Ny vektløfterklubb i Kristiansand

Kristiansand vektløfterklubb startet opp i januar 2019, og har allerede rukket å skaffe seg 25 medlemmer. Daglig leder Frank Fredriksen mener klubben vil vokse med tiden.

Det første som treffer oss når vi åpner de duggete dørene på CrossFit Kvadraturen, er vekter som smeller i gulvet og heseblesende utøvere som herjer i lokalet til høy techno musikk. Det er nemlig her vektløfterne holder til.

– Vi er fire stykker som har startet den nye vektløfterklubben i Kristiansand, og vi holder til i samme lokal som CrossFit Kvadraturen, sier daglig leder og trener Frank Fredriksen.

TRENER: Frank Fredriksen sørger for at utøverne holder fokus under trening.

– Vi er den eneste klubben som blir drevet med faste og oppsatte treningstimer i hele Agder. Det finnes ellers kun en annen vektløfterklubb i Arendal, og der er det kun to aktive medlemmer som vi har invitert til å være med inn i vårt miljø, sier Fredriksen.

I boksen nede på Tangen er det høy musikk og vekter som smeller i gulvet. Utøverne som skal stille til NM er dypt konsentrerte med dagens økt.

– Vi har syv utøvere som har kvalifisert seg og skal delta i NM. Charlotte Nevland, Veslemøy Kollstad, Magnus Frantzen, Lloyd Kaaland og Bendik Dalen er de som stiller i senior NM. Sigurd Hovet og Mathias Jørgensen er de to utøverne som skal stille i junior NM.

KLARE: Dette er de syv utøverne som har kvalifisert seg til NM 2019 i vektløfting.

Vektløfting
Kvadraturen vektløfterklubb arrangerte sitt første stevne 19. januar i 2019. Det var her utøverne kvalifiserte seg til NM som skal foregå 2-3. mars, og arrangeres av Larvik vektløfterklubb. Det er den første konkurransen som er arrangert i regi av Norges vektløfterforbund. Det har ikke vært stevne i vektløfting i Kristiansand på mange tiår.

Satser høyt i NM
– I 2019 skal vi delta med både jente og guttelag i NM. Vi håper på medaljer i senior damer og herrer i tillegg til junior gutter. Vektløfting er delt opp i forskjellige vektklasser, så derfor har vi flere sjanser til å vinne medaljer.

– I 2018 deltok Bendik Dalen i junior NM og ble norgesmester, smiler Fredriksen.

For alle
Den nye klubben på Kvadraturen er for alle gutter og jenter i alle aldre. Daglig leder Fredriksen ønsker alle velkommen og forteller at klubben er både for de som vil drive med løfting som hobby, og for dem som vil satse.

Kombinerer trening med studier
Innerst i hjørnet står sykepleierstudenten Veslemøy Kollstad, hun lesser på med vekter som er langt over hennes egen kroppsvekt. Hun har kvalifisert seg til senior NM der hun stiller i vektklasse 71 kilo. Den unge jenten på 21 år fra Kristiansand løftet hele 75 kilo i snatch og 95 kilo i clean and jerk (rykk + støt).

FOKUS: Kollstad løfter mer enn sin egen kroppsvekt

Høye mål
– Målet mitt innen sommeren er å klare 100 kilo i clean and jerk og 80 kilo i snatch, forteller Kollstad.

Kollstad studerer i Kristiansand, men det stopper henne ikke til å trene mellom 10 til 15 timer i uken. Hun har tidligere drevet med sprint innenfor friidrett, men har de siste årene drevet med CrossFit.

– Jeg ble opptatt av trening fordi begge mine foreldre har drevet med friidrett, så det er vel egentlig sånn det begynte, forklarer hun.

Usikker på om hun vil satse
Jeg driver med løfting først og fremst for gøy, så hvis jeg gjør det greit i NM så får vi se videre om det er noe jeg har lyst til å satse litt mer på. Det er jo en del olympiske løft i CrossFit også, så da er det en fordel å være god i løfting. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg skal satse på vektløfting eller ikke, ler Kollstad.

ØVELSE GJØR MESTER: Kollstad bruker mye tid på å trene teknikk.

Samhold og motivasjon
Det er mye som tyder på at CrossFit og vektløfting er et sammensveiset miljø. Til tross for mange treningstimer i uken, er det treningskameratene rundt Kollstad som gjør at hun elsker det hun driver med.

– Det som gir meg motivasjonen er at det er så mange andre å trene med, det er det som gjør det ekstra morsomt. Jeg hadde ikke klart å trene på et treningssenter, forteller Kollstad.

Vokser i Norge
I Norge er vektløfting tilrettelagt for utøvere i alle aldre. De yngste er fra 10-12 år gamle, og noen er aktive helt til de er over 80 år. Tradisjonelt var vektløfting en idrett dominert av menn. På slutten av 1980-årene begynte kvinner å markere seg i norsk vektløfting. Gjennom 1990-årene og frem til i dag har kvinneandelen vært økende. I dag er det nesten like mange kvinner som menn som driver vektløfting her til lands.

Vektløfting er en krevende idrett som handler om å løfte mest mulig i de to øvelsene rykk og støt. Det gis tre forsøk i begge øvelsene, og den som løfter mest totalt i sin klasse (beste rykk + beste støt), vinner.