Reverserer nordmenn tilbake til jorden?

Dyrke selv har blitt en ny trend.

I den siste tiden har det å dyrke selv blitt en stor trend. Flere mennesker individuelt har valgt å selv kjøpe drivhus, og dyrke selv.

Kirsten Eikeland, Foto: Privat

– Vi startet med pallekasser i hagen da barna var mindre for morro skyld. Litt for å vise hvor grønnsakene kommer fra, men også som et felles prosjekt for barna, det forteller Kirsten Eikeland.

Hun forteller at inspirasjonen kommer fra hennes mor og svigerforeldre, som har i hobby å dyrke litt forskjellige grønnsaker.

– Det vi dyrker er litt ettersom hva barna liker og ønsker, smiler Kirsten selv.

Tiril er også en av dem som liker å dyrke hjemmefra.

FOTO: PRIVAT, Tiril Holmen

– Jeg liker å dyrke både blomster, planter og urter, og  grønnsaker som for eksempel agurk, tomater, chili, sukkererter, osv.

Tiril forteller også at hennes inspirasjon kom fra hennes mor og far. Hun har selv vokst opp uten drivhus, men hennes foreldre har valgt å dyrke uansett. De ønsket å kunne dyrke ting og ha det som en hobby.

Knut Tveit fra Hageland forklarer at det å dyrke selv går ofte på å dyrke sine egne grønnsaker eller blomster. Det er en trend at mange ønsker å vite hvor maten de spiser kommer fra.

FOTO:PRIVAT Kunt Tveit

– Det er også viktig for mange at maten er kortreist. Det er grønnsaker som gulrøtter, potet og løk som er vanlig å dyrke, men også krydder av ulike slag.

Knut kan også fortelle at flere og flere dyrker bær nå for tiden. Blant annet blåbær, solbær og stikkelsbær.

– Det er det mange som vil ha det i hagen sin.

Tore Fossheim fra Grønt fokus mener det er mange mennesker som er interessert i dette. Han mener Norge har en fin fordel når det kommer til planting. De oppfordrer til å begynne med drivhus, da det gjør at dyrke-sesongen kan begynne tidligere.

Foto: Privat Thore Fossheim

– Akkurat nå er det ingen tvil om at Korona-situasjonen er sterkt delaktig i økningen av antall solgte drivhus. Ikke skal man på utenlands tur, men man skal bruke sommeren hjemme.

Likevel sier Grønt Fokus at dette ikke er noe nytt, men at det er en stigende trend de siste 6-7 årene, og at mange er interessert. Folk er ikke klar over arbeidet som må legges inn, og at det kreves en del forberedelser.

– Mange er ikke klar over at våren bringer et ustabilt klima. I et drivhus vil klimaet være et mer stabilt.

Mange av kundene til Grønt Fokus har gitt tilbakemelding på at de ønsker et stille sted, fri fra alt stress og dataskjermer.

– Et sted der man kan sysle litt med fingrene, jorden og kjenne de enkle gledene.

Grønt Fokus forteller videre at det er forskjellig hva folk flest ønsker å dyrke, og at de fleste foretrekker forskjellige ting. De kan også fortelle at flere har tatt med seg frø fra utlandet som de ønsker å dyrke hjemme.