GLOBAL JOURNALISTIKK – STORBRITANNIA; Fortsatt fanget i Syria

  John Cantlie ble fanget i Syria for andre gang i november 2012. Der blir han fortsatt holdt til fange av ISIL og er å se i propagandavideoer tilhørende den islamske stat.

  John Cantlie. Foto: Getty Images.

  John Cantlie er en britisk journalist og fotograf med spesialisering i fiendtlige miljøer. Han har over 20 års erfaring med å rapportere i fra steder hvor det er en konflikt. Siden sommeren 2011 har har hatt noen av de største mediene i Storbritannia på kundelisten som freelancer. Han reiste til Libya, Somalia, Afghanistan og Syria hvor han leverte komplette pakker av stoff til sine klienter i en multimedia verden.

  Den første bortføringen, skutt under flukten.

  Her er et intervjuet John Cantlie gjorde med Al Jazeera etter hendelsen.

  Sommeren 2012 ble Cantlie holdt fanget av Islamske jihadister. Til The Guardian fortalte han i august 2012 at han og hans medfange, Nederlandske Jeroen Oerlemans, ble konstant truet på døden. Da de en dag prøvde å rømme, ble begge skutt. John Cantlie i armen og Oerlemans i hoften.

  De to journalistene ble reddet fra kidnappingen etter en uke av Den Frie Syriske Armé. Mer om det kan leses på The Guardians sider link

   

  Kidnappet tre måneder senere

  Bare måneder etter at han fikk friheten tilbake sommeren 2012 ble han i november 2012 igjen tatt til fange i Syria. Denne gangen sammen med den amerikanske journalisten James Foley. De var på reise for å lage film om Cantlies første kidnapping.Etter to år i fangenskap ble James Foley offentlig henrettet av ISIL. Cantlie ble derimot brukt i propaganda videoer for terrorgruppen.

  Cantlie var med i en propagandaserie regissert av ISIL kalt “Lend me your ears”. Under ser du introduskjonsvideoen til det som skulle bli en serie på syv videoer.
  https://www.youtube.com/watch?v=Vcew3qmidRI

  Håpet lever

  Det ble senest i desember lastet opp en ny video fra ISIL hvor John Cantlie tar for seg problemene for de sivile i den krigherjede byen Mosul. Før dette har det vært en lang periode uten noe livstegn så håpet om å få Cantlie hjem lever enda. På facebook kan man finne gruppen“Free John Cantlie”.

  Her er videoen fra 7 desember, hvor Cantlie tar for seg problemene til de sivile i Mosul.

  https://www.youtube.com/watch?v=D3vk039jJ3Q

  Les også:  – Det finnes ingen vanlige dager i denne jobben