Stor økning av unge som tenker på miljøet

  Miljøbevegelsen er noe studentlaget “Framtiden i våre hender” brenner for, de bidrar på mange ulike måter og er veldig positive til Miljøuka i Kristiansand.

  Silje Wilhelmsen er leder for studentlaget “Framtiden i våre hender”, hun har alltid hatt en stor interesse for miljøarbeid og miljøbevegelsen. Det sosiale er en stor del av miljøarbeidet, samtidig som dem utfordrer og blir utfordret på mange viktige felt av skeptikere.

   – Det er veldig gøy å være leder, vi er et ferskt studentlag som ble stiftet i vår. Jeg opplever mye som er interessant og morsomt. Vi har ulike aktiviteter som vi har fått bra tilbakemelding på, det er kult. Det er spesielt hyggelig når andre er positive og inviterer oss til å holde appeller, forteller Silje.

  (Saken fortsetter under bildet)
  LEDEREN: Silje Wilhelmsen er leder for framtiden i våre hender. Foto: Magnus G. Larsen

  Det er først det siste året Silje har vært veldig aktiv i offentligheten og i miljøbevegelsen utad. Tidligere har hun tatt kampen opp i personlige kretser og nettverk, samtidig som hun har lest seg opp på hvordan alle kan leve mer miljøvennlig.

  – Jeg har alltid hatt en stor interesse for miljøbevegelsen og miljøarbeid, spesielt når det kommer til mat og bærekraftig matproduksjon som også er helsemessig bra. Naturen spiller en stor rolle i det vi gjør, vi ønsker å sikre framtiden til naturen og mangfoldet på planeten. Det å gå turer i fjellet eller skogen er fantastisk, det vil vi ikke kunne gjøre hvis utviklingen fortsetter som i dag. Jeg oppfordrer alle til å utfordre venner og familie på deres meninger, det å vise eksempler og snakke om miljø er veldig viktig.

  Flere unge engasjerer seg for miljøet!

  I de siste årene har vi sett en stor økning av unge mennesker som engasjerer seg for miljøet og tenker seg litt ekstra om.

  – Jeg synes det er utrolig viktig og inspirerende at så mange unge mennesker interesserer seg for miljøbevegelsen. Det er veldig morsomt å møte så mange engasjerte folk, snakke med likesinnede og utveksle erfaringer. Noen må ta ansvar, det er veldig trist at de voksne og spesielt politikerne ikke tør å ta de tøffe valgene. Derfor er det ekstra kult at de unge sier ifra, vi ser på universitetene at det blir stadig mer fokus på vegetar, kollektivreiser og flere setter spørsmål til dagens tradisjoner. Utviklingen med miljøengasjement bør skje raskere og mer eksponentielt. Klimagassutslipp og klimabelastning bør reduseres, jeg tror hvis alle tør å starte dialogen og utfordre hverandre på det, så kommer vi i mål.

  Klimakrisen?

  Klimakrisen er noe som skjer overalt, dette er en krise man må tørre å møte og den må møtes på ulike nivåer.

  – Det trengs politisk vilje globalt i verdenssamfunnet for å få på plass flernasjonale avtaler hvor vi aksepterer at vi står ovenfor en krise, hvor verdens politikere hører på klimaforskere og har tiltro til dem og deres forskning. Vi trenger også avtaler med overordnede og kvantitative mål som kan evalueres, for vi må stille sterkere krav som ikke kan forsvinne i store ord og null handling. Uten en klode har vi ingenting, vi må se klimakrisen som en krise som gir store konsekvenser og slutte å behandle det som et helt adskilt tema fra alle viktige temaer. Klima er overalt, og overalt trenger vi å kjempe for å beholde kloden vår. Med det sagt skal vi være forsiktig med å gripe inn i vakker uberørt natur, men klimakrisen må komme først. Det handler om vår generasjon og fremtidige generasjoners overlevelse, avslutter hun.

  (Saken fortsetter under bildet)

  KLÆR TIL NOEN SOM VIRKELIG TRENGER DET: Sendte to billass med klær, sko og tilbehør til Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder. Her reduseres forbruket og det blir gitt videre til dem som virkelig trenger det.

  Tips til en mer miljøvennlig hverdag:

  – Spis mer grønnsaker, korn og frukt. Reduser kjøttforbruket

  – Bruk råvarer som hører hjemme i vårt land, som løk, poteter, byggkorn, frø, bønner, belgfrukter og det er mange flere.

  – Kildesorter alltid avfallet.

  – Kast mindre mat. Finn et godt system i kjøleskapet for å spise den eldste maten først, bruk handleliste på butikken for å ikke kjøpe for mye.

  – Kast mindre klær, bruk klærne til de er godt brukte og deretter lever dem til steder de kan gjenbrukes. Kjøp gjerne klær med høyere kvalitet som holder lenger.

  – Ta med egen kopp/boks i tilfelle du kjøper noe på kafe eller restaurant som du vil ta med deg, så slipper du å få masse emballasje.

  – Reis kollektivt, ta sykkelen eller gå.

  media-upload.php.jpg

  Miljøuka arrangeres for første gang i Kristiansand

  1-8 Juni blir det første gang det arrangeres en miljøuke i Kristiansand,

  miljøuka er et flott og viktig tiltak. Arrangementet setter fokus på viktige saker og inviterer ulike aktører. Miljøuka har mange gode arrangementer som er viktig for å skape samhold innad i miljøbevegelsen og introdusere ulike miljøentusiaster for hverandre. Det er hele 40 arrangementer og aktiviteter på kalenderen under uka. Spis grønt-uka gjennomføres også denne uka, med grønne menytilbud fra en rekke spisesteder.

  -Det er første gang Kristiansand kommune tar initiativet til å arrangere en miljøuke. Vi ønsker å synliggjøre alle i byen som bidrar til klima- og miljøaktiviteter og tiltak, og samle mange gode aktiviteter i løpet en uke. Det er også viktig for kommunen å markere verdens miljødag 5. juni, med FNs bærekraftmål som legges til grunn for utviklingen av kommuneplanens samfunnsdel for nye Kristiansand, sier prosjektleder Elizabeth Rojas, med støtte fra både ordfører Harald Furre, varaordfører Jørgen Kristiansen og rådmann Ragnar Evensen.

  – Kommunen kan ikke løse klima- og miljøutfordringene alene, sier ordfører Harald Furre. – Vi er avhengig av at alle bidrar, og med Miljøuka lager vi en arena for mange som bidrar. Her får lag, foreninger og frivillige vise sine tilbud, aktiviteter og engasjement, sier ordføreren, som er imponert over alle som engasjerer seg og tilbyr kurs, aktiviteter og arrangementer under kommunens første miljøuke.

  VIKTIGE TEMAER: Silje Wilhelmsen som snakker på miljømøtet “Rettferdig grønn omstilling” under miljøuka i Kristiansand. Foto: Magnus G. Larsen