Lommetørklærne må frem, pollensesongen starter

  På grunn av mildt vær, plussgrader og sol kommer pollensesongen i år tidligere enn før, og folk har allerede begynt å kjenne på symptomene.

  Helle Grøttum er generalsekretær LHL Astma og Allergi. Foto: Privat

  Marie Melvold er student på UiA. Hun har hatt pollenallergi så og si hele livet og kjente på allergien allerede i januar i år, heldigvis går det ikke utover hennes hverdag så mye.

  – Det er selvfølgelig kjipt at pollensesongen allerede har begynt, men det er ikke noe jeg kjenner så mye til så lenge jeg går på medisiner og holder meg unna der det er mye pollen. Når været blir varmere og jeg og vennene mine har piknik i parken kjenner jeg ekstra på det, og må av og til stå over for å ikke bli veldig bli dårlig.

  – Pollenraklene dannes om høsten, hvis det varmt blir det mye pollen. Selve vinteren har ikke betydning for mengden pollen, men sol og varme i januar kan gi noe tidligere sesongstart, forteller generalsekretær i LHL Astma og Allergi Helle Grøttum. LHL er Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

  Symptomer på pollenallergi

  • Rennende, røde, kløende og hovne øyn
  • Rett og kløende nese og nysing
  • Trøtthet og dårligere konsentrasjon
  • Slapphet og lite energi
     

  Allergimedisin hjelper 

  Hvis man har pollenallergi lønner det seg å starte med medisiner tidlig for å forebygge allergisymptomene, og det finnes en rekke legemidler som kan hjelpe.

  -Du kan starte med allergimedisin med det samme du merker symptomer, forteller Helle Grøttum.

  Maria Melvold går nå på noen piller mot pollenallergien hennes, men hvis det blir veldig ille må hun ta kortisonsprøyter, noe hun har gjort tidligere.