Ja til Kunstsilo

Sørlandet Kunstmuseums søknad om støtte på 25 millioner innvilges.

FLERTALL: 25 millioner til Kunstsilo-prosjektet innvilges. FOTO: Håvard Sagen

Den lenge omdiskuterte Kunstsilo-saken har resultert i sterke meninger blant både politikere og befolkningen. Tirsdag formiddag behandlet Vest-Agder fylkesting SKMUs søknad om finansiell støtte til utbygging av Kunstsiloen. Etter to og en halv timers het debatt ble søknaden innvilget.

FORNØYD: Birte Simonsen fra Miljøpartiet De Grønne er glad for vedtaket. FOTO: Krister Kvinlaug

Dermed ser det ut til at Kunstsiloen, som til sammen vil koste rundt 530 millioner, blir en realitet. Fylkestingsrepresentant Birte Simonsen (MDG) er glad for avgjørelsen.

– Jeg var litt bekymret for at fylkestinget ikke skulle fatte et framtidsrettet vedtak. Men nå ser jeg veldig positivt på det, sier Simonsen til Sørnett.

Politisk dilemma
Den heftige debatten har også fått konsekvenser for Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe. Halvparten av gruppemedlemmene stemte nemlig imot gruppeleder Randi Øverlands forslag, som blant annet innebar at Nicolai Tangen skulle betale en like stor andel av totalsummen for byggingen.

SKUFFET: Randi Øverland (Ap) fikk ikke viljen sin. FOTO: Krister Kvinlaug

Dette forslaget har Tangen tidligere gått hardt ut mot i media. Han uttalte til NRK mandag ettermiddag at det ikke blir noe kunstsilo dersom Øverlands forslag skulle bli vedtatt. Øverland anser uttalelsen som en trussel, til tross for at Tangen avviser dette.

Øverlands forslag ble omsider felt under avstemningen med 21 mot 14 stemmer.

– Flertallet har lagt seg flat for trusselen fra Nicolai Tangen. Han er en smart fyr, så det ser nå ut til at han får et nytt bygg betalt av det offentlige. De store driftskostnadene som kommer i tillegg slipper han også å betale, sier en skuffet Øverland.

Kritiserer Ap, men støtter Øverland
Også fylkestingsrepresentant Vidar Kleppe fra Demokratene er misfornøyd med resultatet.

STØTTE FRA UVENTET HOLD: Det er ikke første gang Demokratenes Vidar Kleppe kritiserer Ap, men denne gangen støtter han også deres gruppeleder. FOTO: Krister Kvinlaug

– Jeg er veldig skuffet over at flere i Arbeiderpartiet ikke støttet gruppelederen sin. Jeg tror det er blitt satt press på de yngre partimedlemmene som har gjort at de brøt ut og ikke støttet henne. Det synes jeg er ganske ille, sier Kleppe.

De 25 millionene fra Vest-Agder fylkeskommune blir dermed lagt til i den offentlige finansieringspotten sammen med 5 millioner fra Aust-Agder fylkeskommune, 50 millioner fra Kristiansand kommune, samt 100 millioner fra kommunens energiverksstiftelse Cultiva.