Unge Beirut får sin hevn på hjembygda

"Hevnen Er Søt, Men Jeg Tilgir Deg" er navnet på det spellemann-nominerte debutalbumet til Unge Beirut. Og mye av inspirasjonen til å lage bra musikk finner han i hevnfølelsen.

Unge Beirut som egentlig heter Elias Tchaba. FOTO: Privat

– Det å levere dette introduksjonalbumet og i tillegg bli nominert til en spellemann allerede er drit fett, og en bra hevn til alle de som ikke trodde vi skulle klare det, forteller Elias Tchaba.

Fra Beirut til Vennesla

“Unge Beirut” (Elias Tchaba) flyttet fra Libanon til Vennesla på Sørlandet da han var syv år, men sier han og de få vennene som valgte å drive med musikk, har møtt alt annet enn støtte fra hjembygda. Han sier at det å få seg jobb, hus og familie så raskt som mulig er formelen på suksess der han vokste opp, og det å velge en annen vei blir sett ned på.

– Vennesla er jo min hjembygd. Jeg flyttet dit når jeg var syv år, men jeg føler ikke noe sterk tilknytning til bygda på den måten. Det er fordi det var alltid oss mot alle andre. Jeg fikk aldri noe støtte fra bygda, det var bare «dette kommer du aldri til å klare» og «du er dum som tror du kan bli stor». Det er jo mye av inspirasjonen til dette albumet, jeg har lyst på hevn. Med dette albumet viser jeg alle hjemme at jeg klarte det.

Introduksjonen av Unge Beirut

Å ha en spellemannspris som mål i løpet av musikk-karrieren er ikke uvanlig for en ung artist med store drømmer i Norge. Men som han selv sier, kom det som en positiv overraskelse at det nå er muligheter for å vinne en pris allerede på hans første album.

Jeg fikk aldri noe støtte fra bygda, det var bare «dette kommer du aldri til å klare» og «du er dum som tror du kan bli stor».

– Albumet er en introduksjon til meg, Unge Beirut. Dette er meg, det er det hele albumet handler om, å vise hvem jeg er.

Hevn, som er navnet på introlåta, er en følelse som han vet å bruke til inspirasjon for å skape musikk. En av sangene på albumet har han kalt “Alle Vil Flexe” og på den kommer det frem at Unge Beirut ikke nødvendigvis er enig i hvordan dagens rappere velger å representere seg selv. Han mener det blir dumt når folk bruker andre sine ting å legger ut bilde av seg selv på Instagram for å late som de har ting de ikke har, og at alt ikke er så fett og kult som det kan se ut som.

– Assa, låta er jo en halvveis tullelåt men det er sant at alle vil flexe med ting de ikke har, eller vil fremstå fetere enn de er. Hvis man tenker på kidsa, så går jo de rundt og tror at ting skal være sånn og at de må ha alle disse tingene, og det er jo ikke bra. Det samme gjelder å flexe med forskjellige rusmidler, forteller Unge Beirut.

For selv om han ikke dømmer de som bruker det, har han ikke selv noe forhold til rus og holder seg unna. Han sier at rusmiljøet der han kommer fra er stort og det blir ofte brukt som en utvei.

Spellemann

Selv om 23-åringen som nå er basert i Oslo tar avstand fra menneskene som ikke støttet han, er han fortsatt vokst opp i Vennesla, og det er kult å klare å bli nominert til en spellemann pris når alle har jobbet mot deg. Og enten han vil det eller ikke, setter Unge Beirut nå Sørlandet på det norske rap-kartet.

Om man skulle tro at å smykke seg med en spellemannpris ville vært den søteste hevnen å få, så har Unge Beirut enda større hevnplaner for fremtiden.

– Jeg skal bli den beste. Og jeg skal bli husket for alltid.

I kategorien “Urban” som han er nominert i er også MARS, Lil Halima og Emir nominert, og vinneren blir kåret når spellemannprisen går av stabelen den 30. mars live på NRK1.