– For oss er det viktig med felleskapet

  Mange stiller spørsmål ved om livssynshumanister feirer jul, og i hvilken grad de tar avstand til de religiøse delene av julefeiringen. Organisasjonsrådgiver hos Human-Etisk forbund, Kristian Røssaak forteller om livssynshumanisters forhold til jul.

  Julen er for mange kanskje den viktigste årsfesten i løpet av et kalenderår, for livssynshumanistene er ikke dette et unntak. De feirer også jul, men tar avstand fra den religiøse delen av julen og fokuserer hovedsakelig på fellesskapet.

  FELLESKAPET: Kristian Røssaak presiserer at viktigheten av fellesskap blir ekstra tydelig i jula. FOTO: Tim Høgli Nilsen

  – Den største forskjellen fra en kristen jul er at vi har ikke den vertikale orienteringen, vi lever i et gudløst univers. For oss er det viktig med fellesskapet, noe som blir tydelig i julefeiringen, forteller Røssaak.

  Behovet for seremonier
  Kristian Røssaak presiserer videre mennesket gjennom alle år har hatt behov for markeringer og seremonier.

  – Gjennom alle år har folk hatt behov for å markere noe i en årskalender. Da snakker jeg ikke bare om julen, men også fødsel, ekteskap, død og andre ting det er verdt å markere, spesielt på vinterstid, vi feirer jul på den mørkeste tiden av året. Da er behovet for felleskap og seremoni større, forteller Røssaak.

  Mange tenker at julen først og fremst er en kristen høytid, men julen er en av de mest universelle høytidene vi har i verden. Det finnes ingen tydelig og åpenbar oppskrift på en Human-etisk jul, de feirer jul som folk flest, men setter fokuset på andre verdier enn det religiøse, sier Røssaak.

  FEIRER OGSÅ JUL: Livssynshumanister feirer også jul, men tar avstand fra det religiøse. FOTO: Tim Høgli Nilsen

  – Vi tar ikke avstand fra det religiøse, kristne sanger og gudshus. Dette er viktige punkter for mange og det respekterer vi. Vårt fokus ligger mer på tradisjoner og fellesskapet. Det at noen opplever å stå utenfor fellesskapet i jula, er trist. Det er noe jeg tror mange livssynshumansiter tenker på, forteller Røssaak.

  – Ønsker ikke å forby kristne julesanger
  HEF ønsker ikke å forby kristne julesanger. Dette skriver de på Human-etisk forbunds hjemmesider. De ønsker at folk skal få lov til å synge de sangene de selv vil, men tar selv avstand fra julesanger med religiøs betydning.

  – Under våre seremonier ønsker vi å ta avstand fra sanger med referanser til gud. Vi finner sanger, som har et godt buskap uten å referere til religiøse størrelser. i en historisk periode har det vært viktig for HEF å ha tydelige alternativer til kristne tradisjoner, tekst og musikk, presiserer Røssaak.

  Avslutningsvis snakker han om viktigheten at vi ikke lager tydelige skillevegger mellom livssynene og at alle kan bidra med sitt.

  – Vi låner av hverandre hvor det er viktig og kloke ting, slik kan vi bli utfordret og vokse som mennesker. Uavhengig om det kristendommen, buddhismen eller livssynshumanismen, her tror jeg også vi har noe å bidra med, avslutter, Røssaak.

  Her kan du lese om kristne førjulstradisjoner