- Etter all sannsynlighet vil slike flommer komme enda hyppigere, forteller Tarjei Breiteig, meteorolog ved Agder Energi. 

 

 

En dramatisk opplevelse

– Jeg satt i stuen da jeg begynte å legge merke til noen rare lyder utenfra. Da jeg gikk ut oppdaget jeg enorme mengder vann som rant bak huset. Jeg prøvde å grave slik at det skulle renne bort, men det tok ikke lang tid før hele fjellveggen raste rett inn i husveggen, forteller Roy

FORTVILET: Roy Kenneth Pedersen har hatt en tøff periode etter familien mistet hjemmet. FOTO: Åsa Torp.

Kenneth Pedersen.

Familien måtte komme seg vekk fra huset så raskt som mulig, og på tross av at de kom seg uskadet fra den dramatiske hendelsen, satte det sterke spor i Roy.

– Da vi sto midt oppi det var alt veldig uklart. Vi hadde jo mistet hjemmet vårt, og ikke visste vi helt hvor vi skulle gjøre av oss. Vi måtte bare få tak i politi og brannvesenet så fort som mulig, og ta det derifra, forklarer Pedersen.

Raset hadde påført store skader i hele huset, og flommen gjorde det ikke noe bedre.

– Vannet var over fire meter høyere enn vanlig, så da vi endelig kunne hente ut tingene våre hadde det tatt to uker. Du kan jo tenke deg hvor ødelagt alt var.

TOTALSKADET: På bildet ser vi hvordan stuen til Roy Kenneth Pedersen etter hendelsen. FOTO: Åsa Torp.

Fikk ikke bygge nytt

Med Topdalselva rennende rett igjennom hele kommunen, var Tveit en av de hardest rammede stedene på Sørlandet etter uværet og flommen som herjet i høst. Og i tiden som kom etter flommen, ble det avklart at det ikke lenger var forsvarlig å bygge ny bolig på den samme eiendommen.

– Det er klart vi synes det er trist å måtte flytte, men utrolig nok kom det et hus til salgs nesten samtidig som dette skjedde, så da fikk vi muligheten til å bli boende her vi trives så godt.

En følge av klimaendringene

BEKYMRET: Meteorologen Tarjei Breiteig mener vi burde forberede oss på mer ekstremvær. FOTO: Åsa Torp.

Meterolog i Agder Energi, Tarjei Breiteig, mener vi burde belage oss på mer ekstremvær i fremtiden som en følge av global oppvarming.

– Etter all sannsynlighet vil slike flommer komme mye hyppigere. Vi på Sørlandet kommer nok spesielt til å merke til klimaendringene, så da er det viktigste at vi klarer å forberede oss slik at skadene ikke blir like store.

Han forteller at det å ta litt mer miljøvennlige valg i hverdagen kan bidra til å bremse den globale oppvarmingen.

– Først og fremst handler det om å slutte å bruke så mye penger, for det er det enorme forbruket vårt som fører til at vi kaster utrolig mye. Ellers er det også enkle endringer som å kjøre litt mindre bil, dra på færre utenlandsreiser, spise mindre kjøtt og ikke minst bli flinkere til gjenbruk.

MISTET HUSET: Her sto det som tidligere var hjemmet til Roy Kenneth Pedersen og familien. FOTO: Åsa Torp.