Fødende kvinner i Norge kan velge å ta med seg morkaken sin hjem etter fødselen. Hva man så velger å gjøre med den, er fritt fram, men flere og flere inntar den som et kosttilskudd.

Jenny Åhlund (30) er doula, en fødselsledsager som støtter den gravide og hennes partner både før, under og etter fødselen. Hun har en klinikk i Kristiansand sentrum, kaldt Ge Liv, der hun tilbyr gravid-massasje, fødselsforberedende kurs og morkakeinnkapsling. Hun har vært profesjonell morkaketilbereder siden 2015 og har hjulpet mange kvinner i å gjøre morkaken deres om til pilleform.

Den tidligere kokken kom til Kristiansand i 2011, da hun jobbet hos restauranten «Tilstede mat og mer», som flyttet sine lokaler fra Oslo. I 2013 ble hun gravid med sin første sønn og interessen for fødsel og doula-virksomheten ble vekket. Åhlund stilte den gangen spørsmål ved hva hun selv ville gjøre med sin morkake. De siste årene har det blitt en stigende trend blant Hollywood kjendiser å innta morkaken sin tørket i kapsler for å komme seg raskere etter fødselen.

– Å spise morkake? Det føltes litt too much.

Åhlund hadde nettopp blitt mor for første gang og midt i doula-studiene virket det litt overveldende å skulle spise morkaken sin som et kosttilskudd. Likevel var det viktig for Åhlund å vise at hun satt pris på organet.

– Det føltes feil å bare slenge den i søpla, den har jo vært med hele veien og å ha en liten seremoni rundt den føltes riktig.

Åhlund gravde den første morkaken sin ned i hagen og plantet et tre over, noe som praktiseres i kulturer rundt om i verden. Hvorfor flere kvinner nå vil spise morkaken sin er på grunn av de påståtte helsefordelene mange opplever. Morkaken er en del av fosteret som dannes umiddelbart etter egget er blitt befruktet og slått seg ned i livmorshinnen. Hvis en kvinne ønsker å få sin morkake omdannet til kapsler, kan hun ta kontakt med Åhlund her i Kristiansand. Etter fødselen blir morkaken altså renset, tørket og laget om til pilleform. De tørkede morkakekapslene blir til en placentamedisin eller morkakemedisin, spesielt tilpasset egen kropp.  Åhlund kan fortelle at kundene hennes opplever en økning i brystmelk, reduserte etterfødselsblødninger og hjelper mot fødselsdepresjoner.

– Den inneholder fremfor alt mye jern som er viktig for kvinner etter fødselen, da mange kvinner blør veldig mye. Det fører jo til at mange opplever fødselsdepresjon fordi de mister så mye blod. Da er det viktig å fylle på med jern blant annet. Forklarer Åhlund.

Morkaken blir renset, tørket og omgjort til pilleform. FOTO: privat

Hollywoodtrend
Morkakemedisinen kommer fra USA, der flere kjendiser har snakket varmt om å spise morkaken som kapsler.

– Yummy! Morkakepiller! Ingen spøk.. Jeg blir lei meg når det blir tomt for morkakepillene mine. De har forandret livet mitt!

Dette skriver Kourtney Kardashian (39) under en instagrampost. Realitystjernen fødte i 2013 sitt tredje barn, og skrøt av sine egne morkakekapsler på instagram. Søsteren Kim Kardashian West (38) og Mad-Men stjernen January Jones (41) er blant kjendisene som har ytret offentlig at de vil ta vare på morkaken sin etter fødsel. En artikkel i VG hevder også at skuespiller Matthew McConaughey tok vare på morkaken da hans sønn ble født 2008, og da ville han grave den ned i en frukthage, slik som Åhlund gjorde med morkaken fra sin førstefødte.

Direkte virkninger av kapslene
Gjennom et doula-treff med doula foreningen, lærte Åhlund å lage kapslene av Heide Thorsen, som på den tiden var en av få som utførte morkakeinnkapsling i Norge. Dermed var det med sitt andre barn i 2015, at Åhlund lagde kapsler av sin egen morkake. Tolv måneder senere fikk hun sin første forespørsel fra et par som ønsket det samme.

Hvert år blir det født mellom 50-60 000 barn i Norge. Helene Aarsnes Thomassen, jordmor ved Sørlandet Sykehus, opplever at det er sjeldent en mor vil ha med seg morkaken hjem. Hun estimerer at antallet på mødre som ønsker dette i Kristiansand var kanskje fem i 2018, men at det er veldig vanskelig å si. Ettersom morkaken tilhører kvinnen, er det ingen lov som sier at man ikke skal få bruke den etter fødselen.

– Kvinnen skal selvfølgelig få ta den med seg hjem om hun ønsker det, men hva hun velger å gjøre med den, ordner hun selv.

Til tross for at et fåtall av kvinner som tar med seg morkaken hjem etter sykehusfødsel, er kundekretsen til Åhlund er i stadig vekst, selv om det varierer med tiden. Dette er trolig grunnet at de fleste som vil bruke morkaken benytter seg av hjemmefødsel.

Helene Normann Furnes fra norsk sykepleierforbund foreslår at en jordmor som tilbyr hjemmefødsler vil kunne gi et bedre bilde av hvor mange som velger å bruke morkaken etter de har født, uten at hun visste dette med sikkerhet.

Åhlund forteller at i bare august i fjor hadde hun etterspørsler fra tre forskjellige par som ønsket innkapsling av morkaken.

– Det er vanskelig å si hvor mange kunder jeg har hatt, men det varierer veldig fra måned til måned. Forrige måned hadde jeg to morkakeinnkapslinger og to tinkturer.

Det er nemlig også par som vil at Åhlund skal lage en tinktur av morkaken, hvor man legger en bit av den i alkohol og de viktigste stoffene trekkes ut, slik at det blir til en såkalt livslang medisin.

Åhlund forteller at hun har nesten utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra par som har benyttet seg av hennes tjenester. Mødre som har inntatt kapsler med sitt andre barn og ikke sitt første har utrykt at de har merket direkte forskjell.

Placebo-effekt?
I 2012 omtalte forskning.no en artikkel der amerikanske nevrologer stilte spørsmålstegn ved om det er fordeler også for mennesker å innta morkaken, slik som det er hos mange pattedyr. En av dem var Mark Kristal, professor i nevrovitenskap og psykologi ved University at Buffalo, som har studert pattedyrs inntak av morkake i 40 år. Kristal mener at de påståtte helsefordelene nybakte mødre opplever, bærer mer preg av en placeboeffekt, enn av noe medisinsk påviselig hos mennesker. Professoren avviser likevel ikke at det finnes komponenter i morkaken som demper tilstander som fødselsdepresjon, og vansker med å danne en nær tilknytning til barnet.

Ulike bruksområder
Å ta vare på morkaken er ikke lenger uvanlig, men det er mye forskjellig hva man velger å gjøre med den.  Heide Thorsen er også doula og kan fortelle via e-post at etter en hjemmefødsel tørker hun ofte navlestrengen i en hjerte-form, som et minne. Noen har hjertet i en uro og to ganger i sin tid som doula har hun fått forespørsel om å lage fargeavtrykk av morkaken. Hun forklarer at streng og kake illustrer til sammen «livets tre».

Thorsen forklarer også at for mange mødre handler det om hva kvinnen selv trenger etter en fødselsopplevelse og sin første overgang fra kvinne til mor.

– Samtalen med kvinnen om hva hun ser for seg og tenker og ønsker om sin placenta (morkake, journ.anm.), handler for meg om hva hun trenger for å oppleve seg sett og hørt i sin fødselsoppgave og kropp. Svarene varierer og folk er forskjellige. Jeg ønsker å respektere det som doula.