En annerledes 17. mai feiring

I likhet med resten av landet, blir det i Kristiansand også en annerledes 17. mai feiring i år. Selv om de tradisjonelle folketogene faller ut, vil det fortsatt både bli fest og tog med biler og båter.

God stemning

For første gang siden krigen vil den tradisjonelle 17. mai feiringen som vi kjenner den utebli. Det blir ingen ansamlinger med folk i år. Det blir ingen barnetog, bydelsarragementer, skolearrangementer, konserter eller fyrverkeri.

– Men vi skal sørge for at det blir god 17. mai stemning i byen vår likevel, sier leder for 17. mai- utvalget i Kristiansand kommune, Mira Svartnes Thorsen (MDG).

Fullpakket program

Leder for 17. mai- utvalget i Kristiansand kommune, Mira Svartnes Thorsen.
Foto: privat.

Selv om nasjonaldagen i år blir annerledes, er programmet tettpakket for 17. mai komiteen.Kristiansand kommune inviterer til en 4 timers lang bilkortesje gjennom hele den nye kommunen, samt en båtkortesje fra Gjestehavna til Kilden. Videre forteller Thorsen at det vil det bli taler, streamet forestilling fra Kilden, nedlegging av krans på minnesmerket til eidsvollsmennene, salutt og ikke minst allsang hvor hele Norge synger tre vers av nasjonalsangen.

Gjør noe ut av dagen

For å få en best mulig 17. mai feiring oppfordrer Thorsen folk til å stå opp og spise en god frokost, pynt seg, finne frem flaggene, gjør noe ut av dagen.

– Følg med på de sendingene som er. Der det er trygt, heng med litt andre folk, med fornuftig avstand i tråd med smittevernreglene.

En tanke for dagen

Videre oppfordrer hun til å bruke dagen til å tenke litt over at det som gjør at vi i denne krisen sitter relativt greit i det, er på grunn av at Grunnloven og demokratiske institusjoner som sørger for oss alle i felleskap.

– Dette synte jeg folk burde bruke litt tid på å tenke over. Også bruke litt tid på å tenke over at det kommer ikke av seg selv. Det er noe som vi må støtte opp hver eneste dag, legger hun til.

Et godt samarbeid

Thorsen forteller at det har vært et godt samarbeid med alle involverte parter i planleggingen av nasjonaldagen.

– Det som har vært vanskelig å forholde seg til er den veldig uoversiktlige situasjonen, som kom i løpet av bare noen få måneder. Derfor har det blitt mye ekstra arbeid på alle involverte, sier Thorsen.

Programmet for dagen vil etter hvert bli lagt ut på kommunens hjemmeside.