OBOS-liga tabelltips

Sørnett mener at IK Start er en av de heteste kandidatene til å rykke rett opp igjen etter fjorårets nedrykk fra Eliteserien. Allerede i første serierunde blir det en toppkamp, når Aalesund gjester Sparebanken Sør Arena. Vi har tatt en titt på sesongens lag i Norges nest høyeste liga, og har tippet utfallet for 2019.

OBOS-ligaen 2019 sparkes i gang 30. mars.

Obs! Vi gjør oppmerksom om at overgangvinduet i Norge er åpent fra 9. januar – 1. april, så overganger og endring på lagene kan forekomme.

 

Sandefjord (1. plass)

Sandefjord Fotball, logo

Trener: Martí Cifuentes

Sandefjord endte fjorårets sesong med et nedrykk fra Eliteserien med en dårlig start på sesongen for laget fra Vestfold. Til tross for en bedre avslutning etter signeringen av den nye manageren, Martí Cifuentes, som fikk de til å se ut som et bedre fotballag. Sandefjord er på papiret et godt og solid lag som kommer til å slå godt fra seg i årets OBOS-liga, og er en av favorittene til å rykke rett opp. Dette er et lag med ambisjoner til å bli et solid Eliteserielag. Vi anser dette som det sterkeste laget denne sesongen i ligaen, og regner med at de kommer til å vinne ligaen. Sandefjord møter KFUM Oslo hjemme til første seriekamp.

Spillere inn: Sabawon Shamohammad (tilbake fra lån), Alf Øyvind Aslesen (tilbake fra lån), Herman Solberg Nilsen (tilbake fra lån), Stefan Mladenovic (Odd), Tobias Hammer Svendsen (Lån fra Molde), Brice Wembangomo (Jerv), Vidar Ari Jònsson (Brann), Alberto «Tito» Ortiz Moreno (CF Reus Deportivo)

Spillere ut: Stian Ringstad (tilbake til Strømsgodset etter lån), Fitim Azemi (tilbake til Vålerenga etter lån), Pau Morer (kontrakt utgått), Eirik Holmen Johansen (Brann), Victor Demba Bindia (Al-Wehdat SC), Håkon Holmefjord Lorentzen (kontrakt utgått), Marius Jacobsen (Fram Larvik), Henrik Dunsby (FK Tønsberg).

 

 

Start (2. plass)

IK Start, logo

Trener: Kjetil Rekdal

Laget fra Kristiansand rykket ned fra Eliteserien i fjor etter en skuffende sesong. Til tross for trenerbytte fikk ikke trener Kjetil Rekdal nok tid til å få de glade sørlendingene til å berge plassen. Start er en ambisiøs klubb som hadde et mål om å være blant Norges beste klubber innen en fire års tid, etter at Starts sportslige leder Tor Kristian Karlsen kom til klubben i 2017. Laget som spiller sine kamper på Sparebanken Sør Arena har hentet inn noen spennende nykommere som kan bli unnværlige denne sesongen. Start er en av Norges største klubber, som så absolutt hører hjemme i Eliteserien. Vi har stor tro på at mannen fra Rekdal utenfor Molde vil få Start tilbake til den øverste ligaen i Norge på første forsøk. De gule fra Sørlandet møter Aalesund hjemme i første seriekamp til en toppkamp.

Spillere inn: Joackim Jørgensen (Sarpsborg 08), Isac Lidberg (tilbake fra HamKam etter lån), Michael Olusoji Ogungbaro (tilbake fra Åsane etter lån), Mikal Ugland (tilbake fra Fløy etter lån), Philip Sandvik Aukland (tilbake fra Arendal etter lån), Kristján Flóki Finnbogason (tilbake fra Brommapojkarna, Sverige etter lån), Alexander Pedersen (Hønefoss), Jesper Normann Daland (Stabæk).

Spillere ut: Håkon Opdal (Brann), Andreas Hollingen (kontrakt utgått), Simon Larsen (Jerv), Benjamin Boujar (Jerv), Elliot Käck (Djurgården, Sverige), Herolind Shala (kontrakt utgått), Dennis Antwi (kontrakt terminert), Niklas Sandberg (Haugesund).

 

 

Aalesund (3. plass)

Logo for Aalesund FK

Trener: Lars Bohinen

Lars Bohinens menn forbereder seg på en ny sesong i OBOS-ligaen. Det så lenge ut som at Aalesund skulle klare opprykket tilbake til Eliteserien på første forsøk etter nedrykket i 2017. Laget endte tilslutt på en tredjeplass som ga en kvalifiseringskamp mot Eliteserielaget Stabæk, som endte i et jevnt tap. Laget fra Møre og Romsdal er en av de heteste kandidatene til å rykke opp denne sesongen, med en rekke unge lovende spillere, og noen etablerte, som for eksempel fjorårets kaptein, Fredrik Carlsen. Med forsterkninger som har kommet inn, så ser det ut som mannskapet til Lars Bohinen vil bite godt fra seg denne sesongen i OBOS. Det vil nok bli jevnt i toppen av tabellen, og nok en kvalifiseringskamp for sunnmøringene skal man ikke se bort ifra. De spilte uavgjort i sin treningskamp mot Brattvåg (3-3). Deres første kamp i OBOS-ligaen blir en skikkelig toppkamp mot IK Start, som spås som en av kandidatene til å rykke opp til Eliteserien

Spillere inn: Niklas Castro (Kongsvinger), Perry Orry Larsen (Brann), Valmir Bersiha (tilbake fra lån), Tega George (Kjelsås), Kristoffer Hay (Vålerenga).

Spillere ut: Adam Örn Arnarson (Kontrakt utgått), Jens Petter Hauge (Tilbake til Bodø/Glimt etter lån), Nikola Tkalkic (Tilbake til Sarpsborg etter lån).

 

 

Sogndal (4. plass)

Sogndal Fotball, logo

Trener: Eirik Bakke

Sogndal endte fjorårets sesong på en solid 4. plass som ga de muligheten til å rykke opp til Eliteserien. Bakkes menn møtte Aalesund i en kvalifiseringskamp som de tapte. Sogndal virker som et solid lag som vil være med å kjempe om opprykk. Klubben har mistet en del erfarne spillere i Kjetil Wæhler og Bjørn Helge Riise, som var viktige i fjorårets sesong. Det blir spennende å se hvordan Bakke vil løse dette, men vi mener at erfaringa til den tidligere Leeds-spilleren vil få mannskapet på riktig spor. Sogndal møter Sandes Ulf hjemme til første seriekamp.

Spillere inn: Fredrik Flo (tilbake fra lån i Fana), Christian Kjetil Haug (tilbake fra lån i Elverum), Håvard Hetle (tilbake fra lån i Stryn), Stefan Antonijevic (Lillestrøm).

Spillere ut: Kjetil Wæhler (kontrakt utgått), Akeem Latifu (kontrakt terminert), Bjørn Helge Riise (lagt opp), Lars Christian Kjemhus (kontrakt utgått), Nikita Baranov (Beroe Stara Zagora, Bulgaria), Kasper Nissen (Florø).

 

 

Nest-Sotra (5. plass)

Nest-Sotra, logo

Trener: Steffen Landro

Laget fra Sotra utenfor Bergen landet i fjor på en pen 6. plass som ga dem muligheten til opprykk gjennom en kvalifiseringskamp, der de måtte se seg slått av Aalesund. De har i år hentet en rekke spennende forsterkninger som skal hjelpe dem om å kjempe på ny om opprykk til Eliteserien. Med en rekke spillere inn, så drar en del spillere ut som var viktige bidragsytere fra fjorårets sesong. Det ser ut som Nest-Sotra har vært gode med å få inn erstatninger, så gjenstår det å se om spillelogistikken leverer. De har hentet en del lokale talenter fra distriktene, som Senai Hagos og Jonas Hesterun fra Åsane, som skal bli spennende å følge i år. Nest-Sotra møter Raufoss hjemme i første runde. Vi tror Nest-Sotra vil være med å utfordre lagene i topp om en plass til Norges gjeveste liga.

Spillere inn: Joachim Sæle Westerheim (tilbake fra lån), Vladan Radojkic (Lysekloster), Jefferson David Concalo de Souza (Brodd), Jo Sondre Aas (Levanger), Kristoffer Velde (Lån fra Haugesund), Lee Rochester Sørensen (Køge), Markus Olsen Pettersen (Lån fra Brann), Senai Hagos (Åsane), Jonas Hesterun (Åsane).

Spillere ut: Egil Selvik (tilbake til Sandes Ulf fra lån), Oliver Kjærgaard (tilbake til Tromsø fra lån), Sherko Faiqi (tilbake til Sirius fra lån), Jacob Palander (tilbake Trelleborg fra lån), Hans Cirak (Kristiansund), Sondre Liseth (Mjøndalen), Petter Havsgård Martinsen (Bryne), Morten Bjørlo (kontrakt utgått), Bendik Dybdal Torset (kontrakt utgått), Kristoffer Bidne (Sotra)

 

 

Ull/Kisa (6. plass)

Ull/Kisa, logo

Trener: Trond Fredriksen

Ull/Kisa endte i fjor på en imponerende 5. plass i OBOS-ligaen. Mannskapet til Trond Fredriksen fikk sjansen til å kvalifisere seg om opprykk til Eliteserien, men tapte mot Sogndal i første kvalifiseringskamp, og måtte se seg i ny sesong i OBOS. Laget fra Jessheim har mistet en av lagets viktigste spillere i Lars Jørgen Salvesen, som vil bli et stort tap for Ullensaker-kommunen. Det sies at en mann ikke er hele laget, så vi tror fortsatt at Ull/Kisa vil være en av topplagene i også denne sesongen. Vi tror på bakgrunn av tidligere prestasjoner at de vil være med å kjempe om en plass til Eliteserien for 2020. Ull/Kisa møter Strømmen borte i første seriekamp.

Spillere inn: Sverre Hjelle Økland (Kristiansund)

Spillere ut: Truls Jørstad (kontrakt utgått), Jan Tore Amundsen (kontrakt utgått), Fredrik Johansen Mundal (kontrakt terminert), Emmanuel Troudart (kontrakt utgått), Mats André Kaland (kontrakt utgått), Nicolay Solberg (Fredrikstad), Lars Jørgen Salvesen (Sarpsborg 08).

 

 

Skeid (7. plass)

Skeid Fotball, logo

Trener: Tom Nordlie

Den gamle storklubben fra Oslo er en av tre klubber som rykket opp til OBOS-ligaen forrige sesong. Skeid blir et spennende lag å følge med på i år. Et lag som har mange spennende, unge og lokale spillere. Tom Nordlie er en erfaren trener som har mye erfaring fra blant annet Eliteserien, og som nå har fått Skeid til å kjempe i Norges nest øverste divisjon. Sammen med assistenttrener Morten Berre, som har mye Eliteserie-erfaring, tror vi at fundamentet i Skeid vil gjøre det godt i årets OBOS. Vi har tro på at hovedstadslaget vil komme inn i ligaen som et friskt pust, og overleve komfortabelt. Skeid møter HamKam hjemme i første seriekamp.

Spillere inn: Fredrik Berglie (Halsen), Idar Nordby Lysgård (Kongsvinger), Mathias Dahl Abelsen (Tromsdalen).

Spillere ut: Bendik Lind (kontrakt utgått), Kevin Mankowitz (Grorud).

 

HamKam (8. plass)

Hamarkameratene, logo

 

Trener: Gaute Ugelstad Helstrup

Fjorårets sesong endte med en 9. plass for Hamarkameratene. En del nye signeringer kan være med på å gjøre laget fra Hamar til en vanskelig nøtt å knekke for motstanderne. De har blant annet signert en landslagsstopper fra Færøyene med navn Odmar Færø som kan bidra til å tette igjen buret, og gi godt fra seg i duellspillet. Vi ser for oss at de i år som i fjor kommer til å kjempe sammen med de andre middelhavsfarerne i ligaen. De hvite og grønne kameratene møter Skeid i sin første kamp borte.

Spillere inn: Jonas Enkerud (Elverum), Steffen Skogvang Pedersen (Tromsdalen), Lars-Gunnar Johnsen (Tromsdalen), Petter Mathias Olsen (Lån fra Lillestrøm), Hans Julius Eriksen Nordbye (Tromsø), Odmar Færø (B36 Torshavn)

Spillere ut: Peder Nersveen (kontrakt utgått), Ivar Sollie Rønning (Ranheim), Marco Priis Jørgensen (kontrakt utgått), Isac Lidberg (tilbake til Start etter lån), Look Sa Nicholas Kengkhetkid Mickelson (Strømsgodset), Christian Dahle Borchgrevink (tilbake til Vålerenga etter lån), Ådne Midtskogen (Elverum), Truls Jevne Hagen (Moelven), Lars Brotangen (Moelven), Lars Larsson Jendal (lån til Asker ut sesongen), Sander Eng Strand (lån til Elverum ut sesongen), Xander Houtkoop (kontrakt utgått), Tobias Tandberg Gran (kontrakt utgått)

 

Kongsvinger (9. plass)

Kongsvinger IL Toppfotball, logo

Trener: Vitor Gazimba

KIL havnet til slutt på 8. plass i fjorårets sesong av OBOS-ligaen. Kongsvinger spilte uavgjort i årets første treningskamp mot Elverum (1-1). Her har det også blitt en del spillere som har forlatt klubben, og få som har kommet inn. De fortsetter oppkjøringa i Marbella på treningsleir for å bli best mulig forberedt på en tøff sesong. KIL har en fin tradisjon med å selge spillerne sine ut til større klubber, og kan kategoriseres som en fin utviklingsklubb. Nylig dro den russiske keeperen Aleksey Gorodovoy til den russiske storklubben Rubin Kazan. Kongsvinger møter Notodden hjemme i første runde. Laget har fortsatt tid til å signere flere forsterkninger i dette overgangsvinduet, men vi tror de vil falle en plass ned denne sesongen.

Spillere inn: Martin Tangen Vinjor (Tilbake fra lån), Ludvig Halvorsen Langrekken (Tilbake fra lån), Ville Jalasto (HJK Helsinki)

Spillere ut: Niklas Castro (Aalesund), Johan Peter Wennberg (Florøt), Markus Skjellum Nyambwogi (Kontrakt utgått), Shuaibu Lalle Ibrahim (Tilbake til Haugesund etter lån), Fredrik Sjølstad (Molde), Aleksey Gorodovoy (kontrakt utgått), Tobias Trautner (kontrakt utgått), Arnold Otieno Origi (kontrakt utgått), Idar Nordby Lysgård (Skeid).

 

 

KFUM Oslo (10. plass)

KFUM-Kameratene Oslo, logo

Trener: Jørgen Isnes

KFUM Oslo er et av de nyopprykkede lagene i denne sesongens OBOS-liga etter en 2. plass i Postnord-ligaen avd. 2 (divisjonen under). «Kåffa» blir et spennende lag å følge i år, med en rekke unge, spennende spillere, og rutinerte og etablerte spillere. Signeringen av tidligere Vålerenga spiller Daniel Fredheim Holm indikerer på at de har ambisjoner til å etablere seg som et solid OBOS-lag. Alle ligaer har et lag som overrasker, og vi mener at laget fra Oslo kan bli sesongens overraskelse. De møter Sandefjord borte i første serierunde. Vi mener at KFUM Oslo vil unngå kampen om nedrykk, men heller ikke være en utfordrer til opprykk.

Spillere inn: Daniel Fredheim Holm (Vålerenga), Kristian Brix (Sandes Ulf), Abdul-Basit Agouda (Stabæk

Spillere ut:

 

 

Sandes Ulf (11. plass)

Sandes Ulf, logo

Trener: Bengt Sæternes

Sandes Ulf endte sesongen i fjor med en 10. plass i ligaen med god margin fra nedrykk. Vi spår nok en sesong med grei skuring for overlevelse i 2019. Med en del spillere som har forlatt klubben, og noen inn, tyder det på at laget fra Sandes må spille inn en ny 11-er, noe som kan ta tid før relasjonene sitter. Vi tror laget fra Rogaland kommer til å ende nokså midt på tabellen i år som i fjor. Sandes Ulf møter Sogndal borte i årets første seriekamp.

Spillere inn: Adrian Berntsen (Brodd), Egil Selvik (tilbake fra lån i Nest-Sotra), Ingvald Halgunset (Vidar), Johannes Laaksonen (SJK Seinäjoki, Finland)

Spillere ut: Niels Vorthoren (kontrakt utgått), Remi Johansen (kontrakt utgått), Vidar Nisja (kontrakt utgått), Vegard Aasen (kontrakt utgått), Nicklas Frenderup (kontrakt utgått), Deniss Korneiciks (Egersund), Roger Ekeland (Os), Kristian Brix (KFUM Oslo), Andreas Dybevik (Bryne), Erixon Danso (Egersund), Jo Stålesen (Sola).

 

Tromsdalen (12. plass)

Tromsdalen Fotball, logo

Trener: Jonathan Hill

Laget fra Tromsø kom til slutt på en pen 7. plass i fjor, en plass fra å kvalifisere seg til kampene om opprykk. Laget fra Troms har en god stabilitet i laget, og håper nok på å gjenskape fjorårets sesong. Tromsdalen har gjort mye utskiftinger denne sesongen. De har hentet inn mange lokale spillere fra rundt om i Nord-Norge, som er positivt for lokalsamfunnet. De har nok et håp om å bli en utfordrer til storebror Tromsø IL på sikt, men vi tror ikke de vil møtes i samme liga neste sesong. Tromsdalen tror vi kommer til å få en overkommelig sesong fra nedrykk, men vil heller ikke nå for langt opp. Tromsdalen møter Jerv hjemme til første seriekamp.

Spillere inn: Robin Lorentzen (Rosenborg), Thomas Kind Bendiksen (kontraktsløs), Henrik Åsali Hanssen (Tromsø), Andreas Hanssen (Byåsen), Gabriel Andersen (Harstad), Sander Finjord Ringberg (Harstad), Thomas Braaten (Alta).

Spillere ut: Mehdi Dioury (tilbake til Tromsø etter lån), August Mikkelsen (tilbake til Tromsø etter lån), Henrik Johnsgård (tilbake til Tromsø etter lån), Kristoffer Hay (tilbake til Vålerenga etter lån), Steffen Skogvang Pedersen (HamKam), Lars-Gunnar Johnsen (HamKam), Mohammed Ahamed (kontrakt utgått), Marius Wennersteen Berntzen (Strømmen), Tor Martin Mienna (kontrakt utgått), Tobias Nygård Vibe (IFK Helsingfors, Finland), Anders Elvegård Jenssen (kontrakt utgått), Mathias Dahl Abelsen (Skeid).

 

 

Jerv (13. plass)

Fotballklubben Jerv, logo

 

Trener: Arne Sandstø

Laget fra Grimstad havnet i fjor på en skuffende 13.plass i OBOS-ligaen, en plass over trygg grunn. Arne Sandstøs menn har hatt et dalende kurve etter at 2016 sesongen endte i en 3.plass, og en kvalifiseringskamp mot IK Start om en plass i Eliteserien, som dessverre for dem endte i et tap. Sesongen etter i 2017 havnet laget på 13. plass, og holdt samme tradisjonen i fjor. Mye utskiftinger har gjort at FK Jerv har variert i prestasjonene de siste årene. Laget fra Aust-Agder har en ung stall, som skal bli spennende å følge med på. Laget har gjort det greit i sine to treningskamper hittil med en seier mot Vindbjart fra 2. divisjon (7-0), og uavgjort mot sin ligarival Notodden (1-1). Det tyder på at Jerv går for en lik plassering fra fjoråret på tabellen. Jerv møter Tromsdalen borte i første serierunde.

Spillere inn: Torje Wichne (Fløy), Halvor Hovstad (Tilbake fra lån), Simon Larsen (Start), Benjamin Boujar (Start).

Spillere ut: Tor Andre Skimmeland (Bryne), Ulrik Reinaldo Berglann (Arendal), Sean Okoli (Kontrakt utgått), Glenn Andersen (lagt opp), Alexander Lind (Lagt opp), Marc Nordqvist (Tilbake til lån IFK Mariehamn etter lån), Simen Aanonsen (Vindbjart), Andreas Hagen (Fredrikstad), Brice Wembangomo (Sandefjord).

 

 

Notodden (14. plass)

Notodden FK, logo

Trener: Kenneth Dokken

Laget fra Telemark overlevde til slutt sesongen i fjor i OBOS med en 12. plass, til tross for en frisk åpning på sesongen. Fortsatt mye av det samme mannskapet som i fjor, men de har signert en spiller fra egne rekker på 16 år. Det blir spennende å følge med på om han får slippe litt til i noen kamper. De solgte nylig toppspissen sin, Erlend Hustad til Brann. Men han blir å se også denne sesongen, før han drar videre til Bergen til sommeren. Vi tror at Notodden vil få en tøff kamp om å overleve også denne sesongen. De møter Kongsvinger borte i første serierunde.

Spillere inn: Espen Mogen Hagen (signert proffkontrakt fra eget akademi)

Spillere ut: Amani Mbedule (tilbake til Sarpsborg fra lån), Erlend Hustad (slutter seg til Brann sommeren 2019).

 

 

Strømmen (15. plass)

Strømmen Idrettsforening

 

Trener: Ole Martin Nesselquist

Strømmen endte forrige sesong på en 11.plass som ga dem fornyet kontrakt i OBOS-ligaen. Laget fra Skedsmo kommune tror vi kommer til å få en langt mindre komfortabel sesong i vente. Med en rekke lånte og vesentlige spillere borte, har stallen blitt betydelig svekket, noe som gjør at laget vil måtte jobbe hardt hvis de skal klare å unngå nedrykk. Vi anser Strømmen som det nest dårligste laget i ligaen, og tror sesongen ender med et direkte nedrykk. Strømmen møter Ulll/Kisa hjemme i første seriekamp.

Spillere inn: Mac Laham (Fram Larvik), Sivert Gussiås (lån fra Molde ut sesongen), John Olav Norheim (Fløy), Marius Wennersteen Berntzen (Tromsdalen).

Spillere ut: Ebiye Moses (tilbake til Lillestrøm etter lån), Charles Ezeh (tilbake til Lillestrøm etter lån), Steve Saint-Duc (tilbake til Los Angeles FC, USA etter lån), Petter Mathias Olsen (tilbake til Lillestrøm etter lån), Sindre Mauritz-Hansen (tilbake til Stabæk etter lån), Alexander Ruud Tveter (tilbake til Sarpsborg 08 etter lån).

 

 

Raufoss (16. plass)

Raufoss Fotball, logo

Trener: Christian Johnsen

Raufoss er også en nykommer til årets OBOS-liga etter opprykket fra Postnord-ligaen avd. 1. Laget fra Oppland var sist oppe i denne divisjonen 2016, og endte da med sisteplass og nedrykk. De er i år klare for en ny runde i den nest gjeveste ligaen, der de håper på å berge plassen. Årets fire treningskamper har endt med tre tap, og en seier. Vi tror at laget fra vestre Toten vil ende på en knepen sisteplass. Raufoss møter Nest-Sotra borte i første seriematch.

Spillere inn: Gard Simenstad (Gjøvik/Lyn), Parfait Bizoza (Herd), Ikhsan Fandi (Young Lions FC).

Spillere ut: Fredrik Greve Monsen (lagt opp), Christer Johansen (Byåsen), Henrik Fløgum (kontrakt utgått), Ingolfur Örn Kristjansson (kontrakt utgått)

 

Oversikten over overgangene er hentet fra Eurosport.no sine sider.

se link: https://www.eurosport.no/fotball/obos-ligaen/2018/bekreftede-overganger-i-obos-ligaen_sto6463656/story.shtml