Kun én skole tilbyr denne utdanningen i Norge

  Etterspørselen over hele Norge er stor etter kompetente ridelærere, men det er kun én skole som tilbyr utdanningen. Ridelærerutdanningen ved Norsk Hestesenter gir internasjonal autorisasjon som ridelærer, men ridelærer yrket er ikke en beskyttet tittel.

  Som ridelærer underviser man i ridning og hestehold. Her må en kunne ta utgangspunkt i rideelevenes behov, og gi både barn og voksne et tilbud som passer for dem.

  Ann Louise Blikra er ridelærer ved Åros Ridesenter og underviser elever på kveldstid, men har ikke utdanning innenfor feltet. Derfor er mye selvlært.
  – Jeg instruerer fra nybegynnere til det som heter viderekommende, og det er de som ikke kan noen ting til de som kan litt, forteller hun. 

  Hun har lyst å utdanne seg som ridelærer, men syns tilbudet er for dårlig. Høye krav, få kurs og kun én skole i Norge som tilbyr utdanningen er noen av grunnene til at hun selv velger det bort.
  – Det er et så “dårlig” tilbud for de som har lyst til å bli trenere, men har du lyst å drive med hest på konkurransenivå er det et helt annet tilbud, mener hun. 

  – Hadde det vært et bredere tilbud for det, så tror jeg flere hadde tatt utdanningen.

  Tuva Aamodt Mortensen (13) har egen hest hun rir hver dag, to ganger i uken for instruktør, og hun har lyst til å bli ridelærer. Det beste hun vet med å drive med hest, er actionen.
  – Sprang er det beste, siden det er action. 

  Blikra ønsker å drive som ridelærer på fulltid, men sier det ikke er nok elever som har lyst å begynne med hest til at hun kan leve av yrket.
  – Det er veldig mange som rir på høyt nivå, men det er veldig få som tar vare på de som ikke er på såpass høyt nivå at de rir på stevner rundt forbi. Det er ikke blitt fremmet som en ordentlig sport i forhold til mange andre har blitt.

  Det beste hun vet med yrket er å vise elevene at hest ikke er skummelt.
  – De begynner med å være litt redde eller skeptiske, men at de går herfra med et glis om munnen er det som varmer mitt hjerte, smiler hun. 

  Vil du søke ridelærerutdanningen på Norsk Hestesenter?

  Da er det flere veier du kan gå;
  • Fagbrev i hestefaget fra videregående skole,
  • godkjent 3-årig videregående skole og hestefaglig realkompetanse,
  • eller kunne dokumentere hestefaglig realkompetanse (det vil si relevant hestepraksis).
  Utdanningen har tre moduler, og går over to år. Det er derimot mulig å avslutte etter et halvt år og få vitnemål for det som er gjennomført. Det er også mulig å ta hele eller deler av utdanningen ved tilsvarende læresteder i en rekke andre europeiske land.   Du kan lese mer på Norsk Hestesenter sine egne nettsider.