Kan være nødvendig med støtte for at festivalen skal leve videre

Festival er for mange et av flere høydepunkt om sommeren, men i 2020 vil sommeren gå uten en eneste festival. Det medfører konsekvenser for både arrangører og kunder.

Årets utgave av Stavernfestivalen er avlyst på grunn av koronautbruddet.
Foto: Jonathan Vivaas Kise

Forrige lørdag la regjeringen fram et forbud mot alle arrangementer med over 500 mennesker inntil 1. september, på grunn av koronaviruset.

Det betyr at alle festivaler landet rundt avlyses i sommer. Ungdom og voksne må belage seg på å vente til 2021 før de igjen kan besøke populære arrangementer som Stavernfestivalen, Palmesus og Øyafestivalen.

Kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen, Jøran Kristensen, var ikke overrasket da beskjeden kom. Til Sørnett sier han at det var å forvente.

Kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen, Jøran Kristensen.
Foto: Jonathan Vivaas Kise

– Ja, vi gjorde jo det. Vi har ventet på et sentralt vedtak. Det er jo litt forskjell om man avlyser festivalen selv eller om det er initiert av myndighetene. Man kommer litt bedre ut av det når det er myndighetene, da det trer inn en forsikring som skal gjelde når det er krefter utenfor Stavernfestivalens kontroll som gjør at festivalen blir avlyst. Og det er jo det som har skjedd i år, sier Kristensen.

Kristensen forteller videre at kanselleringen medfører en rekke konsekvenser.

– Det er veldig mye på en gang. Vi samarbeider med veldig mange forskjellige, alt fra leverandører, sponsorer og kommunale etater til artister og deres management. I tillegg er det en side som har med billettkjøpere å gjøre. Det utgjør en betydelig andel. Vi hadde ca. 6500 billettkjøpere ved tidspunktet festivalen ble avlyst, sier Kristensen.

Kanselleringen har også ført til permitteringer i staben. Antall permitterte utgjør omtrent halvparten av den faste gruppen som jobber med Stavernfestivalen året rundt. Det er ca. ti personer, ifølge Kristensen.

Mulig krisepakke

Som følge av koronakrisen har Stortinget vedtatt krisepakker verdt flere milliarder kroner til bedrifter i nød. Kristensen forteller at en mulig krisepakke kan komme godt med.

– Det er klart at en krisepakke vil hjelpe veldig. Det var som å skru av kranen da Norge ble stengt ned 12. mars i år. Billettsalget stoppet totalt opp. Men løpende utgifter, det er noe man ikke klarer å stoppe på dagen, utdyper han.

Per i dag finnes det ingen krisepakke som retter seg mot større festivaler, men Kristensen øyner en mulighet for støtte i det reviderte forslaget som skal komme den 12. mai.

– Vi har store forhåpninger om at vi skal bli hensynstatt her. Vi fikk først avlysningen nå lørdag 25. april, og det har vært i det blå om vi kan holde festivalen eller ikke helt fram til da.

Videre forklarer han hvorfor det kan være viktig med støtte.

– Det er selvfølgelig et stort puslespill. Vi finregner og prøver å komme frem til den best mulige løsningen. Det er viktig at alle som har kjøpt billetter blir behandlet på en god måte, samtidig som festivalen faktisk kan fortsette å leve.

Må vente på svar

Det er fortsatt usikkert hvorvidt kundene vil få refundert penger for kjøp av billetter, eller om billettene heller kan brukes ved neste års festival. Kristensen poengterer at det jobbes hardt med å finne en løsning som kjøperne skal bli fornøyd med.

– Vi jobber med dette nå og har satt en dato til 29. mai. Da skal vi ha et klart svar. Målsetningen er å kunne tilby begge deler, men det er en del avklaringer som må komme først. Blant annet krisepakken og i tillegg en del praktiske avklaringer rundt neste års festival, som overføring (av billetter).

Avlyste festivaler påvirker sommeren for student Markus Svendsen (20)

Markus Svendsen er en av mange som ikke får oppleve festival i 2020.

Det er ikke bare arrangører som som merker konsekvensene av at festivaler landet rundt kanselleres.  Markus Svendsen fra Grimstad hadde gledet seg lenge til å oppleve nok en festival.

Å besøke festivaler har blitt en tradisjon for Trondheim-studenten som etter planen skulle reise hjem til sørlandet for å dra på Palmesus med venner.

Hør mer om hva han sa om sommerplanene her:

 – Fortsatt usikkerhet

Stavernfestivalen har de siste fem årene blitt holdt ved Fritzøe Gård, Larvik golfklubb. Scilla Treshcow Hokholt har hatt stor suksess med utleie av området til Stavernfestivalen. Hun sier det er trist, men samtidig forventet at festivalen ikke vil holdes i sommer.

Scilla Treschow Hokholt håper på gjensyn med Stavernfestivalen neste år.
Foto: Privat

– Det er kjempetrist, men man skjønte at det kom til å gå slik utifra regjeringens uttalelser, forteller Hokholt.

Videre presiserer hun at avlysningen får økonomiske konsekvenser.

– Stavernfestivalen har etterhvert blitt en veldig viktig inntektskilde både for gården og golfklubben. Først og fremst blir dette et stort inntektstap for gården i leieinntekter, uttaler Hokholt.

Selv om det ikke blir noe festival i år er det et stort ønske om at den skal fortsette videre.

– Det er absolutt et ønske om å fortsette satsningen. Vi jobber med løsninger på dette, men er ikke i mål ennå, sier Hokholt.

Hokholt er ikke klar på når en avtale vil bli gjort, da det stadig er usikkerhet rundt koronasituasjonen.

– Det er utrolig usikkert med hvordan korona utviklingen er. Vi vet hva myndighetene har sagt fram til 1. september, men vi vet jo ikke videre, så det er flere usikkerhetsmomenter. Det gir bekymring, sier hun.

Hokholt utdyper også at til tross for stor usikkerhet, så kan de ikke være annet enn positive til at festivalen kan gjennomføres neste år.

Jobber hardt mot neste år

Selv om årets utgave av Stavernfestivalen ikke blir noe av, skal festivalen etter planen rulle videre igjen i 2021. Ifølge kommunikasjonsansvarlig Jøran Kristensen blir de ikke liggende på latsiden fram mot den tid.

– Først og fremst skal vi lande en god “løsningspakke” for de som er rammet i år. Planen er å jobbe med fullt trykk mot 2021 så fort det kan la seg gjøre. Vi må ta ting i rett rekkefølge.

På årets lineup står artister som ASAP Rocky, Astrid S, Isah & Dutty Dior og Major Lazer. Om vi får se noen av de neste år vil ikke Kristensen spekulere for mye i.

– Vi undersøker muligheten om å ha med deler av årets lineup, men som festival er man jo veldig basert på det som er populært der og da. Det kan endre seg over et år.