Vi går inn inngangen til den kjente Harry Potter tog-perrongen 9 ¾ og kommer rett inn i klasserommet til professor Rakel Rommelfiold. Å kle seg ut med fargerike kostymer for å etterligne en film eller tegneseriefigur er kanskje mer vanlig enn du tror.

Professor Rakel Rommelfiold sitter klar til å ta imot Galtvorts elever.
Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg.

– Er du usikker på hvilket Harry Potter hus du tilhører kan vi hjelpe deg å finne det ut, opplyser professoren, mens spente Harry Potter fans entrer klasserommet.

Med sjal på hodet og sine knallrunde briller sitter hun klar til å ta imot elever fra både Håsblås, Ravnklo, Smygard og Griffingdor. Inne i klasserommet er det ett langbord per hus, en rød duk for huset Griffingdor, en blå for Ravnklo, en grønn for Smygard og en gul for Håsblås huset.

Se video fra arrangementet nederst i saken

Cosplay er et engelsk ord satt sammen av costume og play. Cosplay går ut på kle seg ut med forskjellige kostymer for å etterligne en film eller tegneseriekarakter. Akkurat denne dagen samles Cosplay entusiaster fra hele verden seg på ulike Harry Potter arrangementer.

Cosplay fotograf Kennet Klokseth Pedersen forteller at folk kommer hele veien fra Risør på å delta på Cosplay arrangementer.

– Jeg merker at miljøet har økt betraktelig de siste årene, jeg har mange flere fotooppdrag nå enn jeg hadde for bare noen få år siden. Mange Cosplayere bruker mye tid og penger på kostymer og da ønsker de gjerne å bli tatt bilde av.

Vilde Marie Kristiansen, aktiv i Cosplaymiljøet i Kristiansand, tilhører denne dagen huset Ravnklo og har derfor kledd seg i blått for anledningen.

– Det er veldig gøy å se at så mange møter opp på slike arrangementer. Her er det alt fra små barn til godt voksne. Cosplay er noe som passer for alle, sier Kristiansen.

Vilde Marie Kristiansen aktiv i Cosplay miljøet
Foto: Katrine A.L. Heiberg

 

Venninnegjengen Anna Ingebretsen, Miriam Elisabeth Malz, Amalie Winger Abrahamsen og Andrea Gurandsrud har blitt plassert i forskjellige hus.

– Vi er her fordi vi elsker Harry Potter også er det veldig gøy å møte andre mennesker med samme interesser, sier venninnene i kor.

Det arrangeres tre hovedarrangement for Cosplayere i Kristiansand, «Cosplay against bullying» på sommeren, et påske arrangement og et større arrangement rundt jul.

– Vi ønsker at Cosplay skal være et åpent og inkluderende miljø for alle som ønsker å kle seg ut, og ha det gøy.
Vilde Marie Kristiansen

Venninnegjengen Anna Ingebretsen, Miriam Elisabeth Malz, Amalie Winger Abrahamsen og Andrea Gurandsrud øver på trylleformler.
Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg
Cosplay against bullying
Foto: Renato Mahmutagic

– Vi ønsker at Cosplay skal være et åpent og inkluderende miljø for alle som ønsker å kle seg ut og ha det

Julie Jensen utkledd som en av Hogvarts mange professorer.
Foto: Katrine A.L. Heiberg

gøy. Man må ikke kle seg ut heller, man kan møte opp bare for å ha det gøy sammen, forteller Vilde Marie Kristiansen.

Harry Potter Cosplay-miljøet har vokst seg stort de siste årene og Harry Potter er nesten like stort nå som da de første bøkene kom ut i 1997.

– Det er noe magisk over det hele, Harry Potters verden er annerledes og spennende. Det er fengende for alle aldersgrupper og det er lett å identifisere seg med de mange forskjellige karakterene, sier arrangør Julie Jensen.

Julie er utkledd i svart med stor trollhatt for anledningen.

Inne i klasserommet svinges tryllestavene, det øves på trylleformler.

– Vingardium Leviosa, sier venninnegjengen i kor.

Expelliarmus! Ropes det fra utkledde ravn’kloere. Trylleformelen er en avvæpningsformel som betyr at nå er det tid for oss å dra før vi risikerer å bli forhekset.

De to professorene var godt fornøyd med elevene sine
Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg
Fra et jule Cosplay arrangement
Foto: Kennet Klokseth Pedersen.

Cosplay

  • Cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur. Betegnelsen «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume, «drakt» og roleplay, «lek, spill eller skuespill»
  • Cosplay-samlinger i Norge har fått en kraftig oppsving, og det er nærmest inflasjon i samlinger, eller conventions, som blir holdt landet rundt. I 2014 var det 10+ større samlinger fordelt på hele landet.
  • Ønsker du å vite mer om Cosplay i Kristiansand kan du sjekke ut «Cosplay på Sørlandet» På Facebook.
  • Oversikt over større norske samlinger
  • Desucon - herunder Desucon, og Desucon Fantasy, som holdes henholdsvis siste helgen i juni, og på våren i Oslo eller Lillestrøm.
  • Torucon - som også har mindre samlinger rundt halloween og jul, i Trondheim.
  • Banzaicon - stasjonert i Larvik.
  • Metrocon - stasjonert i Stavanger.

Hør radioreportasjen fra arrangementet her:

Se film fra arrangementet her: