Ikke veldig bekymret for flom enda

  Endelig er det meldt varmere temperatur i Namsskogan etter en unormalt lang vinter. Men med mye snø i fjell og mark, vokser det en viss bekymring for høy vannstand i elvene, og faren for flom truer enkelte områder i kommunen.

  Etter en lang vinter i Namsskogan kommune er det fortsatt mye snø i fjellene og på markene rundt omkring kommunens store areal. Med varmere vær meldt framover, betyr det at smeltingen kommer til å få fart på seg. Dette kan by på problemer hvis elven Namsen får store mengder vann fra den smeltende snøen. Namsskogan har opplevd flomperioder før, og med denne sene vinteren med kulde og snø helt ut i mai er det sannsynlig at det kan bli mye vann i elva dette året også.

  Stig Hellem (til venstre) og Bjørn Tore Nordlund (til høyre) har ikke tro på noen storflom til tross store snømengder i fjellene. Foto: Øyvind Ludvigsen

  Kommunalsjef Bjørn Tore Nordlund og enhetsleder i kommunalteknikk Stig Hellem i Namsskogan kommune står sammen med ansvaret over beredskap hvis det skulle bli flom eller andre relaterte hendelser.

  Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) står for målinger av blant annet vannføring og melder at sannsynligheten for vårflom er stor i år. Dette gjelder spesielt for Namsskogan som har hatt mye snø over lang tid.

  -Følger med på værvarslet
  For øyeblikket er det mye snø i fjellene ettersom temperaturen har vært lav i det siste. Men nå som det plutselig er meldt varmere framover i tillegg til mer solfylte dager, så kommer smeltetempoet til å øke. Her er ikke Bjørn Tore så veldig bekymret enda.

  All denne snøen vil sannsynligvis smelte etterhvert og finne veien ned til elva. Om sommeren er det grønt og fint, og lokale tar seg gjerne en tur til noen av topp-postene på Steinfjellet. Foto: Øyvind Ludvigsen

  -Det vi gjør er at vi følger med på værvarslet fra dag til dag. Vi vurderer situasjonen ut i fra om det blir mye nedbør og høy temperatur. For hvis det bare er høy temperatur, så har vannet en tendens til å fordampe og bare forsvinne opp i lufta, men hvis det blir for eksempel 20 grader og mye regn så er det en dårlig kombinasjon, forteller Bjørn Tore

  Så langt har de ikke fått noe varsel fra NVE eller Fylkesmannen så farenivået er ikke høyt for øyeblikket. Til tross for store snømengder på fjellet så er de heller ikke så alt for bekymret, forteller Stig. Han påpeker at det er mye snø og vann som skal renne ned gjennom dalen, men elvene er renset fra is.

  -Et problem er jo at hvis isen går samtidig så kan vi få ispropper som demmer opp, men det ser ut som det er stor sjanse for at vi unngår det i år. Så det kan bli flom ja, men noe katastrofe har vi ikke trua på, sier Stig

  Ikke veldig dramatisk

  Sandåmoen har ved flere anledninger opplevd at vannet stiger over veien. Under slike perioder har beboerne måtte kommet opp med kreative løsninger til å krysse over, for å komme seg til jobb eller sentrum. Foto: Øyvind Ludvigsen


  Begge to føler seg trygg på at det ikke blir så alt for dramatisk framover. Så lenge ikke all snøen skal ned fra fjellet samtidig så er det ikke mye skader de kan se for seg. Noen områder er selvfølgelig litt mer i faresonen for høy vannstand enn andre.

  -Vi vil kanskje oppleve noen små is-ras i noen bekker, der noen småbygder kan bli isolert periodevis, men det er ikke veldig dramatisk sånn som vi ser det, forteller Bjørn Tore.

  Søkt om tiltak
  Det er satt av store summer til ekstratiltak av fylkesmannen, og der har Namsskogan kommune  bedt om 70 000 kroner til å iverksette et tiltak til å rense stikkrenneutløp for å unngå at vannet eventuelt skal demmes opp som Stig nevnte. Ellers er det ikke mye annet å gjøre enn å vente å se hva været planlegger for Namsen-elva og forskjellige småbekker som dannes ved siden av veier og slikt.