Stadig flere melder seg ut av statskirken.
 En økning på 30 prosent siden i fjor

  De tre siste årene har tallene over utmeldinger fra Den norske kirke bare økt. Det er nesten 5 000 flere som har meldt seg ut hittil i år enn i fjor.

  TOMME SETER: Den norske kirke har mottatt 5000 flere utmeldinger i år enn i fjor.
  FOTO: Ingunn Alexandra Langberg

  – Jeg har tenkt på å melde meg ut lenge, jeg er jo aldri i kirken eller tror på Gud, sier Niklas Hagen (31) som nettopp har meldt seg ut av statskirken.

  I 2018 var det 11877 personer som meldte seg ut av statskirken. I år er tallene på 16664 personer, det er en økning med 33 prosent, dette viser tall fra Den norske Kirke. Det som også er viktig å merke seg er at tallene for november og desember enda ikke har kommet. Hagen meldte seg ut i november, og er derfor ikke med i disse beregningene.

  15 000 utmeldinger på fire dager

  Det var i 2016 ble det mulig å melde seg ut av Den norske kirke på kirkens egne nettsider ved hjelp av bankID. De fire dagene etter denne elektroniske løsningen ble lansert, var det over 15 000 personer som benyttet seg av dette.
  Med sine 31 år styrker ikke bare Hagen statistikken med sin utmeldelse, for når vi ser på medlemstall fordelt på aldersgrupper ser vi at den største delen av de som ikke er medlemmer er i alderen 30-34 år.
  Likevel er det hele 71 prosent av den norske befolkningen som er medlemmer av Den norske kirke.

  Færre melder seg inn
  Vi ser ut fra tallene at innmeldingene også blir færre fra år til år, og på tre år har tallene gått ned fra 3000 til 2000. Mye av dette skyldes at færre blir døpt i kirken. Nå man blir døpt i blir du også medlem av Den norske kirke.

  Hvorfor meldte du deg ut?
  – Jeg har ikke noe forhold til kirken, så jeg føler det blir feil å være medlem da, sier Hagen.

  EN DEL AV STATISTIKKEN: Niklas Hagen er en av mange som har meldt seg ut av statskirken det siste året.
  FOTO: Ingunn Alexandra Langberg

  Tallene ser ikke ut til å skremme prestene i Den norske kirken.

  – Det er opp til hver enkelt om de vil være medlem eller ikke. Jeg mener at de som er igjen nå er medlemmer som faktisk vil være medlem og at det da er et bevisst valg, sier prest Runi Larsen.