Marius Holst (24) er Norges eneste rugbyproff. De siste ukene på nyåret har Kristiansanderen hatt sine første treningsuker for sin engelske klubb, Saddleworth Rangers. Nå vil han til VM for aller første gang med landslaget i 2021.

Marius Holst spiller i rollen som “prop” for Saddleworth Rangers. Foto: Bjørn Borge, Varden

Kristiansanderen som på nyåret flyttet til Manchester, forteller om tøffe økter hos sin nye rugbyklubb Saddleworth Rangers i Oldham, kun en snau halvtime fra Manchester.

– Det er mye høyere nivå og betraktelig høyere tempo enn jeg er vant med i Norge. Vi trener tre ganger i uken med laget, i tillegg til at det blir en del egentrening, sier Holst som har rollen «prop», som det heter på rugbyspråket.

– Jeg er en stor og sterk spiller. Derfor spiller jeg midt i banen, som «prop». Det er der de store gutta spiller og tar imot juling. I den posisjonen er det en fordel å være høy og sterk. Jeg er god til å skaffe meter i banen for å komme høyere i banen, sier rugbyspilleren som måler 190 centimeter på strømpelesten.

Marius Holst har kontrakt med Saddleworth Rangers ut 2019-sesongen. Han skal kommende sesong spille i den 4. høyeste divisjonen i engelsk rugby. Denne divisjonen kalles National Conference League 1.
Serien spilles fra mars til september. Første seriekamp, og muligens Holst sin debutkamp i England, som første nordmann, er mot Hull-laget Myton Warriors den 2. mars.

Spilt i tre og et halvt år
Karrieren har hatt rakettfart for den unge kristiansanderen. For bare tre og et halvt år siden flyttet han fra Kristiansand til Porsgrunn for prosessingeniørstudier. Det var da han for første gang holdt den ovale rugbyballen for Porsgrunn Pirates.

– Da jeg studerte i Porsgrunn ble jeg spurt om jeg ville komme på en rugbytrening. Men det var ikke en trening jeg kom til, det var kamp. Som fersk spiller kunne jeg ikke reglene særlig godt. Med et tynt lag, som vi var på den tiden, tapte vi soleklart den første rugbykampen jeg spilte, forteller han.

Likevel ga kampen for Porgsrunn Pirates en mersmak for Holst til å fortsette med rugby.

– Jeg syntes rugby virket veldig spennende. Det er en tøff kontaktsport som ga meg masse adrenalin allerede fra første kamp, sier 24-åringen.

Siden har laget fra Porsgrunn, som Kristiansanderen spilte på i tre år, tatt en sterk andreplass i nasjonalserien i rugby i 2017. Finalen ble spilt på Kristiansand Stadion, hvor laget til Holst tapte 48-24 mot Stavanger Storm.

I tillegg har Kristiansanderen landskamper for Norge sitt landslag i rugby.
– Jeg håper å fortsatt være en del av landslaget framover. I februar skal det være landslagssamling, sier Holst.

Marius Holst begynte å spille rugby i klubben Porsgrunn Pirates under studietiden.

Fyller Old Trafford
I England er rugbyinteressen stor, med hele ni divisjoner. Sammenlignet med Norge er det som natt og dag.

– Det går ikke å sammenligne rugbyen i England med Norge. Mens det er ni divisjoner i England, er det bare én i Norge, med syv lag. Det beste laget i England fyller opp 76 000 seter på Old Trafford, mens i Norge er det 100 tilskuere på en god dag, sier han.
Samtidig håper han at hvis Norge kvalifiserer seg til VM i 2021, vil det gi rugbyinteressen et stort løft i Norge.

Landskamp i mai
Kvalifiseringen til verdensmesterskapet som holdes i England starter den 18. mai mot Hellas. Den må nordmennene vinne for å komme til et gruppespill hvor to av tre lag går videre. I gruppespillet vil Norge møte Russland og Skottland, dersom de vinner kampen mot Hellas.
– Det er første gang Norge er med i VM-kvalifisering. Vi har store ambisjoner om å komme dit. Det ville vært utrolig moro å representere Norge i landets aller første VM. Forhåpentligvis vil det øke interessen for rugby i Norge, sier Holst.

Les flere magasinsaker i ungdomsmagasinet U.MA som kommer ut snart!