Nordahl på spark. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

– Det er greit å kunne noe om dette. Jeg går ikke rundt og er redd, og tenker ikke på at det kommer til å skje meg noe, sier Nordahl.

Bevisstgjøres

Kursleder, og instruktør for Vågsbygd Karateklubb, Wilko Jansen (53) synes det er viktig å lære kvinnene hva man burde gjøre hvis man skulle møte på trøbbel.

TEKNIKK: Her viser kursleder Wilko Jansen hvordan man skal komme seg ut av et grep. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

– Vi prøver å bevisstgjøre deltakerne på dette. Det tar lengre tid en ett kurs for å få grep, spark og slag til å sitte. Man må gjenta, og man må øve mye.

Ansvarlig for kurset på Samsen, Heidi Kvalvik, synes dette absolutt er noe som er lurt å ha i bakhodet når man er ute.

– Man leser jo mye i avisene om overgrep og vold, da særlig mot kvinner. Vi håper det man lærer på dette kurset er noe som kan lagres, og at man er litt mer bevisst på hva man skal gjøre og konsekvensene av det, hvis det trengs, sier Kvalvik.