Tabelltips for Eliteserien 2020

  4. april sparkes Eliteserien 2020 i gang. Sørnett har tatt en titt på lagene som spiller på Norges høyeste nivå, og har ut i fra det tippet utfallet for denne sesongen.

  Sparebanken Sør Arena, Starts hjemmebane.

   

   

   

   

   

   

   

  Etter en intens og spennende avslutning på Eliteserien i fotball for menn i 2019, ble det klart at IK Start rykket opp til øverste nivå. Sørnett har sett nærmere på Start og de andre lagene i ligaen og på hvordan de ligger an før den kommende sesongen. Er det egentlig noen som kan ta i fra Molde tronen? Hvilket lag blir årets overraskelse? Finnes det noe håp for de nyopprykkede lagene? Beholder Start plassen? Dette med mye mer kan du lese om i Sørnetts analyser nedenfor.

  NB! Det er dog verdt å merke seg at med snaue to måneder til seriestart vil det komme til å komme endringer i troppene som kunne gjort tipset litt annerledes. Det norske overgangsvinduet er åpent frem til 1.april.

  1.Molde

   

   

   

  De regjerende mesterne fra rosenes by var totalt overlegne i fjor. De vant med 14 poengs margin ned til Bodø/Glimt på 2.plass. Vi tviler på at de blir like overlegne i år, men det skal litt til for at noen skal vippe de ned fra tronen. De slapp inn færrest mål (31) og scoret desidert flest (72). Det er oppskriften på hvordan man skal ta et seriegull. Mye av æren for seriegullet skal det offensive spillet til Molde ha. Det er ingen lag i Norge som er i nærheten av å ha den kvaliteten på angrepspillet som de innehar. Trioen Leke James, Ohi Omoijuanfo og Magnus Wolff Eikrem leverte på et helt vanvittig nivå forrige sesong. De sto for 61 målpoeng seg i mellom i eliteserien i fjor. I tillegg var Eirik Hestad den med flest målgivende (12). De har lånt inn John Kitolano fra Wolverhampton, men utover det er det ingen store forandringer i troppen. Dette viser et tydelig tegn på en gjeng som trives og er fornøyd i klubben som igjen gjenspeiler stabilitet som ofte er nøkkelen til suksess. Det faktum at det bare er tre spillere i troppen som har passert 30 år viser også at dette er et lag å regne med i mange år fremover. Det går mot nok en jubelsesong i Molde.

   

  2.Rosenborg

   

   

   

  Trønderne er vel på papiret de eneste som kan gi Molde litt kamp om seriegullet. Hvis man ser på spillerstallen så står ikke den mye tilbake fra den som rivalene i rosenes by har. Sesongen 2019 ble en stor nedtur for norsk fotballs største klubb. Dette til tross for at de nådde Europa Liga-gruppespillet og tok en 3.plass i hjemlig serie slik at de også kan spille ute i Europa denne sesongen. Det som har vært et stort problem for Rosenborg en god stund nå er alt det bråket som har vært utenfor banen. Etter det fjerde strake seriegullet i 2018 hadde de fleste Rosenborg som favoritt til å vinne i 2019 også, men slik skulle det ikke gå. De startet 2019 på trenerjakt etter den kontroversielle sparkingen av Kåre Ingebrigtsen året før. De endte med å ansette Eirik Horneland, men det var bare et problem. Han var fortsatt under kontrakt i FKH selv om han ble presentert som ny RBK-trener. Dette ble en ny kontroversiell sak for trønderklubben, men den ble likevel løst relativt raskt. Det som ikke ble løst like raskt var forrige sesongs resultater. Det var mye rusk i maskineriet og selv om en 3. plass i serien er et kjempebra resultat for mange klubber gjelder ikke dette for RBK. I år forventes det bedre resultater og det tror vi de skal klare. Tapet av midtbanegeneral og kaptein Mike Jensen vil merkes, men her har man hentet en god erstatter i Kristoffer Zachariassen fra Sarpsborg 08. Til sommeren kommer også tidligere landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred tilbake til Trondheim. Det er helt klart en profil som vil forsterke Rosenborg ytterligere. Dino Islamovic er hentet fra Østersund og dersom han får tillit fra start burde han være kapabel til å score tosifret antall scoringer sammen med Alexander Søderlund for RBK denne sesongen. Dette vil dog ikke være nok til å løfte Rosenborg mer enn et hakk opp på tabellen.

   

  3.Vålerenga

   

   

   

  Oslo-klubben har slitt i lang tid nå, men kanskje er det i år at storklubben endelig skal våkne fra dvale. Det var lenge stor misnøye i og rundt klubben under forrige sesong. Det kan man lett forstå da man ser på resultatene de prestere. Det var starten på sesongen som reddet VIF fra å havne helt nede i nedrykksstriden. Hvis man ser på formtabellen på de siste 20 kampene, så lå faktisk Oslos stolthet nest sist. Trenersituasjonen ble diskutert blant supportere, men styret i klubben hadde fortsatt tro på Ronny Deilas prosjekt. Da han selv valgte å forlate Oslo til fordel for hovedtrener jobben i New York City FC, måtte de starte en trenerjakt allikevel. Det var mange som var interessert i å bli Vålerengas ny hovedtrener. Valget falt til slutt på Dag-Eilev Fagermo. Det er et valg som virkelig har gjort noe med stemningen rundt klubben. Optimismen er tilbake hos supportere og eksperter på VIFs vegne, og dette er et prosjekt man virkelig har troen på. Salg av sesongkort for eksempel har hatt en kraftig økning sammenlignet med i fjor. Fagermo gjorde en kjempejobb med å løfte fram Odd i den perioden han var der, og ambisjonen er vel å klare det tilsvarende nå med Vålerenga. Det har ikke skjedd stort på spillerfronten med tanke på forsterkninger, men det kommer nok. Her sitter vi med en følelse av at det kommer noe skikkelig krutt inn, og det er grunnen til at vi tipper at 10.plassen fra 2019 tar en pallplass i 2020.

  4.Kristiansund

   

   

   

   

  7.,5. og 6.plass. Det er plasseringene Kristiansund har hatt i de tre sesongene de har spilt på Norges høyeste nivå etter opprykket i 2016. Det er en helt utrolig prestasjon av Christian Michelsen og resten av KBK-gjengen. De har utrolig nok ut i fra forutsetningene til klubben klart å bite seg fast som et lag på øvre halvdel i eliteserien. De har kanskje ikke de største stjernene, men de har et fantastisk lagmaskineri som leverer år for år. De er et flott eksempel på at det er lag og ikke enkeltspillere som vinner fotballkamper. Eliteserien 2019 endte for Kristiansund med 41 mål scoret, 41 mål sluppet inn og 41 poeng. De skal i hvert fall få skryt for den stabiliteten. Nå har to av nøkkelspillerene forlat KBK skuta uten at vi tror det nødvendigvis svekker dem for mye. Amidou Diop og Torgil Gjertsen har vært mer eller mindre faste i sine posisjoner i flere sesonger og vil bli erstattet. Førstnevnte har KBK allerede funnet en erstatter for. Ousseynou Cavin Diagne var kaptein på Senegals U20 landslag som tok seg til kvartfinale i U-20 VM i fjor sommer. Han er hentet mest på bakgrunn av sine defensive kvaliteter, så vil tiden vise om han har offensive kvaliteter i repertoaret sitt også. Her tror vi de har sikret seg en kvalitetsspiller som vil heve laget. Amahl Pellegrino var en åpenbaring etter å ha ankommet fra Strømsgodset midtveis i sesongen. 8 mål på 10 kamper lar seg høre og dersom han klarer å finne igjen den formen blir han vanskelig å stoppe atter en gang. Flamur Kastrati er heller ikke ukjent med å finne veien til nettmaskene. Kruttønna fra Kosovo hadde en god sesong i 2018, men i fjor satte skader en stopper for en like bra sesong. Hvis han holder seg skadefri tror vi at tosifret antall scoringer er oppnåelig og da kan det bli en meget hyggelig sesong i Kristiansund.

  5.Sarpsborg 08

   

   

   

   

  Etter en skuffende sesong i fjor, så håper man å reise kjerringa i Sarpsborg. Veldig få, om noen hadde vel sett for seg at sarpingene skulle kjempe i bunnen og ikke i toppen av tabellen. Hvert fall med tanke på det de leverte ute i Europa året før. Før denne sesongen valgte hovedtrener Geir Bakke å ta steget ned til Obos-ligaen for å ta over Lillestrøm. Da måtte Sarpsborg 08 ut på trenerjakt. Han som nå har fått ansvaret er svenske Mikael Stahre. Forsvaret er blant de beste i ligaen for til tross for at de kjempet i bunnen var det bare fire lag som slapp inn færre mål enn Sarpsborg 08 i fjor. Da er det ikke vanskelig å skjønne hvor hovedproblemet ligger. Antall scoringer må øke skal det klatres oppover på årets tabell. Det tror vi skal gå bra da de egentlig har ganske bra dekning offensivt, men det var mange som underpresterte sist. De har en målscorer helt der fremme i U21-landslagets spiss Jørgen Strand Larsen. Han hadde en tung sesong i fjor med bare fire scoringer, men kanskje er det i år at det store gjennombruddet kommer og at målene renner inn. Han kan fort komme til å danne angrepsduo med Mustafa Abdellaoue, kjent som Mos. Mos har lenge vist at han innehar instinktet til en måltjuv, men han maktet bare å score et fattig mål for sarpingene. Til sammen endte denne duoen på fem scoringer forrige sesong for Sarpsborg 08, men det antallet i likhet med poengene tror vi kommer til å øke i år.

  6.Odd

   

   

   

  2019 ble et nestenår for laget fra Skien. 0-3 hjemme for Haugesund og en sur 4.plass etter å ha hatt dårligere målforskjell enn Rosenborg. Der røyk både medalje og muligheten for spill i Europa i 2020. Målforskjell er vel akkurat det som kan bli et spørsmålstegn også nå. 4.plassen bar stor preg av at Torgeir Børven plutselig visste hvordan han scoret mål igjen. Øysteses store sønn slo til med 21 mål og ble med det toppscorer i Eliteserien 2019. Det skal litt til at Børven gjentar den utrolige prestasjonen en gang til og hvem skal da score målene for Odd? Neste mann på lista var Fredrik Nordkvelle med fem mål. Der er det et stort gap som flere må være med på å tette hvis det skal bli noe mer enn en middelmådig plassering i år. En annen faktor til at Odd fort ender opp med å ta et par steg tilbake denne sesongen er at Dag-Eilev Fagermo har forlatt Skienslaget. Han har vært hovedtrener der siden 2008, og nå må de altså ut for å finne en ny trener. Troppen til Odd har vært stabil i flere sesonger og dersom den nye treneren kommer inn med en helt annen filosofi og spillestill kan dette bli utfordrende. Det er derfor vanskelig å tippe et lag uten trener på nåværende tidspunkt, men det mest sannsynlige vil være en plassering rundt midten av tabellen.

   

  7. Stabæk

   

   

   

   

  Stabæk startet fjoråret litt rufsete, men etter at Janne Jönsson tok over laget, begynte resultatene å komme. Alle som kjenner til historien vet at Jönsson og Stabæk er en fin match. Sist han satt i trenerstolen på Nadderud endte det blant annet med et seriegull. Den gang var det riktignok stjernespillere som Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Alanzinho som hadde kvaliteter på et mye høyere nivå enn hva dagens tropp har. Det betyr likevel ikke at Stabæk er et dårlig lag, tvertimot faktisk for her er det mange unge spillere med et høyt potensiale. Spillere som Emil Bohinen og Ola Brynhildsen ble bare bedre og bedre utover forrige sesong, og den utviklingen kommer nok til å fortsette. På topp har man hentet Fitim Azemi som avsluttet forrige sesong på lån i Tromsø. Han gjorde sine saker bra selv om laget fra nord rykket ned og vil naturlig nok heve laget offensivt. Det skal også bli spennende å se om fjorårets toppscorer i Veikkausliiga, Filip Valencic kan få mer tillit på Nadderud denne sesongen. Han imponerte stort på utlån i finske Inter Turku i fjor, og kanskje får Bærumsklubben mer bruk for han i år. Bakover var Stabæk solide i fjor. Det var kun Molde som slapp inn færre baklengsmål enn Stabæk. Hvis den utviklingen fortsetter blir det vanskelig å ta med seg poeng hjem fra Nadderud.

   

  8.Viking

   

   

   

  Viking var en av de største overraskelsene i 2019. Etter å ha rykket opp fra Obos-ligaen ble det 5.plass i serien og cupfinaletriumf for Stavanger klubben. Det er naturlig å tro at sesongen i år vil bli noe tøffere. Det er ofte slik når en nyopprykket klubb overrasker, er det fort gjort å slippe seg litt nedpå, og da er veien ned kort i sesong nummer to. Det er denne “fella” Viking fort kan havne i selv om vi tror det skal gå relativt greit. Savnet etter kaptein Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt vil naturlig nok være stort. De var to av de viktigste bidragsyterne til den gode fjorårssesongen. I tillegg dro Benjamin Källman til Haugesund. Her har Viking hatt en jobb å gjøre på overgangsmarkedet og de har fått utrettet noe av manglene. I angrep er Källman erstattet av den hjemvendte sønnen Veton Berisha. Berisha skuffet stort i Vikings rival Brann i fjor. Det ble fattige tre scoringer hos Brann, men Stavanger folket håper at det antallet kommer til å øke når han nå er tilbake på hjemmebane. Etter nærmest å ha tvunget gjennom denne overgangen forventes det i hvert fall at han presterer på et bra nivå. Dette kan fort vise seg å være en oppgradering. Det er derimot ingen stor oppgradering på vingen. Fjorårets kaptein Tripic valgte å prøve lykken i Tyrkia og der er det nå et spørsmål hvem som skal fylle det tomrommet. En annen hjemvendt sønn er Yann-Erik de Lanlay som kommer tilbake etter et opphold i Rosenborg. Han kan bekle den posisjonen, men vi er usikker på om han holder samme klasse som Tripic gjorde. Det blir uansett en godkjent sesong for Viking dersom de havner midt på tabellen.

   

  9.Brann

   

  Eliteserien 2019 endte med en 9.plass for klubben fra Bergen og det er akkurat der vi setter dem i år også. Lars Arne Nilsen har kanskje noe overraskende fortsatt treneransvaret i Brann. Det var stor misnøye med hans ledelse store deler av forrige sesong, og ikke minst sesongavslutningen var langt under pari. På de 10 siste kampene ble det kun tatt åtte poeng og det holder ikke for en klubb som Brann. 1-11 på de to siste kampene mot Strømsgodset og Viking var direkte pinlig og det må gjøres en jobb her før de kan vende snuta mot øvre halvdel av tabellen. De har så langt vært litt aktive på overgangsmarkedet, men her er det verdt å merke seg en ting. Brann scoret nest færrest mål av samtlige lag forrige sesong. Da tenker vel de fleste at her skal det hentes en spiss for å løse det problemet, men neida. Her hentes alt annet enn det man faktisk trenger, og det er litt oppsiktsvekkende. Kanskje har man troa på de spissene som er i klubben. Det kan forstås for Dauoda Bamba holder eliteserienivå og vel så det, men han har ikke fått det til å stemme i Bergen. Det ble syv mål for spissen fra Elfenbenskysten forrige sesong og det er helt greit, men for en klubb som Brann burde antallet scoringer for han ha vært nesten det dobbelte. De har hentet nedrykksduoen Robert Taylor og Daniel Pedersen fra henholdsvis Tromsø og Lillestrøm. Dette styrker i det minste midtbanen deres og det er et pluss. Utenom det er det lite nytt å melde fra Bergen på nåværende tidspunkt og da går det mot en ny midt på treet sesong.

   

  10.Haugesund

   

   

   

   

  Skuffelsen etter cupfinalen har begynt å legge seg og gjengen i FKH er klare for å ta fatt på en ny sesong. Haugesund er en klubb som stort sett alltid leverer gode plasseringer i forhold til ambisjon og forutsetninger. I fjor endte de på 7.plass og det er absolutt godkjent. De kommer nok til å levere noenlunde like resultater i år også, men det er såpass jevnt midt på tabellen at vi tror at plasseringen blir noe svakere for dem i år. De har mistet viktige spillere i alle ledd inn mot denne sesongen. Douglas Bergqvist (forsvar), Sondre Tronstad (midtbane) og Martin Samuelsen (angrep) er en trio som var fast på laget i fjor og som i så måte må erstattes. Spesielt Samuelsen kan bli vanskelig å erstatte da han var veldig toneangivende i det offensive spillet til Haugesund. Bakover er de blant de lagene som slipper inn minst mål, så der skal det nok ikke være noe stort problem. Benjamin Källman har kommet inn på lån fra finske Inter Turku. Han spilte forrige sesong for rivalen Viking. Der gjorde han sine saker bra og Haugesund håper vel på noe av det samme i år også. Til sommeren kommer det helt klart en som kan bidra med scoringer for FKH. Ibrahima Wadji avla en positiv dopingprøve i mai i fjor og er utestengt frem til juli denne sesongen. Etter det vil vil tro at han er heltent for å levere for klubben som ga han en ny sjanse etter dopingskandalen. Ny ok sesong for Haugesund er på trappene.

   

  11.Strømsgodset

   

   

   

   

  Eliteserieplassen til Godset ble reddet etter en fantastisk snuoperasjon. En periode så drammenserne helt fortapte ut, men etter at danske Henrik Pedersen tok over treneransvaret ble det sakte men sikkert bedring og til slutt kunne man se lyset i enden av tunnelen. Når det går på skinner er Strømsgodset et underholdende lag å se på. De spiller en fin offensiv fotball og det var her det begynte å løsne på slutten av fjoråret. Det var bare Molde og Rosenborg som scoret flere mål enn drammenserne i de siste fem kampene av forrige sesong. Det defensive er på samme tid tilsvarende dårlig og det var kun to lag som slapp inn flere mål enn Strømsgodset. Da det i tillegg var de to lagene som rykket ned kan varsellampene begynne å blinke for Godset-supporterne dersom denne trenden fortsetter. I forsvaret har man mistet kaptein Jakob Glesnes til Philadelphia Union. Han er de nok nødt til å erstatte. Inn i forsvaret har Niklas Gunnarsson kommet fra Sarpsborg 08. Han har tidligere spilt i flere eliteserieklubber og har masse av rutine, men trolig ikke en ren erstatter for Glesnes. En som var fryktelig viktig for Strømsgodset mot slutten av forrige sesong var Mikkel Maigaard. Dansken var blant Godsets beste spillere etter overgangen fra Raufoss og han må nok levere varer fra samme hylle i år også for at de skal ta noen steg oppover på tabellen. Når det kommer til å score de viktige målene vil nok sørlendingen Lars-Jørgen Salvesen bli viktig. Etter at han ankom Drammen midt i fjorårssesongen ble han en viktig brikke som var svært delaktig i at de beholdt plassen. Det ble syv mål på 13 kamper i 2019, og holdes det scoringsnittet i år også kan det bli interessant å følge Godset i 2020. Det skal uansett være nok kvalitet i laget til å beholde plassen i år igjen.

   

  12.Bodø/Glimt

   

   

   

   

  Dette er kanskje det mest oppsiktsvekkende tipset med tanke på sesongen som var, men enda mer oppsiktsvekkende var nordlendingenes 2.plass. De var et friskt pust og spilte en utrolig underholdende fotball i serien i fjor, men nå tror vi Bodø/Glimt møter hverdagen igjen. Mye av suksessen kunne de takke trioen Amour Layouni, Håkon Evjen og Phillip Zinckernagel for. De sto faktisk for hele 29 scoringer til sammen for et lag som var forventet å kjempe i bunnstriden. Amour Layouni dro til Egypt i høst og etter det begynte resultatene å dabbe litt av. Nå har også Håkon Evjen dratt for å prøve lykken i AZ Alkmaar, og det er et stort tap. Danske Zinckernagel klarer neppe å dra lasset alene, men er vel heller ikke forventet å gjøre det. Bodø/Glimt har hentet inn Zinckernagels landsmann Kasper Junker, som spilte i Stabæk sist sesong. Tiden vil vise om det blir dansk dynamitt på topp hos Bodø/Glimt. Bakerst har keeper Ricardo Friedrich vært en veldig viktig brikke for nordlendingene i flere sesonger. Han har nå reist og det blir interessant å se om noen kan plukke opp hansken etter brasilianeren. Nå skal man ikke legge for mye i treningskampene, men det kan se ut som at fjorårets 2. keeper Nikita Haikin får sjansen. Det vil bli en stor utfordring, men ikke umulig. Han er i hvert fall nødt til å levere fra start hvis nordlendingene skal ha håp om å gjenta suksessen. Det har vi våre tvil om og tror Bodø/Glimt faller kraftig nedover på årets tabell.

   

  13.Aalesund

   

   

   

   

  Tangotrøyene var totalt overlegne i Obos-ligaen. Nå er det et hakk opp, og det blir en helt annen utfordring. Historien har vist at gjentatte ganger at lag som rykker opp på en så overlegen måte kan slite mer enn for eksempel de lagene de rykker opp sammen med. Dette henger sammen med at når man har vært det klart beste laget, kan man styre og kontrollere kampene. Nå når de mest sannsynlig blir kjempende i bunnstriden må de fort ligge bakpå å forsvare seg. Dette er en overgang i spillestil som ikke alle lag takler så godt. Stabilitet er i hvert fall noe Aafk tar med seg opp. 9 av de 11 som startet siste serierunde er fortsatt med. Dette er viktig med tanke på å utvikle seg videre til å bli et bedre fotballag. De to som mangler er allikevel tunge fravær i laget. Pape Habib Gueye og Aron Thrandarson var blant Obos-ligaens beste spillere i 2019 og det kommer til å merkes at disse mangler. Simen Bolkan Nordli var veldig god for Hamkam i fjor og det blir spennende å se om han fortsetter utviklingen i sin nye klubb. I såfall vil det kanskje hjelpe noe på det de har mistet offensivt. Niklas Castro var deres store spiller i fjor og han må nok fortsette å ta steg dersom Aafk skal plukke poeng. Han var faktisk så god at han ble tatt ut på landslagssamling for Chile med verdensstjerner som Arturo Vidal (Barcelona) og Alexis Sanchez (Inter, på utlån fra Manchester United). Det sier litt om hva slags kvaliteter han sitter inne med. Aalesund klarer seg og spiller i eliteserien også i 2021.

   

  14.Start

   

   

   

  Start avsluttet 2019 med et av tidenes comeback i norsk fotball. Lillestrøm ledet 4-0 på Åråsen og så ut til å storkose seg i egen storstue. Da klokka bikket 76 spilte minutter bestemte derimot Martin Ramsland seg for å være årets festbrems da han i løpet av seks minutter scoret hat-trick og sendte laget fra Kristiansand tilbake til det øverste nivået i norsk fotball. Hvis Start skal beholde plassen denne sesongen, er de nødt til å være solide bakover på banen. Sist de var oppe i 2018 slapp de inn 54 mål, og det tallet må ned dersom det skal bli eliteseriefotball på Sørlandet også neste år. Da vil naturlig nok keeper Jonas Deumeland være viktig. Tyskeren har vært blant Starts beste spillere i de to sesongene han har bak seg i Kristiansand. Start er nok avhengig av at han “stjeler” noen poeng for dem denne sesongen. Foran seg har han en stopperduo som vil komme til å bli like viktig. Damion Lowe og Joackim Jørgensen har nok erfaring og rutine fra tidligere sesonger i eliteserien til å vite hva som skal til for å beholde plassen. Det kan komme godt med for et ellers ungt Start-forsvar. I det offensive spillet vil man merke at poengkongen i fjor er borte. Aron Sigurdarson var kanskje Starts beste spiller forrige sesong og blir ikke lett å erstatte. I fjor sommer hentet de U20-landslagets Eman Markovic. Han fikk mer og mer spilletid mot slutten av sesongen, og han kan fort være den som får noen av oppgaven med å fylle tomrommet etter islendingen. En annen spiller som kan bekle offensive roller er nyervervelsen Eirik Schulze som kommer gratis fra Sogndal. Han scoret ni mål forrige sesong og kan fint finne igjen nettmaskene for sørlendingene også. Det største ansvaret når det kommer til å score mål vil igjen ligge på helten fra kvalik kampene mot Lillestrøm. Martin Ramsland var brennhet foran kassa etter at han ble Start spiller i fjor sommer. Ni mål på 13 seriekamper lar seg høre. Til sommeren får han konkurranse av spiss kollega Adeleke Akinyemi. Akinyemi ble Starts nest dyreste signering noensinne sommeren 2018, men skader har satt en stopper for at han har kunnet bidra noe særlig. Allerede i 1.serierunde ble han skadet og mistet resten av forrige sesong. Nå er han igjen skadet, men forhåpentligvis tilbake på banen til sommeren. Det blir en sesong der Start må kjempe for å overleve, så gjenstår det å se om det blir eliteseriefotball på Sparebanken Sør Arena neste år også.

   

  15.Mjøndalen

   

   

   

   

  Plassen i årets eliteserie ble reddet med et nødskrik i siste serierunde. Seks lag sto i fare for å rykke ned foran den aller siste runden og det var Mjøndalen som klarte å sikre seg den siste trygge plassen. Den ble sikret på grunn av at de slapp inn et mål mindre enn Lillestrøm. Det var altså så små marginer som skilte lagene i bunnen forrige sesong og det kan bli nesten like jevnt og spennende i år. Hvis de skal kunne overleve enda en sesong på det høyeste nivået må det defensive spillet være litt bedre enn i fjor. 52 baklengsmål er i grenseland for hva man kan slippe inn dersom man skal ha fornyet eliteseriekontrakt. Det er en del spillere som har forlatt Consto Arena, men ingen som svekker bruntrøyene nevneverdig. Lars Olden Larsen blir et spennende tilskudd til dette laget. Han var en åpenbaring i fjorårets største overraskelseslag i Obos-ligaen i 2019, KFUM Oslo. Ni mål for en nyopprykket klubb er meget imponerende. Han var på blokka til flere klubber, men valgte å fortsette karrieren i Mjøndalen. Det er en overgang som blir spennende å følge. Inn har også Kristoffer Nesse Stephensen kommet. Stephensen har vært blant Obos-ligaens beste midtbanespillere i flere sesonger og skulle han ta nivået et steg opp, vil dette være en forsterkning på midtbanen. Den største styrken til dette laget er de offensive dødballene, og det er nok dette de må satse på at funker denne sesongen også. Vi tror det blir en kamp helt inn mellom Mjøndalen og Start for å unngå nedrykk. Dessverre for bruntrøyene tror vi de trekker det korteste strået.

   

  16.Sandefjord

   

   

   

   

  Laget fra hvalfangerbyen hadde en veldig god sesong i 2019 som endte med opprykk. I år blir det en adskillig tøffere tilværelse. Opprykket ble sikret etter 1-0 hjemme mot Jerv i nest siste serierunde. Det som er verdt å legge merke til her, er at fire av de som startet den kampen har forlatt skuta før denne sesongen. Det største problemet til Sandefjord denne sesongen er at fjorårets toppscorer i Obos-ligaen Pontus Engblom har dratt hjem til Sverige. De 19 scoringene som han sto for blir ikke lett å erstatte, og per nå ser vi ikke helt hvem som skal score på bestilling her. Rufo var veldig god sist de var oppe for to år siden, men hadde ikke en like bra sesong produksjonsmessig i fjor. Han må nok finne tilbake til storformen fra 2018 da det ble syv mål på 12 kamper dersom Sandefjord skal ha håp om å klare seg. Kristoffer Normann Hansen og Sivert Gussiås er hentet inn og hadde en god poengproduksjon i Obos-ligaen, men vil de heve laget i eliteserien? Sandefjord virker å være det laget som er mest svekket sammenlignet med fjoråret. Da er det naturlig å sette de opp som årets dumpekandidat.