“Hovedprosjekt” Ville takke nei til jobb: – Jeg skal jo dø likevel

  Etter mange år med intens soling, fikk Karin Elisabeth Berndtsson beskjeden mange frykter: Hun hadde fått føflekkreft.

  Karin Elisabeth Berndtsson var en av dem som tenkte at hun aldri kom til å bli rammet av føflekkreft. Hun hadde en flekk i ansiktet som hun ikke tenkte mye over, men som hun plutselig ikke lenger kunne ignorere.

  – Datteren min sa til meg at nå var det på tide å gå til legen. Selv tenkte jeg at det ikke var farlig, men fastlegen sa at jeg burde få sjekket flekken skikkelig, fordi den hadde begynt å bli ganske mørk og stygg, forteller hun.

  Føflekkreft er den alvorligste formen for hudkreft, ifølge Kreftregisteret. Det utvikles fra de pigmentdannende celler i huden.

  – Vær obs på legger

  Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder hyppighet av føflekkreft.

  Tone Skajaa Rye i føflekkreftforeningen har selv hatt føflekkreft. Hun hadde en føflekk på leggen som forandret seg.

  – Blant kvinner er det føflekker som du får på leggen man skal være obs på. 35 prosent av nye føflekker som forandrer seg på kvinnelige legger er ondartet. Det visste ikke jeg på det tidspunktet, sier hun.

  Føflekkreftforeningen og Kreftforeningen ønsker at folk blir klar over hvilken fare de varme solstrålene kan utgjøre, derfor arrangerer de hvert år en “hudsjekk-dag”.

  – Da har vi et ekstra fokus på det med hudkreft og å beskytte seg mot sola, fordi Norge ligger som nummer to i verden, når det gjelder hyppighet av føflekkreft, det forteller Skajaa Rye.

  Tone Skajaa Rye i Føflekkreftforeningen ønsker å forby solarium. Foto: Nadia Serine Jemli

  – Jeg skal dø

  Karin Elisabeth Berndtsson kommer aldri til å glemme dagen hun fikk telefonen hun fryktet.

  – Jeg sitter på jobb og har det så kjekt, og ler meg nesten i hjel med en kollega. Jeg glemmer det aldri. Det er så skjørt fra glede til noe negativt.

  Før hun fikk vite at hun hadde fått kreft hadde hun avtalt et jobbintervju, men følte plutselig at hun lurte arbeidsgiveren.

  – Jeg skulle på jobbintervju, og da var jeg veldig pigg når jeg våknet. Så pigg at jeg vasket gulvene først, men jeg tenkte at “jeg må ringe og avlyse intervjuet, fordi jeg skal jo dø likevel”, forteller hun.

  Geir Osmund Wehus i Kreftforeningen. Foto: Nadia Serine Jemli

  – Vil forby solarium

  Tonje Skajaa Rye fra Føflekkreftforeningen er klar på hva du bør gjøre når solen står på.

  – Det å slurve med solkrem er det dummeste du gjør. Du bør smøre deg inn med minst faktor 15.

  Å ta solarium kan øke faren for føflekkreft, og Føflekkreftforeningen råder folk til å holde seg til de naturlige solstrålene.

  – Vi i Føflekkreftforeningen jobber med å forby solarium, så håper vi at myndighetene tar det på alvor.

  Geir Osmund Wehus i Kreftforeningen i Kristiansand forklarer hva en bør følge spesielt med på når det gjelder føflekker.

  – Det du bør være oppmerksom på er om de endrer størrelse, eller om de endrer farge og form. Noen føflekker vokser slik at de blir høyere. Føflekker som klør og blør er sikre tegn på at man bør sjekke dem og oppsøke lege, forteller Wehus.

  Han sier at hvem som helst kan få føflekkreft.

  – Det er klart det er noe som kan være arvelig betinget, men det er en liten andel. Så det kan forebygges med enkle tiltak og ved å være mer oppmerksom, avslutter han.

  Fakta om føflekkreft

  • Bruk av solkrem med minst faktor 15 minsker risiko for å få føflekkreft
  • Unngå overdreven soling 
  • Unngå solarium, det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling Kilde: helsenorge.no