Nå er det opp til publikum å stemme på sine favoritter til Sørlandets litteraturpris

Flere sterke kandidater stiller opp i samtale med Fredrik Wandrupå på biblioteket i Kristiansand. De nominerte tar opp flere viktige temaer, blant annet retter Tine-Jarmila Sir søkelys på overgrep mot barn gjennom dikt.

Hilde Hefte gleder seg til å se hvem som er årets nominerte til Sørlandets litteraturpris. Foto: Elina Hjønnevåg

Hilde Hefte gleder seg til nominasjonen av årets forfattere. Hun er musiker, men har også stor glede av litteratur og lyrikk.

– Jeg er veldig spent på hvem som er nominert, forteller Hefte.

Nå er det opp til publikum å stemme på sine favoritter.

 

Årets felt er meget sterkt. Videre forteller Randi Berge Wandrup, arrangementansvarlig, at Øystein Lønn, med Berners datter har skrevet en av sine sterkeste romaner på lenge.

Britt Austad. Foto: Elina Hjønnevåg

Britt Austad leser mye bøker, men er spesielt glad i fortellingene til Øystein Lønn.

– Alle de nominerte forfatterne er flotte, men håper spesielt på at det er Lønn som vinner litteraturprisen, smiler Austad.

 

Gir barna en stemme
Det er stort oppmøte. Rommet fyller litteraturentusiaster og latter, men går fort over til alvor når Tine-Jarmila Sir tar opp sitt tema. Med diktsamlingen Hvis retter hun søkelyset mot overgrep mot barn.

– Jeg ble veldig overraska av å bli nominert. Hadde ikke forventa det i det hele tatt. Det er et tabulagt tema, men tematikken er veldig viktig. Jeg hadde frihet til å skrive akkurat som det var, ingenting er redigert, og derfor er det ekstra vondt å lese, forteller Sir.

I diktsamlingen har Sir med seg kjente forfattere som støttespillere.

– Mange av mine favorittforfattere setter ord på ting mye bedre enn meg. Det er også for å speile at barn ikke har ord for overgrep, og heller ikke ordene til å fortelle om det. Ved å bruke disse forfatterne kan jeg gi barna en stemme gjennom det de har sagt, forklarer Sir.

NOMINERT: Tine-Jarmila Sir er én av skjønnlitteraturens nominerte, med diktene Hvis.

Tett på naturen
Tore Kvæven er en av sesongens mest kritikerroste forfattere, med romanen Når landet mørknar. Han synes det er en stor glede å bli nominert til litteraturprisen. I tillegg til forfatter er han også lærer og sauebonde.

Tore Kvæven er en av årets nominerte med romanen “Når landet mørknar”. Foto: Elina Hjønnevåg

– På en måte henger det litt sammen. Jeg kunne tenkt meg å skrive på fulltid, samtidig går man trøtt på det hvis man skriver 8 timer om dagen. Så ser jeg at sauene og gården gir meg veldig mye, ikke bare inspirasjon men også at man kjenner veldig nært på livet, utdyper Kvæven.

Han skiller seg også ut fra de fleste andre forfatterne.

– Jeg er ofte på loftet og skriver litt hver dag, naturen gir litt ekstra inspirasjon. Men når jeg skriver er det som regel for hånd først, også på maskinen etterpå, forteller Kvæven.

Her kan du les mer om de nominerte og juryens begrunnelse