Jul for alle

  Med et så stort mangfold av religioner og livssyn i Norge, har du noen gang tenkt over hva de andre livssynene gjør under julen? Feirer de jul eller tar de fullstendig avstand fra det?

  Leder i lokallag Kristin Løvdal Topstad og orginasasjonsrådgiver Kristian Røssaak i human etisk forbund (HEF) kan fortelle at de feirer jul i aller høyeste grad, de velger bare å fylle den med andre ting enn hva en kristen ville gjort. -Jeg tror at julen er kommet for å bli, men akkurat hva man skal fylle den med og hva slags mening det er i den tror jeg er individuell, konstaterer Røssaak. Topstad forteller også at hun er glad i musikk og kan helt fint høre på ghospelmusikk. Hun fortsetter med å fortelle at julen opprinnelig stammer fra en hedensk feiring lenge før Jesus fødsel der de feiret «midtvinter». -Så dette er en hedensk høytid, og det passer oss midt i blinken.

  Også muslimer i Norge finner tid til å «feire» jul. Det

  te forteller styreleder i muslimsk union i Agder og Imam Akmal Ali. Han påpeker at du finner julen i to perspektiver, religiøs og kulturell. -Islam har ingenting med jul og gjøre, men vi har stor respekt for Jesus og hans leveregler. Videre forteller han

  Kristin Løvdal Topstad og Kristian Røssaak gleder seg begge til jul.

  at når man bor i Norge og barna får juleferie, er det fint å ha en alternativ kulturell feiring. Her har muslimsk union i Agder stelt i stand et tilbud for først og fremst muslimsk ungdom som opplever at julaften kan være ensomt. Derfor åpner de moskén hver julaften for ungdom, dette kalles ungdomssamling.

  Ali synes julen er en tid for å ta vare på hverandre ekstra godt og å være takknemlig. Han forteller at jul er en fin tid for muslimer som gir mye glede. Han har også tenkt mye over at muslimer kunne bidratt mer for eldre etniske norske som ikke alltid får tatt del i diverse feiringer, og at det kunne vært en fint tiltak med juleverdiene i bakgrunnen.

  Feirer du jul?

  Ja på en måte, kler meg hvertfall pent på julaften med familien og spiser god indisk mat.   -Hinduist, 24 år.

  Ja hvert år, jeg vet at familien min ikke er kristne, men jeg elsker julen. Jeg er jo oppvokst i Norge og opplevd 32 julaftener. -Muslim, 32 år.

  Ikke helt, men litt. Jeg er veldig glad i julen likevel og gleder meg hvert år. -Jehovas vitne, 21 år.

  Mye vakkert

  Til tross for at Røssaak og Topstad har tatt avstand fra alt guddommelig og religiøst, synes de likevel at dets verdier kan være veldig sunne. -Det er mye vakkert i den kristne fortellingen om hvordan man skal ta vare på hverandre, sier Røssaak.

  Topstad avslutter intervjuet med å påpeke at julen er nesten som å gå opp til en eksamensoppgave. -Man blir jo aldri ferdig, sier hun humoristisk.