Alternativ russefeiring: – Det er heller et edrupress enn et drikkepress

På Drotningborg videregående skole i Grimstad får russen enn litt annerledes feiring enn de fleste andre. Skolens rettningslinjer følger kristne verdier, og de fleste elevene følger disse rettningslinjene uten problem.

Rektor ved Drotningborg videregående skole, Audun Raen, er klar over utfordringene russetiden kan skape.

– Alkohol og rus kan by på utfordringer for oss, men vi har en god dialog med russen. Vi vet at det er en drikkeforventning

LIKER RUSSEN: Rektor ved Drotningborg videregående skole, Audun Raen, er fornøyd med årets russekull. (FOTO: Jonathan Nielsen)

i samfunnet generelt og i russetiden spesielt. Det er noe vi snakker om, og finner gode løsninger på, sier rektoren.

Russ og elev ved skolen, Andreas Hanasand, er enig i rektorens beskrivelse av russen.

– Det er på ingen måte noe drikkepress. Man blir heller sett ned på dersom man drikker, sier han.

– Vi er en skole med langt flere elever som tar avstand fra alkohol enn det er på andre skoler, sier rektor Raen.

Klare rettningslinjer

– Alle skoler skal jo være rusfrie og det er jo selvfølgelig også vi. Det er ikke mindre viktig for oss, i og med at vi er en internatskole, sier Raen, og fortsetter:
– Russen har ingen andre rettningslinjer enn de vi allerede har ved skolen. Likevel gir vi russen litt frie tøyler i forhold til arrangementer i russetiden.

Hanasand mener elevene har en fin russefeiring, og er fornøyd med hvordan skolen samarbeider med russen.

– Vi får veldig mye ut av russetiden. Russegruppa er samlet hele tiden og rettningslinjene gjelder for hele gruppa. Vi har det veldig gøy sammen og har en bra russetid, sier han

Klar over konsekvensene

Dersom elevene blir tatt for brudd på skolens rettningslinjer, kan det få store konsekvenser.

– Hvis man blir tatt for alkohol på skolen risikerer man å bli utvist og hvis det skjer gjentatte ganger står man i fare for å miste internatplassen, sier rektoren.

Saundra Renee Kristoffersen en en av elevene som bor på internatet. Hun vet hva konsekvensene er dersom man bryter skolens rettningslinjer.

– Da blir man utvist. Så spørs det litt hvor mange ganger man har blitt tatt. Hvis det ikke er første gang, kan utvisningen bli lenger, sier hun.

Setter pris på russen

Rektoren mener at flesteparten av russen ved skolen holder seg innenfor rettningslinjene og tar gode valg i russetiden.

FORNØYD RUSS: Fra venstre: Vemund Hoholm, Daniel Malde, Oskar Kasbo, Vilde Moen, Vemund Kjertsaa, Marie Valseth, Jørgen Reymert Jensen og Hannah Linnea Støten. På taket sitter Olav husebø (f.v.) og Andreas Hanasand. (FOTO: Jonathan Nielsen)

– Jeg setter veldig pris på russen og synes det er en veldig flott gjeng. Vi har en god dialog, selv om det helt sikkert skjer ting jeg ikke er klar over. Det er en fantastisk gjeng med ungdom, som for det meste drar i en veldig konstruktiv rettning, sier han.

– Det er noen utfordringer. Hvis man drikker en kveld, kan man ikke komme tilbake til internatet. Men bortsett fra det er russetiden her en ganske grei opplevelse, sier Kristoffersen.

Se video der russen på Dahlske VGS sier hva de synes om russen på Drotningborg VGS her: