En-garde! Prêt? Allez!

Kristiansand fekteklubb (KFK) feiret 10 års jubileum med sabel og florettfektning i 2019, og nå håper de at flere unge og voksne blir med i sporten.

I kampens hete, med Aniko Szirmai som instruerer. Foto: Inga Gaustad

– Fekting er så komplekst, du må være der med hodet og kroppen, konsentrasjonen må være på plass, du må være i nuet hele tiden, sier Aniko Szirmai, styremedlem i Kristiansand Fekteklubb (KFK).

I fekting finnes det tre forskjellige grener, Sabel, Florett og Kårde. I dag finnes det 25 fekteklubber som er tilsluttet Norges idrettsforbund og Norges fekteforbund. Av disse driver tre klubber med sabelfekting: Molde fekteklubb, Stavanger Sabelklubb og KFK.

I florett blir poeng gitt hvis man treffer torso, overkroppen, med spissen. I kårde er hele kroppen en målskive, det spiller altså ingen rolle hvor man treffer, mens i sabel gir hugg og stikk bare på overkroppen poeng. I KFK fokuserer de på sabel og florett.

Nicolai Allessandro Amador, Andjelika Pejic, Marianne Wilson, og Ulrik Hagen i Viking Open Danmark i 2016. Foto: Christian Kurir Andersen

Marianne Wilson som er styreleder i KFK, forteller at sporten hadde en oppgangs periode når de først åpnet i 2009 men det har avtatt etter hvert.

– Vi er avhengige av at vi får inn gjestetrenere fra andre land med stor kompetanse i feltet. De er med på å inspirere og motivere de unge til interesse for sporten.

Videre forteller hun at sporten krever mye teknikk og forventninger til hva utøveren selv skal få til.

– Sporten er veldig individuell og krever mye trening for at man skal utvikle seg.

Da klubben hadde prøvetime, møtte vi to unge gutter som var interessert i å lære mer om sporten.

– Jeg føler meg som en krabbe! lyder det fra salen.

Henrik Aamo, Aniko Szirmai, Matteo Benoni-Hasler. Foto: Inga Gaustad

En av de som var med på treningen i Idda-hallen denne onsdagen var snart 12 år gamle Henry Aamo og Matteo Benoni-Hasler. Vi spurte hvordan sporten oppleves.

– Det er veldig gøy, ikke særlig vanskelig. Vi kommer nok til å prøve igjen, forteller de.

Denne artikkelen er en del av en større serie på Sørnett. Serien handler om mindre omtalte sporter som holder til i Kristiansand.