Til nyutdannede som søker jobb: – Ikke mist motet

  Rekordhøy arbeidsledighet og usikre tider. Hvordan skal nyutdannet komme seg inn på arbeidsmarkedet?

  Ikke mist motet, sier Gisle Hellsten fra Karrieresenteret ved UiO. Foto: Universitetet i Oslo

  Koronakrisen har snudd arbeidsmarkedet i Norge på hodet. Arbeidsledigheten har gått fra 3,6 prosent til 13,3 prosent og eksperter spår en tøff tid for unge jobbsøkere. For nyutdannede kan dette høres mørkt ut, men Gisle Hellesten, leder ved Karrieresenter ved UiO, mener at studenter som skal ut i arbeidslivet kan lykkes hvis de innstiller seg på å søke bredt og mange typer jobber.

  – Søk på drømmejobben, men søk også på andre jobber. Se om din kompetanse kan brukes andre steder, sier Hellesten.

  Ansettelser satt på vent 

  Madeleine Fredhjem Engø skal ut i arbeidslivet i en usikker periode. Foto: Privat

  Madeleine Fredhjem Engø (27) er snart klar med sin mastergrad i rådgivningsvitenskap ved NTNU, og har i løpet av koronatiden opplevd at stillinger hun har søkt på er utsatt.

  – Jeg startet med jobbsøket før jul, men da korona brøt ut opplevde jeg at mange stillinger jeg hadde søkt på  før koronautbruddet, ble satt på vent. Fikk e-post fra flere arbeidsgivere hvor de fortalte at de har utsatt  rekrutteringsprosessen, sier Engø.

  Ikke gi opp

  Som følge av koronapandemien har flere bedrifter valgt å innføre midlertidig ansettelsesstopp. Gisle Hellsten oppfordrer nyutdannede å holde motet oppe i denne usikre tiden.

  – Studenter må ikke bli likegyldige og gi opp, da blir det vanskelig å få seg jobb. Vår viktigste oppgave ved Karrieresenteret er å motivere og inspire studenter til å ikke gi opp, sier Hellsten.

  Med sin brede utdannelse håper Madeleine å kunne komme raskt inn på arbeidsmarkedet, men ser at det kan bli utfordrende å få seg jobb etter endt studie.

    På grunn av koronaviruset er det mange som er permitterte og det er flere som søker seg over i ny jobb. Det gjør at det blir et tøffere arbeidsmarked hvor det er flere som kniver over få stillinger, sier Engø.

  Vis hvem du er gjennom eksempler

  For å skille seg ut blant flere hundre søkere sier Hellsten at man må argumentere godt for den stillingen man søker seg til.

  – Arbeidsgivere sitter med store bunker med søknader, og da er det viktig at du viser hvorfor du er den rette kandidaten. Bruk konkrete eksempler når du skriver søknadsteksten din. Istedenfor å påstå at du er noe, vis det med eksempler. Eksempelets makt er avgjørende, sier Hellsten.