– Skuffet over NFF

Toppfotballen kan sparkes igang fra 16. juni, men klubbene i nedre divisjoner må enda vente på klarsignal.

Dørene på klubbhuset til Lyn er endelig åpnet, men det gjenstår å se når fotballen kan komme tilbake på Kringsjå. Foto: Herman Sønju

Tidligere i dag skrev Sørnett om de nye retningslinjene som ble satt for idretten mandag denne uken.

I form av de nye bestemmelsene kom det ikke frem noe klarsignal for når breddeidretten kan innta banen. Når det kommer til fotballen kan det fortsatt ikke utføres organisert trening med kontakt mellom spillerne. Det gir bekymring rundt når sesongen kan starte opp.

På Kringsjå er treningene ruller ballene på kunstgresset igjen.

Barn og ungdom tilbake på treningsfeltet

Milla Alsvik Walløe (14) spiller til daglig fotball i Lyn. Etter at all trening ble avlyst har barn og ungdom måtte ty til annen aktivitet på fritiden. Nå ruller ballene igjen på Kringsjå.

– Treningene startet for ca. fire uker siden, sier Milla.

Lyn-jentene praktiserer avstand på treningsfeltet. Foto: Herman Sønju

Etter lang tid på sidelinjen så hun fram til å få på seg fotballskoene igjen.

– Vi (laget) har gledet oss stort, fordi det er så vanskelig å få nok fysisk aktivitet uten fotballen. Jeg har også savnet det sosiale og felleskapet på treningene.

Videre gir hun uttrykk for at det har vært et relativt likt opplegg, men at det naturligvis følger med en rekke forandringer på treningsfeltet.

– Treningene de siste ukene har gått for seg ganske likt som vanlig, bortsett fra at vi ikke spiller kamper på treningene og at vi holder avstand. Vi har fått en såkalt koronavakt, en av foreldrene, som passer på at vi ikke overskrider grupper på fem, forteller Lyn-jenten.

Etterlyser svar fra NFF

Bjørn Gohn Jønsberg er daglig leder i Lyn 1896 FK, som de siste årene har tilbragt tiden i Norsk Tipping-ligaen, bedre kjent som 3. divisjon. Han ser fram til at laget kan starte serien så fort som det lar seg gjøre, men er skuffet over at det enda ikke er kommet en dato om seriestart som klubben kan forholde seg til.

Daglig leder i Lyn, Bjørn Gohn Jønsberg, (til høyre). Her med styreleder Petter Sætherbakken. Foto: Lyn

– Selvfølgelig er vi det, men man forstår også problematikken. Det som har preget hverdagen mest er at NFF (Norges Fotballforbund) ikke har besluttet om første halvdel av sesongen utgår, sier Jønsberg.

Vil det være ønskelig med halvering av seriespillet for å faktisk kunne gjennomføre sesongen?

– Ja, det er ingen andre muligheter sånn som jeg ser det. Det vil f. eks ikke la seg gjøre å spille midtukekamper, svarer Jønsberg.

Lyn sin avdeling er nemlig preget av mange vestlandsturer.

– Det er hvertfall syv flyturer til Bergen. Vi kunne nok fått det til på sett og vis, men det ville ikke gått i lengden. Mange spillere er i studier og jobb og da blir det vanskelig med en hel dag fri, utdyper Jønsberg.

Og om ligaen gjennomføres, må den være tellende, selv om det bare skulle være en halv sesong, mener den daglige lederen.

– Det som er viktigst er at sesongen blir tellende. Om vi må spille to eller tre flere tøffe bortekamper så får det bare bli sånn. Det må vi leve med så lenge ligaen blir tellende.

Er du bekymret for at sesongen ikke kan bli tellende?

– Nei. De indikasjonene vi har fått fra NFF og divisjonsforeningen er at alle kamper skal bety noe. Jeg blir veldig overrasket hvis de starter en sesong som ikke er av betydning, svarer Jønsberg.

Må vente på seriestart

NFF har fått klarsignal til oppstart av toppfotballen. Foto: Pressebilde: NFF

Den 7. mai ga kulturminister Abid Raja (V) klarsignal til NFF om at eliteserien og toppserien kunne komme sparkes i vei fra og med 16. juni.

Jønsberg tviler på at breddefotballen, i lag med toppfotballen, ruller videre fra juni.

– Det er jo litt vanskelig å si, men sånn som det er lagt opp nå så tviler jeg på at vi kommer igang før slutten av juli, undrer Jønsberg.

Videre utdyper han at en mulig oppstart kan skje når ligaen snur, altså ved halvspilt sesong. Det vil være omkring 20. juli.

Mulige økonomiske konsekvenser

Og om det ikke blir noe av kampene fører økonomiske konsekvenser som f. eks tapte billettinntekter med.

– Det verste er om kampene bare blir utsatt. Hadde man fått en bekreftelse på at de ble avlyst så kunne man søkt om refundering av tapte inntekter.

Imidlertid melder Jønsberg om at Lyn klarer seg greit til nå.

– Foreløpig er vi en av få klubber i hele Norge, vil jeg tro, som ikke har permittert noen. Det utgjør åtte personer, pluss fem-seks spillere som er lønnet. Sånn sett har vi klart å holde hjulene noenlunde igang.

Melder om knallform

Skal man tro Lyn-leiren har gutta ligget i hardtrening inn mot sesongen. Det fikk seg midlertidig stopp da koronaviruset spredte seg til Norge.

– Det var veldig synd da korona kom, fordi vi var i fryktelig god form. I den siste treningskampen spilte vi en første omgang som var noe av det beste jeg har sett på lenge, melder Jønsberg.

Det trenes godt i Lyn om dagen. Foto: Herman Sønju

Regjeringens retningslinjer har ført til en annen treningshverdag.

– Vi startet opp treningen med engang man fikk lov til å trene i grupper på fire med en trener ved siden av. Det blir litt kjedelig av og til da man ikke får den mengden trening man vil ha. Man kan jo ikke spille mot hverandre, men vi har klart å følge retningslinjene som ligger til, forteller Jønsberg.

Nå finnes det ingen tvil om målet til den tradisjonsrike Osloklubben.

– Vi sikter mot opprykk. Det er ambisjonen, konstanterer Jønsberg