Sosial pils som bryter med loven?

  Flere nordmenn liker å kose seg ute i parkene med pils på fine sommerdager. I følge loven er dette forbudt. Vi i sørnett ønsker å finne ut om holdninger blant folk og politiet strider med dette.

  Foto: Catharina de Besche

  Nå som været har vært å fint har vi sett en øking i folk som trekker ut for å ta seg en pils i parken, dette er trolig en følge av at de fleste puber og barer samt andre utesteder har stengt som en følge av smittevernstiltakene.

  [Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag: § 5. på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass,]

  Det sier loven om Serverings- og drikkeforbud i Norge. Man kan risikere å få en bot på rundt 2000 kr fra politiet om man drikker offentlig. 

  Ane Hortemo
  foto: Catharina de Besche

  Ane Hortemo forteller at det virker som folk slapper mer av når det kommer til korona situasjonen. Hun sier at så lenge folk oppfører seg mens de drikker på offentlige plasser samt samler seg i litt større grupper enn det som er anbefalt nå under Korona krisen virker politiet å være ganske avslappet på det.

   

   

  Thomas Nodeland og Marie Smidemark
  Foto: Catharina deBesche

  Thomas Nodeland og Marie Samidemark meddeler at de aldri har sett noen innblanding fra politiet når folk drikker pils i parken, noe som samsvarer med det inntrykket Hortemo hadde. De merker også at folk trekker ut nå i det fine være og forventer at enda flere vil bli med på denne bølgen når det blir enda varmere. Nodeland som er i parken fra tid til annen sier han har sett folk sitte med pils av og  til men det aldri har vært noen stor fest. 

  i 2018 skrev Dagbladet at Unge Høyre og Sosialistisk ungdom ønsket å fjerne loven mot drikking i parker. De mente at det er å straffe vanlige folk som bare er ute for å kose seg. Det er noe partiet Unge Høyre har forsøkt å få gjennom flere år på rad. 

  Per Kristian Michaelsen og Ane Ingeborg Nygaard sammen med hunden Luna.
  foto: Catharina de Besche

  Per Kristian Michaelsen og Ane Ingeborg Nygaard tror loven sørger for at folk passer på og ikke dra den helt ut, ved å holde en lav profil når de drikker i parken. De opplever politiet i Kristiansand som mye strengere enn i Oslo.

  Når spurt om hva politiet tenker om saken, svarte de at alkohollovens forbud mot drikking på offentlig steder gjelder som før.

  Påtaleleder for politiet i Agder, Terje Kaddeberg Skaar sier likevel at, – Overtredelse av alkoholloven er normalt ikke et prioritert området for politiet. Dersom det viser seg at drikking på offentlig sted tiltar som følge av koronasituasjonen vil politiet vurdere å bruke noe mer ressurser på dette fremover. Et moment i den vurderingen er om eventuell drikking på offentlig sted medfører andre ordensproblemer.